Ο χαιρετισμός του «Hunger Games» από διαδηλωτές της Ταϊλάνδης προκαλεί τις αρχές - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο χαιρετισμός του «Hunger Games» από διαδηλωτές της Ταϊλάνδης προκαλεί τις αρχές

Ειδήσεις | 5-6-2014 |

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι ενθαρρύνονται από την τέχνη ώστε να εκφράσουν τις πολιτικές και κοινωνικές τους αντιλήψεις στην καθημερινότητα τους.

Ειδικά όσον αφορά τον κινηματογράφο, η μίμηση συμβόλων και πράξεων, βρίσκονται στην πρώτη θέση. Ο ιδιαίτερος χαιρετισμός των ταινιών «Hunger Games», που έχει ως χαρακτηριστικό γνώριμα τα τεντωμένα και ενωμένα τρία δάκτυλα τους ενός χεριού, έγινε το σημείο έναρξης, για την εκδήλωση αντίστασης των Ταϊλανδών απέναντι στο πραξικόπημα του στρατού που πήρε την εξουσία στην Ταϊλάνδη από τις 22 Μαΐου.

Στην ταινία αυτός ο χαιρετισμός είναι ένα σύμβολο αντίστασης στο καθεστώς, ενώ αρκετοί διαδηλωτές αναφέρουν πως το σύμβολο εκφράζει τις αξίες: ελευθερία, ισότητα, αδερφικότητα της γαλλικής επανάστασης. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως δηλώνει την ελευθερία, τις εκλογές και την δημοκρατία.

Διαδηλωτές-Ταιλάνδη-Hunger-Games

Οι αντικαθεστωτικοί Ταϊλανδοί καλούν τον κόσμο να πηγαίνει σε μέρη όπου δεν υπάρχει στρατός ή αστυνομία και να κάνουν τον χαιρετισμό τρεις φορές την ημέρα για τριάντα δευτερόλεπτα.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν θορυβηθεί και ένας εκπρόσωπος του στρατού, μιλώντας στο «Associated Press» είπε ότι έχει εντοπιστεί αυτή την «κίνηση» και πρέπει να περιοριστεί, ειδάλλως θα χρειαστεί να παρέμβουν.

«Γνωρίζουμε πως ο χαιρετισμός είναι από μια ταινία και πιστεύουμε πως εκφράζει την αντίδραση απέναντι στις αρχές. Αν ένας άνθρωπος κάνει αυτή την ‘κίνηση’ δεν θα τον συλλάβουμε. Όταν όμως αποτελεί μια πολιτική κίνηση από μια ομάδα πέντε ατόμων και άνω τότε πρέπει να δράσουμε. Και αν κρίνουμε αναγκαίο μπορεί να οδηγηθούμε και σε συλλήψεις.»

Το σύμβολο πρωτοεμφανίστηκε την Κυριακή σε ένα επαρχιακό εμπορικό κέντρο της Μπανκόγκ, όταν μια ομάδα ατόμων, έκανε τον χαιρετισμό μπροστά από 6.000 άτομα του στρατού και της αστυνομίας.

Διαδηλωτές-Ταιλάνδη-Hunger-Games

Πλέον έχει γίνει πασίγνωστο και δημοφιλές στις μάζες, τόσο τοπικά, όσο και διαδικτυακά στο Twitter, με δηλώσεις των αντικαθεστωτικών να αναφέρουν:

«Αξιότιμο Hunger Games. Υιοθετήσαμε το σήμα σας, ως δικό μας. Ο αγώνας μας είναι ρεαλιστικός. Σας ευχαριστούμε.»

Διαβάστε περισσότερα για: ,