Με την ταινία «Η Κινέζα», ξεκινάει το Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Με την ταινία «Η Κινέζα», ξεκινάει το Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Ειδήσεις | 6-6-2014 |

Με την ταινία «Η Κινέζα» (La Chinoise – 1967), που θα προβληθεί την Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 21:00, εγκαινιάζεται το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, που φέρει τον τίτλο: «Τώρα Γκοντάρ» (Maintenant Godard). Πρόκειται για ένα σπουδαίο αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο δημιουργό, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 33 ταινίες μεγάλου μήκους, 5 ταινίες μεσαίου μήκους και 13 μικρού μήκους ταινίες. Το Αφιέρωμα θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 5 Ιουνίου, έως και την Τετάρτη 18 Ιουνίου.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 μία νέα τάση κάνει την εμφάνιση της στον ευρωπαϊκό κινη­ματογράφο και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Το νέο αυτό ρεύμα κινηματογράφησης στρέφεται ενάντια στον μέχρι τότε παρα­δοσιακό αφηγηματικό κινηματογράφο της προηγούμενης γενιάς, ενώ παράλλη­λα αναζητά τρόπους έκφρασης μιας νέας δημιουργικής γλώσσας. Έτσι γεννήθηκε η Νουβέλ Βαγκ… Σε αυτή την περίοδο, με τον έντονο πολιτικό προσανατολισμό, ανήκει και το φιλμ «Η Κινέζα» (La Chinoise) του 1967.

«Θα πρέπει αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο μου, να κάνω στον Κινηματογράφο αυτό που κάνει το Bιετνάμ στην Kαμπότζη, να ανακατευτώ σε πράγματα που δε με αφορούν», γράφει ο Γκοντάρ, μεταξύ σοβαρού και αστείου, οριοθετώντας έτσι το 1959 ως τη χρονιά που ξεκινά η Νουβέλ Βαγκ.

Ταινιοθήκη -  Γκοντάρ C 01

«Η Κινέζα» (La Chinoise)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (Jean-Luc Godard)
Με τους: Anne Wiazemsky, Jean-Pierre Leaud, Juliet Berto, Michel Semeniako, Lex De Bruijn, Omar Diop
Παραγωγή: Γαλλία – 1967, Διάρκεια: 96 λεπτά

Παρίσι 1967. Πέντε νέοι Μαοϊκοί, μεταξύ των οποίων η φοιτήτρια Φιλοσοφίας Βερονίκ (Anne Viazemsky – μετέπειτα κυρία Γκοντάρ) και ο ηθοποιός Γκιγιόμ (Jean-Pierre Léaud – ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως το το κινηματογραφικό alter ego του σκηνοθέτη Φρανσουά Τρυφώ) ριζοσπαστικοποιούνται σύμφωνα με τις επιταγές του Μάο.

Πιστοί στο πνεύμα της κινέζικης «πολιτιστικής επανάστασης» απορρίπτουν το κομμουνιστικό κόμμα, την αστική ιδεολογία, την αστική κουλτούρα και τέχνη. Ένας μικρός, μαοϊκός πυρήνας, απομονωμένος σε κάποιο παρισινό διαμέρισμα. Όμως η πολιτική δολοφονία που σχεδιάζουν δε θα εξελιχθεί όπως επιθυμούν και θα καταλήξει σε μία πράξη χωρίς νόημα.

Η ταινία, η οποία διαδραματίζεται στη Ναντέρ, μετέπειτα ορμητήριο του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και των πρώτων καταλήψεων του Μάη του ’68, καταγράφει με πειστικότητα την ψυχολογία, τους στόχους και τα αδιέξοδα των ακροαριστερών ομάδων, καθώς και τη συγγένειά τους με την πολιτική τρομοκρατία.

Το φιλμ «Η Κινέζα» (La Chinoise) σηματοδοτεί την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση του ίδιου του Γκοντάρ και θεωρείται προφητική (όπως και η επόμενη ταινία του “Το Σαββατοκύριακο”) σε σχέση με τα όσα θα ακολουθήσουν τον Μάη του ’68.

Η ταινία «Η Κινέζα» (La Chinoise – 1967) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, σηματοδοτεί την έναρξη του μεγάλου αναδρομικού αφιερώματος που πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και φέρει τον τίτλο: «Τώρα Γκοντάρ» (Maintenant Godard). Το Αφιέρωμα θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 5 Ιουνίου, έως και την Τετάρτη 18 Ιουνίου.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές κάρτες διαρκείας για όλο το αφιέρωμα προς 40 ευρώ (μειωμένο 25 ευρώ) και 8 προβολών προς 25 ευρώ (μειωμένο 15 ευρώ). Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τα εισιτήρια, αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα του Αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ» (Maintenant Godard), παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος: www.tainiothiki.gr

Διαβάστε περισσότερα για: