Γκοντάρ: Ο Ολάντ θα έπρεπε να κάνει πρωθυπουργό τη Μαρίν Λε Πεν - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Γκοντάρ: Ο Ολάντ θα έπρεπε να κάνει πρωθυπουργό τη Μαρίν Λε Πεν

Ειδήσεις | 12-6-2014 |

Ο Jean-Luc Godard, ίσως ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή σκηνοθέτες και προσωποποίηση της γαλλικής Nouvelle Vague, είναι από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της φετινής χρονιάς. Στα 83 του χρόνια συνεχίζει να κάνει σινεμά, συνεχίζει να συγκεντρώνει βραβεία και να σνομπάρει τις Κάννες. Το 3D φιλμ του Adieu au Langage απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής (από κοινού με τον Xavier Dolan και το Mommy) στο φετινό 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο φυσικά και δεν παρέλαβε ο ίδιος.

Από τότε έχει δώσει δύο συνεντεύξεις στο γαλλικό Τύπο που μας κάνουν να τον προτιμούμε σιωπηλό. Στις 21 Μαΐου ήταν καλεσμένος σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού France Inter, με αφορμή την ταινία του και την υποψηφιότητά της για το Χρυσό Φοίνικά. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το συνάδελφό του Quentin Tarantino, τιμώμενο πρόσωπο στις φετινές Κάννες, ο Γαλλο-Ελβετός σκηνοθέτης απάντησε – καπνίζοντας το πούρο-σήμα κατατεθέν του – πως “είναι ένας ποταπός, ένα φτωχό αγόρι“. Όταν ζητήθηκε στον ίδιο τον Tarantino να σχολιάσει τις προσβολές του ειδώλου του, δήλωσε άγνοια, πως δεν πιστεύει ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο και πως μάλλον πρόκειται για υπερβολές των δημοσιογράφων.

Σε νέα συνέντευξη τώρα, που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου, ο σκηνοθέτης γίνεται ακόμα πιο προκλητικός και τα πράγματα πολύ πιο σοβαρά:

Πώς θα αναλύατε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη;

Ήλπιζα σε προβάδισμα του Εθνικού Μετώπου. Πιστεύω πως ο Hollande θα έπρεπε να κάνει τη Marine Le Pen πρωθυπουργό. Το είχα πει και στο France Inter αλλά το κόψανε.”

Για ποιο λόγο;

Για να κινηθούν λίγο τα πράγματα. Για να προσποιηθούμε ότι κουνιόμαστε, αφού στην πραγματικότητα δεν κουνιόμαστε καθόλου. Είναι καλύτερο να προσποιείσαι, από το να μην κάνεις τίποτα. Ακόμη, ξεχνάμε πως το Εθνικό Μέτωπο είχε δύο θέσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης (National Council of Resistance). Τότε ήταν μια παρα-κομμουνιστική οργάνωση. Παρόλα αυτά ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο…

Μόνο που το Εθνικό Μέτωπο στο οποίο αναφέρεται δεν είναι το “Front national” που ιδρύθηκε το 1972 από τον πατέρα της Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen, αλλά το “Εθνικό Μέτωπο για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της Γαλλίας” (Front national de lutte pour la libération et l’indépendance de la France), που δημιουργήθηκε το 1941 από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Διαβάστε περισσότερα για: