Adapted: Σκοτεινό Ποτάμι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Adapted: Σκοτεινό Ποτάμι

Adapted | 28-6-2014 |

Το Σκοτεινό Ποτάμι είναι μια ταινία, που μας απασχόλησε αρκετά πριν από δέκα περίπου χρόνια. Στην τελετή απονομής των Όσκαρ του 2004, ο υποψήφιος για βραβείο Σκηνοθεσίας Clint Eastwood είδε τους πρωταγωνιστές της ταινίας του Sean Penn και Tim Robbins να παίρνουν τελικά το χρυσό αγαλματίδιο για τον Α και Β Ανδρικό ρόλο αντίστοιχα. Έξι υποψηφιότητες εκείνη τη βραδιά, πέρα από αυτές που αναφέρθηκαν και εκείνες της Καλύτερης Ταινίας, του Καλύτερου Β Γυναικείου Ρόλου (για την Marcia Gay Harden) και του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Η τελευταία υποψηφιότητα ήταν ίσως και το πολύ δυνατό σημείο της ταινίας: η ιστορία της.

Ο Dennis Lehane έγραψε το Σκοτεινό Ποτάμι το 2001, δυο χρόνια μόλις πριν την μεταφορά του στο σινεμά από τον Clint Eastwood. Αφορά την ιστορία τριών φίλων, που τους συνδέει ένα περίεργο γεγονός της παιδικής τους ηλικίας, που σημάδεψε για πάντα τις ζωές τους. 25 χρόνια μετά το περιστατικό αυτό ο Σον είναι ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, ο Τζίμι ιδιοκτήτης καφετέριας, που όμως έχει κάνει κάποια χρόνια στη φυλακή και ο Ντέιβ αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανό τον γάμο του και υπό έλεγχο τους δαίμονες του. Έχουν χάσει επαφή, μέχρι που εξαφανίζεται η κόρη του Τζίμι και ο Σον αναλαμβάνει να την εντοπίσει, ενώ αποκαλύπτεται πως ο Ντέιβ ίσως είναι ο τελευταίος άνθρωπος, που την είδε ζωντανή…

mystic2

Οι φίλοι συναντιούνται ξανά, κάτω από περίεργες συνθήκες και η αναζήτηση της αλήθειας είναι που θα φέρει ξανά στην επιφάνεια εφιάλτες του παρελθόντος. Συναισθήματα όπως η αγάπη, η αφοσίωση, η δίψα για εκδίκηση κατακλύζουν μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική ιστορία σε μια κλασσική αμερικάνικη κοινωνία.

Στο βιβλίο έμφαση δίνεται στους χαρακτήρες, στους οποίους διεισδύει εκπληκτικά, και στο πως αυτοί ανταποκρίνονται στα γεγονότα. Για παράδειγμα δεν θα διαβάσετε πολλές περιγραφές τοπίων. Αντ’ αυτών τις περίπου 450 σελίδες του σε μεγάλο βαθμό καταλαμβάνουν διάλογοι και απόδοση των συναισθημάτων των χαρακτήρων, κάθε ένας από τους οποίους έχει αποδοθεί σε βάθος. Από αυτούς μακράν οι αγαπημένοι σου θα καταλήξουν να είναι εκείνοι του Τζίμι και του Ντέιβ, ενώ ο Σον σου δίνει την αίσθηση ενός καθαρά διεκπεραιωτικού ρόλου.

Mystic River Tim Robbins

Έτσι φαντάζει ιδανική η κινηματογραφική απόδοση του Clint Eastwood, που έρχεται να δώσει αυτό που έλειπε στο βιβλίο: την εικόνα. Sean Penn, Tim Robbins, και Kevin Bacon ενσαρκώνουν τους Τζίμι, Ντέιβ και Σον αντίστοιχα, με την δυναμικότητα των χαρακτήρων να αντικατοπτρίζεται και στις ερμηνείες, με έναν αδιάφορο Bacon σε σχέση με τις ερμηνείες του Penn και του Robbins, με τους διαλόγους να τοποθετούνται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους της Βοστόνης, το ίδιο και η συνεχής εναλλαγή των συναισθημάτων. Το κινηματογραφικό Σκοτεινό Ποτάμι, καταλήγει να μην είναι μια απλή διασκευή του βιβλίου,  άλλα αυτό που το συμπληρώνει χωρίς αποκλείσεις από το πρωτότυπο, παρά μόνο με τις απαραίτητες κινηματογραφικές προσαρμογές, σε βαθμό που για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του σύμπαντος, που φαντάστηκε και μας αφηγήθηκε ο Lehane θα πρέπει να δούμε κυρίως την ταινία.

Άλλωστε αναφερόμαστε σε έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας αυτή τη στιγμή στην Αμερική και έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες.

Ο μεν Lehane είναι εκτός των άλλων ο συγγραφέας τεσσάρων συνολικά μυθιστορημάτων, που μεταφέρθηκαν στο σινεμά. Το Σκοτεινό Ποτάμι ακολούθησε το Gone Baby, Gone που σκηνοθέτησε ο Ben Affleck το 2007, το Shutter Island που μετέφερε ο Scorsese ενώ φέτος τον Σεπτέμβρη κάνει πρεμιέρα το The Drop, σε σκηνοθεσία Michaël R. Roskam, με τους Tom Hardy, Noomi Rapace και Elizabeth Rodriguez.

Από την άλλη ο Eastwood γύρισε το Σκοτεινό Ποτάμι σε μια… οργιαστική τετραετία για την καριέρα του. Μπορεί να μην πήρε με αυτή την ταινία το Όσκαρ Σκηνοθεσίας ή Καλύτερης Ταινίας, άλλα ακολούθησε το Million Dollar Baby που του τα χάρισε και τα δύο (συν ακόμα δύο, φτάνοντας τα 4 συνολικά) και τα πολύ καλά Οι Σημαίες των Προγόνων Μας, Γράμματα από το Ίβο Τζίμα και η Ανταλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , ,