Βραβεία Un Certain Regard (Cannes 2014) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Βραβεία Un Certain Regard (Cannes 2014)

Βραβεία, Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 23-5-2014 |

Δέκατη και προτελευταία μέρα του 67ου Φεστιβάλ των Καννών, και στις 7 ώρα Γαλλίας είχαμε την απονομή των βραβείων της κατηγορίας ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regrad). Υπενθυμίζουμε ότι υποψήφιος στην ίδια κατηγορία, βραβεύτηκε το 2009 ο Γιώργος Λάνθιμος με τον Κυνόδοντα.

Τα βραβεία λοιπόν είναι:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ:

FEHÉR ISTEN (White God), του Kornél Mundruczó.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:

TURIST, του Ruben Östlund

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ:

THE SALT OF THE EARTH, του Wim Wenders and Juliano Ribeiro Salgado.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΣΤ:

PARTY GIRL, των Marie Amachoukeli, Claire Burger and Samuel Theis.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΜΗΝΕΙΑΣ:

David GULPILIL, στο CHARLIE’S COUNTRY, του Rolf de Heer.

doggie-1

Το White God είναι μια ταινία γυρισμένη στη Βουδαπέστη, με πρωταγωνιστή της έναν ημίαιμο σκύλο. Η ζωή και οι άνθρωποι όμως του φέρθηκαν άδικα, πράγμα για το οποίο θα πάρει εκδίκηση, αλλά δε θα είναι μόνος: μαζί με τους εκατοντάδες φίλους του κυριεύουν τους δρόμους της πανέμορφης ουγγρικής πρωτεύουσας και σπέρνουν τον πανικό. Πρόκειται φυσικά για ένα αρκετά εύστοχο σχόλιο απέναντι στην άνοδο των νεοναζί στην Ουγγαρία και την αντίσταση απέναντι σε αυτή.

Στο Cinefreaks βέβαια απογοητευτήκαμε με την επιλογή, αφού είδαμε την ταινία και δε μας άρεσε αρκετά. Φυσικά, ποιοι είμαστε εμείς που θα αμφισβητήσουμε την απόφαση της φετινής επιτροπής, αποτελούμενης από τους Peter Becker, Maria Bonnevie, Sophie Grassin, Moussa Touré, και με πρόεδρο τον Αργεντίνο σκηνοθέτη Pablo Trapero; Αλλά πάλι, γιατί όχι;

le_sel_de_la_terre_1

Επίσης, όσον αφορά το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ, The Salt of the Earth, ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι θα αποσπάσει κάποιο από τα βραβεία, όχι μόνο επειδή ένας από τους δύο σκηνοθέτες του είναι Γερμανός Wim Wenders, αλλά κυρίως επειδή κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό έναν άνθρωπο, το φωτογράφο Sebastiao Salgado, πατέρα του Juliano Ribeiro Salgado, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρο σχεδόν το έργο του και ένα μεγάλο μέρος της ζωής του σε αυτή την πλευρά του πλανήτη, την οποία ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος αγνοεί ή διαλέγει να αγνοεί.

Διαβάστε περισσότερα για: ,