Όταν μία κριτικός ρίχνει ευθύνες σε μία ταινία, για μία μαζική δολοφονία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όταν μία κριτικός ρίχνει ευθύνες σε μία ταινία, για μία μαζική δολοφονία

Ειδήσεις | 30-5-2014 |

Ακούγεται σαν πρώτης τάξεως σενάριο ταινίας, δεν είναι έτσι; Κι όμως τις τελευταίες μέρες αυτή η συζήτηση γίνεται και πήρε και διαστάσεις. Τα γεγονότα λοιπόν είναι τα εξής. Πρώτα από όλα το γεγονός: Ο Elliot Rodger, γιος του βοηθού σκηνοθέτη του “The Hunger Games” Peter Rodger, σκότωσε 7 ανθρώπους και αυτοκτόνησε στην περιοχή Isla Vista κοντά στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Πριν τη “σφαγή” ο 22χρονος σπουδαστής διατεινόταν ότι αισθάνεται μόνος του και απογοητευμένος από τις γυναίκες που τον απορρίπτουν. Σύμφωνα με αναφορές, η μητέρα του Elliot, μίλησε με τον ψυχολόγο του, στις 23 Μαΐου, σχετικά με το παραλήρημά του, στο οποίο δήλωνε ότι θα σκοτώσει κόσμο. Η μητέρα του ειδοποίησε τις αρχές, αλλά η γραφειοκρατία νίκησε, και μέχρι να κινητοποιηθούν οι αρχές, ήταν ήδη πολύ αργά.

Η κριτικός της Washington Post, Ann Hornaday, η οποία υπαινίχθηκε ότι μία ταινία τύπου “Neighbors”, μπορεί να οδηγήσει σε σφαγή, έχει εξήγηση για αυτόν τον παραλληλισμό. Εξήγησε ότι δεν σκόπευε να συνδέσει απευθείας την ταινία, με τα θανατηφόρα γεγονότα προσφάτως στην Santa Barbara.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αρχικώς η Hornaday έγραψε στη στήλη της: “Πόσοι μαθητές βλέπουν υπερφίαλες φαντασιόπληκτες ταινίες που αφορούν αδελφότητες αρρένων, τύπου “Neighbors”, και αισθάνονται, όπως και ο Rodger, αδίκως αποκομμένοι από μία φοιτητική ζωή γεμάτοι σεξ, διασκέδαση και απολαύσεις;”  Ο σκηνοθέτης Judd Apatow και ο πρωταγωνιστής Seth Rogen, φρόντισαν γρήγορα να επιστρέψουν τα πυρά. Αρχικά ο ηθοποιός έγραψε στο tweeter: “@AnnHornaday βρίσκω το άρθρο σου φοβερά προσβλητικό και ικανό παραπληροφόρησης. Πως τολμάς να υπαινίσσεσαι ότι η προσπάθειά μου να βρω ταίρι, στην ταινία, προκάλεσε ένα τρελό να δημιουργήσει πανικό.” Ο σκηνοθέτης συνέχισε: “Χρησιμοποιεί ένα τραγικό γεγονός για να προμοτάρει τον εαυτό της, με ηλίθιες ιδέες.”

Προς άμυνά της, η Hornaday δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει γιατί οι Rogen και Apatow “πιθανώς να αισθάνονται προσβεβλημένοι”, προσθέτοντας ότι εμπνεύστηκε για να γράψει το άρθρο της εξαιτίας ενός βίντεο στο YouTube, το οποίο είχε ανεβάσει ο Rodger πριν το συμβάν. Είπε: “Θέλοντας να ξεχωρίσω το ‘Neighbors’ και τον Judd Apatow, σε καμία περίπτωση δεν θέλησα να κατηγορήσω τις ταινίες του είδους ή την δουλειά του Apatow, ως αίτιο αυτής της αισχρής πράξης. Προφανώς και όχι.”

Συνέχισε λέγοντας και εξηγώντας ότι συνέχισε το θέμα γιατί ο Rodger ήταν εκτεθειμένος στο Hollywood. “O λόγος που έδωσα βάρος στην υπόθεση ήταν επειδή ο Rodger έφτιαξε ένα βίντεο στο Youtube, εφάμιλλο της βιομηχανίας μέσα στην οποία μεγάλωσε, κυριολεκτικά. Και από ότι φαίνεται, τα παράπονά του είχαν να κάνουν με τα δικαιώματα που αντικατοπτρίζονταν στη ζωή του. Ήθελα να θίξω πως οι ταινίες που βλέπουμε δημιουργούνται από άντρες και περιστρέφονται γύρω από τις αντρικές επιθυμίες, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει έναν ψυχολογικά ασταθή άνθρωπο, να επηρεαστεί από την κουλτούρα, και να διεκδικήσει όλα αυτά που νομίζει ότι του αναλογούν.”

Σχετικά με την απάντηση του Apatow: “Δεν χρησιμοποίησα τα γεγονότα για να γίνω πιο διάσημη. Ούτε κατηγόρησα τις ταινίες για τις ενέργειες του Rodger. Αντίθετα, με την ιδιότητά μου σαν κριτικός κινηματογράφου, είδα το βίντεο σαν μέσο για να εξετάσω ερωτήσεις πάνω στον σεξισμό, την ανασφάλεια, πως αυτές οι “αξίες” έχουν εισχωρήσει στην κουλτούρα της διασκέδασής μας, η οποία ιστορικά επικρατείτε από άντρες, και πως έχουν διαμορφώσει τις απαιτήσεις μας. Σαν βετεράνος κριτικός κινηματογράφου, αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να σκεφτώ τι αντικατοπτρίζεται στην ευρύτερη κοινωνία και να προβάλω ερωτήσεις οι οποίες θα ήταν χρήσιμες κοινωνικά. Αν κρίνω από τα mails που δέχτηκα, μάλλον ήταν καιρός να προκύψουν τέτοια ερωτήματα.”

Έχω την αίσθηση βέβαια, ότι οι δημιουργοί της ταινίας βιάστηκαν να απαντήσουν. Σε ό,τι αφορά τις κολεγιακού τύπου ταινίες, μάλλον η κριτικός έχει δίκιο.