Δωρεάν προβολή στον Ιανό: «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Δωρεάν προβολή στον Ιανό: «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη

Ειδήσεις | 28-5-2014 |

Ολοκληρώνονται και για τον μήνα Μάιο οι προβολές των ελληνικών ντοκιμαντέρ, όπου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ μας προτείνουν κάθε Πέμπτη, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Οι ιδιαίτερες προβολές, συνεχίζονται αυτή την Πέμπτη 29 Μαΐου και πάντα στις 22:30 με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την παρουσίασή θα κάνει η Αννέτα Παπαθανασίου.

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα, οι προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης, συνεχίζονται με επιτυχία και για τον μήνα Μάιο.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου.

Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί την πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς την χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα. Ο έκτος κύκλος προβολών, αυτός του Μαΐου, ολοκληρώνεται στο ίδιο μήκος σήματος και έχει ως θέμα: «Οι ταινίες των άλλων», όπου ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Πιο αναλυτικά, αυτή την Πέμπτη 29 Μαΐου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη. Την παρουσίασή του θα κάνει η Αννέτα Παπαθανασίου (Παραγωγή: 2010 / Ελλάδα / Διάρκεια 73 λεπτά).

Πολύ λίγος κόσμος γνωρίζει ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από εκατό δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους στις καυτές περιοχές του πλανήτη. Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι στο Ιράκ περισσότεροι από 350 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου το Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε εμπόλεμη περιοχή από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ “Πεθαίνοντας για την Αλήθεια”», λέει ο δημιουργός του, Νίκος Μεγγρέλης, «είναι να πάει πέρα από τους αριθμούς και τις ψυχρές στατιστικές και να αφηγηθεί την ιστορία δημοσιογράφων που πέθαναν την ώρα που προσπαθούσαν να μεταφέρουν το ρεπορτάζ και την εικόνα στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις μας.»

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει συνταρακτικές ιστορίες δημοσιογράφων που δοκιμάστηκαν στον πόλεμο του Ιράκ και το πετυχαίνει μέσα από το ταξίδι ενός δημοσιογράφου στη Βαγδάτη του 2009, τη Βαγδάτη του σήμερα και την ιστορία μίας μάνας που αναζητεί απάντηση στο ερώτημα «γιατί σκοτώθηκε ο γιος μου, ενώ το μόνο του όπλο ήταν η κάμερα»; Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί τρομακτικές στιγμές και απίστευτες περιπέτειες, ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να μεταφέρουν αδέσμευτοι, την αλήθεια στην κοινή γνώμη.

Όταν η δημοσιογραφία είναι όντως λειτούργημα. Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ κι ένας φόρος τιμής στους πολεμικούς ανταποκριτές, που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Η ζωή είναι ωραία», Νικόλα Πιοβάνι.

Το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη, θα προβληθεί την Πέμπτη 29 Μαΐου στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα για: ,