Εκτός Θέματος 10: Η τηλεόραση χωρίς την τηλεόραση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 10: Η τηλεόραση χωρίς την τηλεόραση

Eκτός Θέματος | 6-5-2014 |

Η τηλεόραση έχει αλλάξει και μαζί της έχουν αλλάξει και οι συνήθειές μα τα τελευταία χρόνια. Πριν λίγο καιρό είχα αφιερώσει δύο εκτός θέματος για την τηλεόραση, ένα όπου αριθμούσα τις μεγάλες τηλεοπτικές εμφανίσεις των τελευταίων χρόνων και άλλο ένα όπου ανέφερα τις μεγάλες προοπτικές αλλά και τις παγίδες που κρύβει η μικρή οθόνη. Η τηλεόραση όμως δεν έχει ανέβει απλά επίπεδο, αλλά έχει μεταφερθεί από την μικρή οθόνη του σαλονιού μας στους υπολογιστές μας, κάτι που θα το δούμε σιγά σιγά όλο και πιο πολύ.

Δεν είναι μόνο τα διάφορα webtv κανάλια που ξεφυτρώνουν το ένα μετά από το άλλο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ούτε οι σειρές που προτιμούν κάποιοι να βλέπουν κατεβασμένες (νόμιμα ή παράνομα) στον υπολογιστή τους, το tablet ή στο κινητό τους (σε λίγο με το google glass ίσως να προσθέσουμε και το στα γυαλιά τους).

Η πραγματικά μεγάλη αλλαγή πλεύσης στον χώρο της τηλεόρασης είναι ότι πλέον δε μιλάμε για την παραδοσιακή τηλεόραση, που πλέον όμως ελκύει μεγάλους αστέρες και ποιοτικότερες παραγωγές, αλλά για μία επανεφεύρεση της τηλεόρασης μέσα από την τεχνολογία που μας έχει αλλάξει τη ζωή: το internet. Η λέξη κλειδί που αρκετοί έχουν ακούσει – σίγουρα όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα της Αμερικάνικης τηλεόρασης – είναι Netflix. Το Netflix για όσους δε τον έχουν ακουστά, είναι μια εταιρία που ξεκίνησε το 1999 σαν ένα ηλεκτρονικό video club. Πριν από δεκαπέντε χρόνια λοιπόν ο χρήστης του internet μπορούσε να παραγγείλει την ενοικίαση ή αγορά ενός DVD από το Netflix και να παραλάβει μέσω κλασσικού ταχυδρομείου στο σπίτι του. Τότε βέβαια ίσως ούτε το Netflix μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε μία ταινία HD (high definition) να μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου.

800px-NetflixDVD

Ο Φάκελος μέσα στον οποίο έρχονται τα DVD του Netflix. Ο ίδιος φάκελος χρησιμοποιείται για την επιστροφή του DVD. 

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν το Netflix κατάφερε να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ενοικιάσεις DVD το 2007 έχοντας μια απλή ιδέα που σίγουρα θα μπορούσε να έχει ο καθένας: την μεταφορά ενός video-club, στον ηλεκτρονικό χώρο. Σύντομα όμως το Netflix αποφάσισε ότι οι ταχύτητες του διαδικτύου μπορούν να υποστηρίξουν διανομή του περιεχομένου του οn-demand, δηλαδή όποτε το θέλει ο χρήστης, στην οθόνη του υπολογιστή του και χωρίς να χρειάζεται ταχυδρομική μεταφορά, όπως πριν. Το μόνο που χρειάζεται να έχει κάποιος είναι ένας λογαριασμός στο site με μία συνδρομή της τάξης των 8 περίπου δολαρίων το μήνα.

Όλα αυτά μέχρι το 2011 οπότε και το κερδοφόρο Netflix αποφάσισε από μια εταιρία διανομής περιεχομένου, να γίνει μια εταιρία παραγωγής περιεχομένου. Η ιδέα απλή και επαναστατική. Το Netflix είχε πλέον ένα κοινό κοντά στα 30 εκατομμύρια ανθρώπων που το εμπιστεύονταν. Όμως λίγο πολύ εξαρτιέται από τις συμφωνίες που έχει με τις εταιρίες παραγωγής, που μπορούν λίγο πολύ να αλλάζουν ανά πάσα στιγμή το κόστος της παροχής της υπηρεσίας. Εκείνο που θα έκανε το Netflix πραγματικά ανεξάρτητο θα ήταν να μετατραπεί σε εταιρία παραγωγής περιεχομένου, όπου περιεχόμενο, σειρές, ταινίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί κάποιος να “κατεβάσει” στον υπολογιστή του.

netflix-house-of-cards

Με γρήγορες κινήσεις η εταιρία κατάφερε να έχει στο δυναμικό της σειρές όπως το House of Cards, το Orange is the new Black, το restart του Arrested Development. Το πρώτο μάλιστα ήταν η πρώτη σειρά που μεταδόθηκε ποτέ από Φεστιβάλ Κινηματογράφου (τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο), ενώ και τα βραβεία δεν άργησαν να έρθουν καθώς σειρές του Netflix έχουν δεκάδες υποψηφιότητες και 4 νίκες σε Χρυσές Σφαίρες και Βραβεία Emmy.

Το Netflix όμως δεν είναι μόνο του. Οι εταιρίες παροχής περιεχομένου αρχίζουν μία μία να παραγγέλνουν σειρές που μπορούν να έχουν κατά αποκλειστικότητα στα site τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την Amazon, το Flixster και το Hulu.

Το ερώτημα είναι πότε υπηρεσίες σαν κι αυτές θα έρθουν και από την γειτονιά μας. To Netflix δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το αν και το πότε θα έρθει στην Ελλάδα. Η επέκταση του όμως είναι γρήγορη και τα τελευταία χρόνια πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το Netflix δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Αμερικάνικη ήπειρο, Βόρεια και Νότια, ενώ έχει έρθει και στην Ευρώπη (σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, την Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία).

Το χαμηλό κόστος του, έκανε το Netflix δημοφιλές, καθώς σε χώρες όπου η πειρατεία διώκεται περισσότερο από όσο στην Ελλάδα, υπηρεσίες σαν αυτές που προσφέρει το Netflix εκτιμήθηκαν από τους χρήστες. Να δούμε λοιπόν αν θα δούμε νόμιμα, κάποια από τις επόμενες σαιζόν του House of Cards.

Διαβάστε περισσότερα για: