Το ελληνικό σινεμά στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Κίνας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το ελληνικό σινεμά στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Κίνας

Ειδήσεις | 2-5-2014 |

Μετά την προβολή της ταινίας «Ο Εχθρός μου» στο 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνο, ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος πιστεύει πως οι ελληνικές ταινίες μπορούν να γίνουν πιο δημοφιλείς στην Κίνα, η οποία αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά παγκοσμίως.

Η ταινία του Τσεμπερόπουλου αφορά θέματα που απασχολούν σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια. Μετά την οικονομική κρίση, οι Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τα κόστη των ταινιών τους, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα low-budget σκηνικά και κοστούμια. Με αυτά τα budget φυσικά δεν μπορούν να γυριστούν ταινίες βασισμένες στην ελληνική μυθολογία, όπως αυτές του Χόλυγουντ. Παρόλα αυτά, οι ελληνικές παραγωγές, που στην πλειοψηφία τους στρέφονται θεματικά στο θεσμό της οικογένειας, κατ’ αρχήν δείχνουν το ρόλο που αυτή κατέχει μέσα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη “η επιτυχία μιας ταινίας στο εξωτερικό, και ειδικά μιας ταινίας που μιλά διαφορετική γλώσσα, απαιτεί καλή μετάφραση, γιατί οι κινηματογραφιστές πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιτρέψουν στο ξένο κοινό να καταλάβει την ιστορία που διηγούνται, καθώς η επικοινωνία ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες από μόνη της δημιουργεί εμπόδια κατανόησης.”

Η ταινία «Ο Εχθρός μου» αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας σε αποσύνθεση, αντικατοπτρίζοντας την κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Αγγίζει καθολικά και πάντοτε επίκαιρα θέματα, όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση. “Η ταινία δεν έχει πρόθεση να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο καλό και το κακό, αλλά παρουσιάζει τον αγώνα ανάμεσα στην ανθρώπινη φύση και την ψυχή” λέει ο σκηνοθέτης της.

Η ταινία έχει ήδη λάβει τρία βραβεία σε ελληνικά φεστιβάλ για Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο και Καλύτερο Μοντάζ.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,