Φάκελος Πειρατεία: Έρευνα και νέες ανακαλύψεις για αυτούς που "κατεβάζουν" ταινίες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φάκελος Πειρατεία: Έρευνα και νέες ανακαλύψεις για αυτούς που “κατεβάζουν” ταινίες

Ειδήσεις | 10-5-2014 |

Και ενώ νόμοι ψηφίζονται σε όλο τον κόσμο σχετικά με το παράνομο κατέβασμα ταινιών, και όχι μόνο, ένα μεγάλο κομμάτι θεατών χρησιμοποιεί ακόμα το internet, για την θέαση ταινίων. Και όμως μία νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι αυτοί που “κατεβάζουν” ταινίες δεν κάνουν κακό στη βιομηχανία. Και αυτό γιατί συνεχίζουν και πληρώνουν τις ταινίες του σε σινεμά και video stores. Τείνουν να είναι πλουσιότεροι, και ενδιαφέρονται λιγότερο αν θα τους πιάσουν, συγκριτικά με εκείνους που κατεβάζουν μουσική, σε μία έρευνα που για πρώτη φορά τολμά τη σύγκριση.

Ο Dr Joe Cox, οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Portsmouth, ο οποίος είναι εμπλεκόμενος στην έρευνα δηλώνει: “Είναι πολύ ενδιαφέρον το να βλέπεις ανθρώπους που παράνομα κατεβάζουν ταινίες σε ποσότητα, συνεχίζουν να πληρώνουν τα ποσά που τους αναλογούν για την νόμιμη “κατανάλωση” του προϊόντος, πολύ περισσότερο από τους αντίστοιχους χρήστες μουσικής”.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι οι “κινηματογραφικοί πειρατές”, είναι διατεθημένοι να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα, αν αντιληφθούν ότι κάνουν κανό στη βιομηχανία, σε αντίθεση με τους “μουσικούς πειρατές”.

Οι “κινηματογραφικοί πειρατές” υιοθετούν γρηγορότερα νέες τεχνολογίες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από μία έρευνα που έγινε σε 6000 ανθρώπους, από 7 έως 84 ετών στη Φιλανδία. Απέδειξαν λοιπόν, ότι οι “πειρατές” ζουν σε μεγάλες πόλεις και υιοθετούν νέες τεχνολογίες ευκολότερα και γρηγορότερα, κυρίως για την δική τους προστασία.

Ο Cox δηλώνει: “Ένας λόγος που οι “πειρατές ταινιών” είναι ξεχωριστό είδος, είναι ότι η διαδικασία είναι πιο απαιτητική τεχνολογικά. Απαιτεί γρηγορότερη σύνδεση στο Internet, μεγαλύτερο ψηφιακό χώρο αποθήκευσης, και πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος από πλατφόρμες προβολής, σε σύγκριση με τη μουσική, που είναι απλή, γρήγορη και φτηνή διαδικασία”. Και ο ίδιος συμπληρώνει: “Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι περισσότεροι είναι νεαρής ηλικίας. Έχουν την ικανότητα, τη προτροπή και τον εξοπλισμό να κλέβουν μεγάλες ποσότητες μουσική και ταινιών κάθε μήνα”.

Οι “πειρατές” κατέχουν κατά μέσο όρο 2.900 μουσικά αρχεία και 90 ταινίες.

Αυτά τα νούμερα αποτελούν τον μέσο όρο. Σε συνδυασμό με προηγούμενη έρευνα οι “πειρατές” ενδέχεται να μην έχουν πρόβλημα να πληρώσουν νόμιμα για ταινίες και μουσική. Παράνομοι διαμοιραστές σε ΗΠΑ και Γερμανία, βρέθηκαν να πληρώνουν 30% παραπάνω για μουσική, από όλους τους υπόλοιπους χρήστες.

Σε ότι αφορά την αιτιολογία για να κατεβάσουν αρχεία οι χρήστες, για την παράνομη περίπτωση, οι αιτίες είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, η ανυπομονησία μέχρι την ημερομηνία εξόδου, και η βοήθεια σε καλλιτέχνες προσπερνώντας δισκογραφικές και κινηματογραφικά studios. Στον αντίποδα, ηλεκτρονικοί ιοί, διαφημιστικό υλικό, αποπροσανατολιστικές περιγραφές, κακή ποιότητα.

Ο Cox καταλήγει: “Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά από την οπτική της πολιτικής, επειδή προτείνουν καμπάνιες που επικεντρώνονται στο κακό που μπορεί να πάθει η βιομηχανία του κινηματογράφου, και να είναι πιο αποτελεσματικές από τις αντίστοιχες της μουσικής βιομηχανίας”.

Στην οικονομική πλευρά του πράγματος, η πειρατεία έχει κοστίσει μόνο στις ΗΠΑ μέσα στον τελευταίο χρόνο, 12.5 εκατομμύρια δολάρια στην μουσική βιομηχανία, σε αντίθεση με τα 20.5 της κινηματογραφικής.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,