Δωρεάν προβολή στον Ιανό: «Εθνικός Κήπος» του Αποστόλου Καρακάση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Δωρεάν προβολή στον Ιανό: «Εθνικός Κήπος» του Αποστόλου Καρακάση

Ειδήσεις, Προβολές | 21-5-2014 |

Συνεχίζονται και για τον μήνα Μάιο οι προβολές των ελληνικών ντοκιμαντέρ, όπου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ μας προτείνουν κάθε Πέμπτη, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Οι ιδιαίτερες προβολές, συνεχίζονται αυτή την Πέμπτη 22 Μαΐου και πάντα στις 22:30 με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Εθνικός Κήπος» του Αποστόλου Καρακάση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την παρουσίασή θα κάνει ο Λευτέρης Φυλακτός.

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα, οι προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης, συνεχίζονται με επιτυχία και για τον μήνα Μάιο.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού  αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου.

Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί την  πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς την χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα. Ο έκτος κύκλος προβολών, αυτός του Μαΐου, συνεχίζει στο ίδιο μήκος σήματος και έχει ως θέμα: «Οι ταινίες των άλλων», όπου ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Πιο αναλυτικά, αυτή την Πέμπτη 22 Μαΐου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Εθνικός Κήπος» του Αποστόλου Καρακάση. Την παρουσίασή του θα κάνει ο Λευτέρης Φυλακτός (Παραγωγή: 2008 / Ελλάδα / Διάρκεια 78 λεπτά).

Το ντοκιμαντέρ γυρισμένο εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του Εθνικού Κήπου, παρακολουθεί τις ζωές κάποιων θαμώνων, εργαζομένων και επισκεπτών του κήπου στη διάρκεια ενός έτους περίπου. Σαν μια σύγχρονη εκδοχή της ηθογραφικής πεζογραφίας, η ταινία συνθέτει ένα μωσαϊκό με πρωταγωνιστές τους ανώνυμους ανθρώπους που περνούν δίπλα μας, με τα μικρά και μεγάλα δράματα της καθημερινότητας τους με φόντο την όαση που αποτελεί για την Αθήνα ο Εθνικός Κήπος.

Στην καρδιά της σύγχρονης Αθήνας, δίπλα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη βοή του κέντρου, υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος. Ο «εθνικός κήπος», με την οργιαστική βλάστηση, τα ψηλά δέντρα και τα λαβυρινθώδη δρομάκια μοιάζει μ’ έναν κρυμμένο παράδεισο εκτός τόπου και χρόνου. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και προέλευσης, θαμώνες, εργαζόμενοι, περιστασιακοί επισκέπτες, όλοι αναζητούν μέσα σ’ αυτή την όαση μια ανακούφιση από τα μεγάλα και τα μικρά δράματα της καθημερινότητας.

Το ντοκιμαντέρ, είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε το 2009 στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού – Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που αφορά σε δημιουργίες άνω των 45 λεπτών. Ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε και στο 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Το ντοκιμαντέρ «Εθνικός Κήπος» του Αποστόλου Καρακάση, θα προβληθεί την Πέμπτη 22 Μαΐου στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,