Κάννες 2014: Οι πρώτοι νικητές - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κάννες 2014: Οι πρώτοι νικητές

Βραβεία, Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 24-5-2014 |

Ο Διεθνής Οργανισμός Κριτικών Κινηματογράφου, ή αλλιώς Fipresci, βράβευσε την προηγούμενη Παρασκευή το “Winter Sleep“, του Nuro Bilge Ceylan, με το δικό του βραβείο καλύτερης ταινίας, δίνοντας του προβάδισμα στην κούρσα του Χρυσού Φοίνικα. 

Οι κριτικοί επιτροπή δήλωσε: “Βραβεύσαμε έναν από τους σημαντικούς κινηματογραφιστές ο οποίος κατάφερε να μας εκπλήξει και να μας ευχαριστήσει ξανά με την εκ βαθέων ψυχική αναζήτηση, την οποία έθεσε σε κινηματογραφική βάση”.

Ο σκηνοθέτης ευχαριστώντας την κριτική επιτροπή δήλωσε: “Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια που έχετε ήδη πει για την ταινία μου. Ήταν μία πολύ προκλητική χρονιά, και θα ήθελα να πως ότι χωρίς εσάς και το κοινό, οι ταινίες τέχνης, και ειδικά οι μακροσκελής ταινίες τέχνης, θα αισθάνονταν απίστευτη μοναξιά.”

Σε ότι αφορά το κομμάτι του Un Certain Regard, οι κριτικοί του Fipresci επέλεξαν το “Jauja“, του Αργεντίνου Lisandro Alonso, σαν καλύτερη ταινία, σχολιάζονταν την ταινία σαν δημιουργία ενός πρωτότυπου σκηνικού γεμάτου πάθος, όνειρο και πραγματική αλήθεια.

Στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, βραβεύθηκε ο Γάλλος,  Thomas Cailley, με το “Love at First Site”, με την επιτροπή να σχολιάζει το film, σαν μία υπέροχη ταινία ενηλικίωσης, η οποία συλλαμβάνει τον παλμό της γενιάς της , και τις μάχες που εκείνη δίνει.

Στα σημαντικά των συγκεκριμένων βραβείων, τονίζουμε την νίκη του “Timbuktu“, του Μαυριτανού, αλλά μεγαλωμένου στο Mali, Abderrahmane Sissako, ο οποίος κέρδισε το Οικομενικό Βραβείο Κριτικών, ίσως το σημαντικότερο της συγκεκριμένης τελετής, θέτοντας έτσι ισχυρότερη υποψηφιότητα, για τον Χρυσό Φοίνικα, καθώς περιλαμβάνεται και στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ.

Πολλές οι προβλέψεις, ακόμα περισσότερες οι ταινίες. Περιμένουμε…

Διαβάστε περισσότερα για: