Ο Φαμπρίς Αρανό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για το Αφιέρωμα στον Γκοντάρ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Φαμπρίς Αρανό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για το Αφιέρωμα στον Γκοντάρ

Προβολές | 28-5-2014 |

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα υποδεχτεί στην Αθήνα τον Φαμπρίς Αρανό (Fabrice Aragno). Ο στενός συνεργάτης του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, θα δώσει το παρών στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard» που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, από τις 5 έως και τις 18 Ιουνίου. Ο Αρανό, υπήρξε συνεργάτης του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στις τελευταίες ταινίες του μεγάλου δημιουργού, “Notre Musique” (2003), “Film Socialisme” (2010), “Les Trois Désastres” (2013), καθώς και στην πιο πρόσφατη σε 3D με τίτλο “Adieu au Langage“, η οποία προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών.

Ο Φαμπρίς Αρανό (Fabrice Aragno), θα βρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα από 9 έως 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard». Για την φιλοξενία του Φαμπρίς Αρανό, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Πρεσβεία της Ελβετίας.

Ο Ελβετός κινηματογραφιστής, ανήκει στη νέα γενιά σκηνοθετών, μαζί με τους Jean-Paul Bataggia και Paul Grivas, που κρατούν τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ forever young αποτελώντας την κινητήριο δύναμή του για να κάνει ακόμη ταινίες εξερευνώντας νέα μέσα και νέες τεχνικές. Ο Αρανό θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει στην Ταινιοθήκη την Πέμπτη 12 Ιουνίου. Εκεί, αναμένεται να μας μιλήσει για τις σχέσεις του με τον Γκοντάρ και την απόφαση του μεγάλου δημιουργού να γυρίσουν την τελευταία ταινία του σε 3D.

Επίσης, θα παρουσιάσει μερικές από τις ταινίες του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού, μεταξύ των οποίων και το ντοκιμαντέρ Quod Erat Demonstrandum (2013), το οποίο οι Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και Fabrice Aragno συνυπογράφουν στην σκηνοθεσία και το οποίο θα προβληθεί στα επερχόμενα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και Viennale. Μια ταινία -επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των δύο δημιουργών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από παλαιότερες ταινίες του Γκοντάρ.

«Δεν είναι μια ταινία ‘για’ τον Γκοντάρ. Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ ‘για’ τον Γκοντάρ, βιβλία ‘για’ τον Γκοντάρ. Όταν η ελβετική τηλεόραση μου ζήτησε να κάνω μια ακόμη ταινία ‘για’ τον Γκοντάρ, επειδή εγώ δουλεύω ‘μαζί με’ τον Γκοντάρ και όχι ‘για’ εκείνον, το συζήτησα με τον ίδιο και, τελικά, τους αντιπροτείναμε να κάνουμε μια ταινία μαζί, εγώ και ο Γκοντάρ» Φαμπρίς Αρανό (Fabrice Aragno)

Ο Φαμπρίς Αρανό, γεννήθηκε το 1970. Το διάστημα 1987-1991 ασχολήθηκε με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, ενώ το διάστημα 1991-1994 εργάστηκε ως stage manager και ειδικός φωτισμού. Την περίοδο 1994-1998 σπούδασε σκηνοθεσία στο DAVI (Département d’Audiovisuel de l’École Cantonale d’Art de Lausanne, Bussigny).

Ο Αρανό, έχει σκηνοθετήσει πολλές μικρού μήκους ταινίες, μεταξύ των οποίων τις εξής: Dimanche (1999), Le Jeu (2003) και Autour de Claire (2010). Έχει επίσης συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελβετίας και έχει σκηνοθετήσει την ταινία “Freddy Buache, le cinéma” (2012) για την ειδική έκδοση DVD που έγινε για τον κριτικό κινηματογράφου Φρεντί Μπυάς. Είναι παράλληλα στενός συνεργάτης του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ.

To αφιέρωμα “Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard” διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαβάστε περισσότερα για: