8ο Outview Film Festival - 11 ημέρες queer Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

8ο Outview Film Festival – 11 ημέρες queer Κινηματογράφου

Φεστιβάλ | 13-5-2014 |

Το Outview Film Festival φέτος κλείνει τα 8 χρόνια του και, συμπίπτει με τις εκλογές. Το Outview ακόμα κι αν δεν πολιτεύεται και μένει αφοσιωμένο πρωτίστως στην ποιότητα των ταινιών που φιλοξενεί, ασκεί πολιτική και ασκεί πολιτική σε μια χώρα που δυστυχώς ακόμα επιμένει να θεωρεί τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό μη αποδεκτό. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 15 Μαΐου, έως και την Κυριακή 25 Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 

Το 8ο Outview Film Festival έχει ως φετινό του σύνθημα την κλασσική πλέον ατάκα του μέλους της φετινής κριτικής επιτροπής Αύγουστου Κορτώ: «Δεν πολιτεύομαι, θα μείνω αφοσιωμένος στον άντρα και στα βιβλία μου», η οποία κοσμεί και την επίσημη αφίσα της 8ης διοργάνωσης.

Το 8ο Outview Film Festival έχει και φέτος να μας παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο και δυναμικό πρόγραμμα με περισσότερες από 70 ταινίες, με Masterclass, workshop, events, βραβεία, επώνυμους καλλιτέχνες και για πρώτη φορά τόσους πολλούς καλεσμένους σκηνοθέτες, σε συνεργασία με πρεσβείες, και τα αντίστοιχα ινστιτούτα.

“Το «δεν πολιτεύομαι», μου ακούστηκε ως «δεν παντρεύομαι» και το «θα μείνω αφοσιωμένος στον άντρα μου και στα βιβλία μου» μου ακούστηκε ως «θα κάνω τη επανάσταση μου». Πόσο πλάκα έχει μια πρόταση που αν την έλεγε ένας ετεροφυλόφιλος θα ήταν πιο στερεοτυπική από ποτέ. Ζούμε σε εποχές που οι ανατροπές έρχονται από τις αυτοαναιρέσεις των δεδομένων. Γέλασα πάρα πολύ όταν μια φίλη, μου είπε «μα εγώ ως στρέιτ ποτέ δεν έχω πει θα μείνω αφοσιωμένη στον άντρα μου, πόσο μικροαστικό είναι αυτό που είπε ο Κορτω;». Τι ακριβώς είναι μικροαστισμός πλέον στις μέρες μας; Την στιγμή που το lesbian.gr ξεπερνά τa 2.000.000 views εκ των οποίων το 54% είναι ζευγάρια και στρέιτ άντρες, την στιγμή που οι γκέι και οι λεσβίες απαιτούν δικαίως ένα σύμφωνο συμβίωσης και γεννάνε παιδιά και διεκδικούν το δικαίωμα στην υιοθεσία, την ιδία ακριβώς στιγμή οι στρέιτ έχουν αποδείξει και βροντοφωνάζουν ότι ο γάμος δεν σημαίνει ευτυχία και ακριβώς την ίδια στιγμή τα ανατολικά αγόρια και κορίτσια (οι «λαθρομετανάστες») αποτελούν αντικείμενο πόθου για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας, αυτήν ακριβώς την στιγμή το ίδιο που ονομαζόταν «μικροαστισμός» μπορεί να αποτελέσει μια queer προοπτική για μια καλύτερη κοινωνία.” Maria Cyber

Το φετινό σύνθημα της αφίσας του 8ου Outview Film Festival, δανείζεται μια δήλωση που πυροδότησε έναν ακόμα δημόσιο «μίσους λόγο» και χαιρετά την δικαστική έκβαση που αυτός προκάλεσε ακόμα και αν για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, είχαμε αμέσως μετά μια δήλωση μετάνοιας.

Εναρκτήρια ταινία

Eastern Boys (Robin Campillo, France, 128’, 2013)

Οι ταινίες έναρξης του φεστιβάλ προβάλλονται με την πολύτιμη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Πρόκειται για το “Eastern Boys”, καθώς και τη μικρού μήκους ταινία “Price tag”. Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Olivier Rabourdin (Αρπαγή, Μεσάνυχτα στο Παρίσι), ο οποίος πρωταγωνιστεί και στις δύο ταινίες, θα είναι παρών και θα τις προλογίσει.

Όμορφα κι ατίθασα αγόρια από την Ανατολική Ευρώπη: έρχονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Μολδαβία… Ο μεγαλύτερος δε φαίνεται να είναι πάνω από 25 ετών, όσο για τον μικρότερο… δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε στα σίγουρα την ηλικία του. Περνάνε όλη τους την ημέρα στον σταθμό Gare du Nord στο Παρίσι. Η φαντασία θέλει να τους ονειρεύεται ως εκδιδόμενους άντρες. Έτσι λοιπόν κι ο Daniel, ένας διακριτικός κύριος γύρω στα πενήντα, έχει βάλει στο μάτι έναν από αυτούς τους νεαρούς, τον Marek.

Κάποια στιγμή, επιτέλους, βρίσκει το κουράγιο να πάει να του μιλήσει και ο νεαρός συμφωνεί να ακολουθήσει τον Daniel την επόμενη μέρα στο σπίτι του… Όμως ο Μάρεκ δε φτάνει μόνος του και μία ολόκληρη περιπέτεια ξεκινά, ένα ταξίδι βίας, πάθους, ανατροπών, ερωτικών και κυρίως ανθρώπινων δεινών και ηδονών ξετυλίγονται με φόντο ένα σπίτι στο Παρίσι.

Το “Eastern Boys”, είναι η δεύτερη ταινία του Robin Campillo, μία δραματική ταινία, αλλά παράλληλα και μια τρυφερή ιστορία αγάπης. Οι ταινίες έναρξης του φεστιβάλ προβάλλονται με την πολύτιμη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Πρόκειται για το “Eastern Boys”, καθώς και τη μικρού μήκους ταινία “Price tag”. Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Olivier Rabourdin (Αρπαγή, Μεσάνυχτα στο Παρίσι), ο οποίος πρωταγωνιστεί και στις δύο ταινίες, θα είναι παρών και θα τις προλογίσει.

Ταινία Λήξης

Ιn the name of (Malgorzata Szumowska, Poland, 102’, 2013)

To 8ο Outview Film Festival, θα ολοκληρωθεί με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας “Ιn the Νame Οf” που κέρδισε το Βραβείο Teddy στην Berlinale το 2013.

Το να είσαι γκέι και να το κρύβεις είναι μία τακτική που δυστυχώς απαντάται συχνά στις κλειστές ομοφοβικές μας κοινωνίες. Όταν όμως έχεις διαλέξει και το επάγγελμα του ιερέα, τα πράγματα περιπλέκονται. Ο πάτερ Adam αναλαμβάνει την ενορία ενός μικρού χωριού στην Πολωνία. Οργανώνει ένα κοινοτικό κέντρο για αγόρια και οι ντόπιοι τον δέχονται ως δικό τους. Όλοι τον εκτιμούν αφάνταστα αλλά δεν γνωρίζουν ότι ο ίδιος παλεύει με ένα δικό του μυστικό. Όταν θα γνωρίσει έναν εκκεντρικό νέο, ο πάτερ Adam θα αναγκαστεί επιτέλους να αντιμετωπίσει τα δικά του σκοτάδια…

Στα highlights του φετινού 8ου Outview Film Festival, αξίζει επίσης να σημειώσουμε:

Τη δωρεάν προβολή της ταινίας “Valentine Road” την Τετάρτη 21 Μαΐου στις 18:00 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η ταινία αποκαλύπτει την ομοφοβία, τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) που επικρατεί στην Αμερικάνικη καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, καυτηριάζει ένα δικαστικό σύστημα το οποίο στέκεται ανίκανο να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη Νέλλη Καούνη (Colour Youth).

Η βραβευμένη στις Κάννες ταινία “Stranger by the lake” θα προβληθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ο Αλέν Γκιροντί, με την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ο άγνωστος στη λίμνη», απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια στο 66ο Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» (στο φετινό επίσημο τμήμα της διοργάνωσης, «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών, θα προβληθεί η νέα δημιουργία του Πάνου Χ. Κούτρα, με τον τίτλο «Xenia»).

Η πολυβραβευμένη ταινία “Out in the dark” διεισδύει στη σχέση ενός Παλαιστίνιου με έναν Ισραηλινό και θίγει πολλά ζητήματα γύρω από την αγάπη και την, ενίοτε, επικινδυνότητά της.

Η νέα ταινία της Anna Margarita Albelo με την Guinevere Turner, “Who’s afraid of Vagina Wolf”, θα κάνει την πρεμιέρα της στην Ελλάδα. Μία ταινία με κεντρικό άξονα την αγάπη δύο γυναικών, τα μπερδέματα και τους έρωτές τους…

Η προσωπικότητα του φλεγματικού Gore Vidal αποτυπώνεται στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, “Gore Vidal: United Stated of Amnesia”. Λίγοι έχουν επηρεάσει τον κόσμο της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της πολιτικής, όπως ο Gore Vidal. Εμπεριέχοντας μοναδικές συνεντεύξεις με τον ίδιο, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα πορτραίτο αυτού του ζωντανού θρύλου του Αμερικάνικου Φιλελευθερισμού.

Θα μάθουμε επίσης για τον Άλαν Τούρινγκ, τον εμπνευστή και δημιουργό της φερώνυμης υπολογιστικής μηχανής που θεωρείται ο πρόδρομος των σημερινών περίπλοκων υπολογιστών. Αυτή η μαθηματική ευφυΐα υποβλήθηκε σε χημικό ευνουχισμό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Μαθαίνουμε παράλληλα για την πρωτοποριακή σκέψη και τη σεξουαλικότητά του στην ταινία “Codebreaker”.

Στο “The Dog” θα μάθουμε για τον John Wojtowicz, τον άνθρωπο για τον οποίο γυρίστηκε η ταινία “Σκυλίσια Μέρα” με τον Αλ Πατσίνο. Συγκρατήστε αυτή τη λεπτομέρεια : έκανε απόπειρα ληστείας για να πληρώσει την εγχείρηση αλλαγής φύλου του συντρόφου του. Αποτυπώνεται στην κάμερα το πορτραίτο αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, που εύκολα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως αξιαγάπητο, ηρωικό και σίγουρο ως αυτοκαταστροφικό.

Η ζωή του ακτιβιστή Buck Angel αποτυπώνεται στα ντοκιμαντέρ “Sexing the Transman” και “Mr. Angel”. Ένα πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ που εξετάζει την FTM (Female to Male) σεξουαλικότητα.

Εκτός από τις προβολές οι θεατές του 8ου Outview Film Festival, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράλληλα events, αλλά και queer parties:

Εικαστική έκθεση: «Η εμπειρία σου μετράει», στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η έκθεση «Η εμπειρία σου μετράει» δημιουργήθηκε από την Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας για την παρουσίαση της πορείας της ομάδας, από την δημιουργία της έως σήμερα, με την πλήρη υποστήριξη των μελών και φίλων της. Επιμέλεια έκθεσης, Γιώργος Στριφτάρης.

Vagina Wolf Party το Σάββατο 17 Μαΐου, με αφορμή την προβολή της ταινίας “Who’s afraid of Vagina Wolf”.

“How to create alternative post porn?” Κυριακή 18 Μαΐου στις 20.00 στην Αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης, ο παραγωγός Jurgen Bruning θα μας παρουσιάσει ένα masterclass με προβολές ταινιών και χρήσιμες οδηγίες για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μετά-πορνό βίντεο.

House of Field Party, την Τρίτη 20 Μαΐου στο Shamone, με special guest την Patricia Field, τη στυλίστρια — μεταξύ άλλων — του Sex and the City…

Meet the Beavers Party, την Πέμπτη 22 Μαΐου στο Beaver, με αφορμή την προβολή της ταινίας “ Camp Beaverton: Meet the Beavers”.

Healing By Sharing: Την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 20.30 βίντεο προβολή και ακολουθεί πάνελ με ομιλήτριες για μια εμπειρική προσέγγιση στη ζωή με τον καρκίνο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Kink Party την Παρασκευή 23 Μαΐου. Μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ του James Franco και της Christina Voros, “Kink”, την Παρασκευή 23 Μαΐου, στο Apartment.

Alexander Sauna Party, το Σάββατο 24 Μαΐου. Μετά από την προβολή της ταινίας “Age of Consent”, που μιλάει για το θρυλικό fetish bar του Λονδίνου, “The Hoist”.

Τελετή λήξης κι Απονομή Βραβείων στο Shamone, την Κυριακή 25 Μαΐου με παρουσιάστριες τις Ανδριάνα Μπάμπαλη και την Etten & special guest τον Γιώργη Χριστοδούλου. Την επιμέλεια ντυσίματος των Ανδριάνα Μπάμπαλη και Etten έχει αναλάβει το περιοδικό Ozon.

Βραβεία

Φέτος θα δοθούν από το Outview Film Festival δύο βραβεία: “Καλύτερης Ταινίας” και “Καλύτερου Ντοκιμαντέρ”. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους εξής:

Χρήστος Βούπουρας (Σκηνοθέτης)

Χρήστος Δήμας (Σκηνοθέτης)

Πέννυ Παναγιωτοπούλου (Σκηνοθέτρια)

Αύγουστος Κορτώ (Συγγραφέας)

Μέμη Κούπα (Σκηνοθέτρια)

Από την ομάδα του Antivirus, θα δοθεί το βραβείο της “Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους”.

Η απονομή βραβείων θα γίνει την Κυριακή 25 Μαΐου στο Shamone.

Λεπτομέρειες και πληροφορίες γύρω από την οργάνωση και τις προβολές του φεστιβάλ θα βρείτε αναλυτικά στο www.outview.gr και στο Facebook: https://www.facebook.com/OutviewFestival

Τιμές των εισιτηρίων: 

Εισιτήριο προβολής: 5 ευρώ 

Ημερήσιο εισιτήριο: 8 ευρώ

Εισιτήριο διαρκείας: 50 ευρώ

Δεν θα υπάρξει προπώληση, τα ταμεία της Ταινιοθήκης θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 17.00 (στις 15 Μαΐου θα είναι ανοιχτά από τις 19.00).

Διαβάστε περισσότερα για: