Οι νικητές του φετινού Tribeca Film Festival - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι νικητές του φετινού Tribeca Film Festival

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 25-4-2014 |

Και ενώ περιμένουμε αύριο να ανακοινωθούν τα βραβεία κοινού, οι επιτροπές ψήφισαν και εξέλεξαν τους νικητές του 130υ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca, το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του την ερχόμενη Κυριακή, στη Νέα Υόρκη. Φέτος ήταν μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του φεστιβάλ, καθώς έγινε άνοιγμα σε ταινίες και ντοκυματαίρ παγκοσμίως, με κοινό που ξεπέρασε φέτος κατά πολύ το αναμενόμενο. Όλοι οι νικητές πέρα από το βραβείο είχαν να λαμβάνουν φέτος και χρηματικά έπαθλα, προσφορά των χορηγών κάθε κατηγορίας, καθώς και έργα τέχνης γνωστών δημιουργών, ζωγράφων και γλυπτών. Οι νικητές ανά κατηγορία ήταν οι εξής:

~Κατηγορίες World Narrative, για τις Αφηγηματικές Ταινίες.
Επιτροπή: Lake Bell, Steve Conrad, Brat Freundlich, Catherine Hardwicke και Ben Younger
The Founders Award για την Καλύτερη Αφηγηματική Ταινία: Zero Motivation, σενάριο-σκηνοθεσία Talya Lavie, έπαθλο 25.000 δολάρια. Η ταινία μιλάει για την προσπάθεια καθιέρωσης της κοινωνικής θέσεις της γυναίκας, με την επιτροπή να θεωρεί την Lavie, ως τη “νέα φωνή που έλειπε”.

download (7)
Καλύτερου Άνδρα ηθοποιού: Paul Schneider, σαν Otto Wall, στο Goodbye to All That, έπαθλο 2.500 δολάρια. Σχόλιο επιτροπής: “Η ερμηνεία του μας θύμισε ότι ακόμα και στις πιο συνηθισμένες συνθήκες, οι ζωές μας μπορούν να έχουν χιούμορ, πόνο, τα πάντα με αξιοπρέπεια”.
Καλύτερης Γυναίκας ηθοποιού:   Valeria Bruni Tedeschi, σαν Carla, στο Human Capital, έπαθλο 2.500 δολάρια. Σχόλιο επιτροπής: “Στην καλαίσθητη αυτή απεικόνιση μίας προβληματικής μητέρας και συζύγου, αυτή η ηθοποιός δημιουργεί μία πολύπλοκη ερμηνεία μίας γυναίκας που παλεύει ανάμεσα στην αγάπη, την οικογένεια και την υποχρέωση”.
Καλύτερης Φωτογραφίας: Damian Garcia, για το Gueros, του Alonso Ruizpalacios, έπαθλο 5000 δολάρια στον Garcia, και 50.οοο δολάρια για τα έξοδα παραγωγής όταν η ταινία βγει στις αίθουσες. Σχόλιο επιτροπής: “Αιχμαλωτίζει τέλεια την ενέργεια και ελπίδα της νεολαίας που παλεύει στην πρωτεύουσα της χώρας της”.
Καλύτερου Σεναρίου: Guillaume Nicloux, για το The Kidnapping of Michel Houellebecq, έπαθλο 5.000 δολάρια, από την DreamWorks Animation. Σχόλιο Επιτροπής: “Όταν ο γλώσσα μίας ταινίας είναι τόσο φυσική που σε κάνει να ξεχάσεις ότι είναι γραμμένο, ο σεναριογράφος πρέπει να αναγνωριστεί”.
Καλύτερου Μοντάζ: Keith Miller, για το Five Star, με έπαθλο 5.οοο δολάρια. Σχόλιο Επιτροπής: “Η προσοχή στη λεπτομέρεια κατά την διάρκεια των αλλαγών στις σκηνές, με έδωσε να καταλάβουμε ότι οδηγούμαστε στα βήματα ενός πραγματικού κινηματογραφιστή”.

~Κατηγορίες World Documentary, για τα καλύτερα ντοκυμανταίρ.
Επιτροπή: David Edelstein, Nick Fraser, Andrea Meditch, Jenni Wolfson και Marina Zenovich
Καλύτερου Ντοκυμανταίρ: Point and Shoot, του Marshall Curry, έπαθλο 25.οοο δολάρια από την CNN films.
Καλύτερου μοντάζ: Sabine Lubbe Bakker & Niels van Koevorden, για το Ne Me Quitte Pas, έπαθλο 5.000 δολάρια. ~Κατηγορίες Νέων Δημιουργών. Επιτροπή: Jeff Goldblum, Nadine Labaki, Dorothy Lyman, Adepero Oduya και Mickey Summer.
Καλύτερος Νέος Σκηνοθέτης Αφηγηματικής: Josef Wladyka, για το Manos Sucias, έπαθλο 25.000 δολάρια από την Warner Bros. και 50.000 δολάρια για έξοδα παραγωγής από την Company 3.
Καλύτερος Νέος Σκηνοθέτης Ντοκυματαίρ: Alan Hicks, για το Keep On Keepin’ On, έπαθλο 25.000 δολάρια. ~Κατηγορίες Μικρού Μήκους.
Καλύτερη Αφηγηματική Μικρού Μήκους: Επιτροπή: Alfonso Arau, Whoopi Goldberg, Christine Lahti, Sheila Nevins και Paul Wesley. The Phone Call, του Mat Kirkby, έπαθλο 5.000 δολάρια.
Καλύτερο Ντοκυματαίρ Μικρού Μήκους: Επιτροπή: Lindsay Burdge, Toni Collette, Regina Dugan, Simon Kilmurry και Anton Yelchin. One Year Lease, του Brian Bolster, έπαθλο 5.οοο δολάρια.
Καλύτερη δουλειά Μαθητή: Nesma’s Birds, των Najwan Ali & Medoo Ali.
Τιμητικό Βραβείο Nora Ephron: Επιτροπή: Delia Ephron, Natasha Lyonne, Carol Kan, Tanya Wexler και Meera Menon. Zero Motivation, της Talya Lavie, έπαθλο 25.000 δολάρια.

~Κατηγορίες Online Διαγωνιστικού Τμήματος.
Καλύτερη Αφηγηματική: Vara: A Blessing, του Knyentse Norbu, έπαθλο 10.000 δολάρια.
Καλύτερη Αφηγηματική Μικρού Μήκους: Love in the Time of March Madness, των Melissa Johnson & Robertino Zambrano, έπαθλο 5.000 δολάρια.

Αν θελήσουμε να κάνουμε αποτίμηση των φετινών αποτελεσμάτων , θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι γυναίκες είχαν την τιμητική τους, και ότι οι επιτροπές φέτος ήταν πολύ-εθνικές, πράγμα το οποίο εδραιώνει ακόμα περισσότερο το consept αντικειμενικότητα που θέλει να προβάλλει το φεστιβάλ. Αναμένουμε τα αποτελέσματα και του κοινού βέβαια. Άντε και του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα για: