Μήπως κατά βάθος μας αρέσουν τα spoilers; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μήπως κατά βάθος μας αρέσουν τα spoilers;

Στο Φουαγιέ | 21-4-2014 |

Πριν λίγες ημέρες ήταν το Game of Thrones. Πιο παλιά το Breaking Bad. Ακόμα πιο παλιά το Lost. Σειρές με εκατομμύρια φανατικούς θεατές σε όλο τον κόσμο, σχεδόν κάθε επεισόδιο της οποίας έχει μια σημαντική εξέλιξη για την υπόθεση. Και συνήθως αυτή την εξέλιξη, πολλοί από τους θεατές την μαθαίνουν πριν δουν οι ίδιοι το επεισόδιο. Συζητάμε λοιπόν για τα αγαπημένα κατά βάθος “spoilers” και σας προειδοποιώ, πως παρακάτω έχει μερικά, άρα αν δεν σας αρέσουν μην συνεχίσετε την ανάγνωση.

Κατ’ αρχήν το spoiler δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα μπορούσα να πω, ότι φυσικά και δεν εμφανίστηκε τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, άλλα πολύ παλαιότερα. Spoiler ήταν όταν βρισκόσουν σε μια συζήτηση και άκουγες για το τρυφερό τετ α τετ του Γκλέτσου με τη Παπαχαραλάμπους στους Ψίθυρους Καρδιάς ή ότι ο Τζακ πνιγόταν τελικά στον Τιτανικό, πριν δεις τη ταινία. Spoilers είχαμε εδώ και αιώνες όταν μαθαίναμε για την υπόθεση ενός θεατρικού έργου ή χιλιάδες χρόνια, όταν – ε δεν μπορεί – όλο και κάποιος συζητούσε για το αν η Αντιγόνη, θα την γλίτωνε από τον Κρέοντα.

Τα spoilers λοιπόν είναι φυσιολογικά, ακόμα και αν τα έχουμε δαιμονοποιήσει. Μια πρώτη ανάγνωση τους, μπορεί να λέει για παράδειγμα “οι άθλιοι αποκάλυψαν πως ο Τζέφρι δολοφονείται στο Game of Thrones“. Μια δεύτερη ανάγνωση λέει “Helloooo, μιλάμε για επεισόδιο της πιο δημοφιλούς ίσως σειράς των τελευταίων χρόνων, που με τους τίτλους τέλους του παίρνουν φωτιά τα torrents, είναι ΦΥΣΙΚΟ να συζητάει ο κόσμος για αυτό!” Πόσο μάλλον, όταν υπάρχουν επίσης εκατομμύρια άνθρωποι, που έχουν διαβάσει και τα αντίστοιχα βιβλία

Το να τσατίζεσαι λοιπόν με τα spoilers, σε μια εποχή που η συζήτηση για τη δημοφιλή σειρά της χρονιάς δεν περιορίζεται στα πηγαδάκια στο σχολείο ή στη καφετέρια, άλλα κατακλύζει το Internet είναι σαν να θεωρείς λογικό πως δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων θα σεβαστούν κάποια δική σου “omerta” μέχρι να αποφασίσεις να δεις το τελευταίο επεισόδιο. Καλώς ή κακώς ζούμε στην εποχή των social media και αν το καλοσκεφτείς το Game of Thrones και όλες αυτές τις γαμάτες σειρές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού τις μάθαμε μέσα από τα social media, την ίδια στιγμή που στην δωρεάν ελληνική τηλεόραση έπαιζε η 100000οστή επανάληψη σειρών 20ετίας ή λατινοαμερικάνικες ή τούρκικες σαπουνόπερες.

Ακόμα και έτσι όμως μπορείς να αποφύγεις τα spoilers. Με δεδομένο φυσικά ότι μπορεί να βρεθεί ο ενοχλητικός τύπος, που θα δημοσιεύσει φάτσα φόρα στο newsfeed το επόμενο καυτό spoiler (ε διέγραψε τον!) μπορείς ακόμα να αποφύγεις να μπεις στο Facebook ή στο Twitter (βαθμός δυσκολίας 9/10), αν μπεις να προσπεράσεις με το πιο γρήγορο scroll down που μπορείς να κάνεις τις σχετικές δημοσιεύσεις (βαθμός δυσκολίας 7/10), ή στις αντίστοιχες δημοσιεύσεις να μην διαβάσεις πέρα από το σημείο που σημειώνουν πως ακολουθούν spoilers (βαθμός δυσκολίας 2/10) ή ακόμα και αν υποτίθεται πως το άρθρο-δημοσίευση είναι spoiler free να μην διαβάσεις τα σχόλια κάτω από αυτή (βαθμός δυσκολίας 1/10).

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν δεν σου αρέσουν τα spoilers για το Game of Thrones, μην συμμετέχεις σε συζητήσεις για το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones.

Για παράδειγμα χθες είχα μία συζήτηση για αυτό ακριβώς το θέμα. Η συζήτηση κατέληξε σε κάτι σαν “Θες να σου πω, ποιος σκότωσε τον Joffrey;”. Η απάντηση μου ήταν “ναι”. Με λίγα λόγια ήθελα και έμαθα ένα από τα spoilers, που ενδεχομένως θα μου κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον για μια ολόκληρη (ίσως και παραπάνω) σεζόν της σειράς. Κανείς δεν με ανάγκασε και ήξερα τι θα μάθαινα.

Όπως φαντάζομαι πως από τη στιγμή, που δεν σε πτόησε η συμβουλή μου για τα spoilers που ακολουθούν, δεν θα σε πειράξει να μάθεις πως το Joffrey δολοφόνησε η γριά Tyrell σε συνεργασία με τον Μικροδάκτυλο, έτσι;

Update: υπάρχει λέει μέχρι και plugin για να μην περνάνε σε εσάς τα spoilers. Ούτε που το δοκίμασα, ούτε που ξέρω αν “πιάνει”, περισσότερες πληροφορίες (στα Αγγλικά) όμως γι’ αυτό μπορείτε να βρείτε στο Wired.

Διαβάστε περισσότερα για: ,