Πώς οι παραγωγοί του Game of Thrones έπεισαν το HBO να τους αφήσει να γυρίσουν επεισόδιο 8 εκατομμυρίων δολαρίων - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πώς οι παραγωγοί του Game of Thrones έπεισαν το HBO να τους αφήσει να γυρίσουν επεισόδιο 8 εκατομμυρίων δολαρίων

Ειδήσεις | 8-4-2014 |

Το Game of Thrones επέστρεψε! Την περασμένη Κυριακή προβλήθηκε στο αμερικανικό κανάλι HBO το πρώτο επεισόδιο της πολυαναμενώμενης τέταρτης σεζόν.

Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά σόου αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Κάθε νέα εξέλιξη κάνει το ίντερνετ να τρελαίνεται. Οι φανς σε όλο τον κόσμο περίμεναν δέκα ολόκληρους μήνες για την επιστροφή του και το αποτέλεσμα είναι τηλεθέαση του ύψους των 6.6 εκατομμυρίων θεατών σε ΗΠΑ μόνο.

Η επιτυχία του βασίζεται φυσικά σε ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο, στις εξαιρετικές ερμηνείες αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ ακριβή παραγωγή. Το επεισόδιο του ‘Blackwater’, δηλαδή το ένατο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της σειράς, κόστισε 8 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά επεισόδια που γυρίστηκαν ποτέ για την τηλεόραση.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν πώς στήθηκε και πώς γυρίστηκε αυτό το επεισόδιο των 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ετοιμάζοντας τη μάχη                          

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της σειράς Dave Benioff και Dan “D.B.” Weiss, η προετοιμασία του επεισοδίου της Μάχης του Blackwater είχε ξεκινήσει ήδη από την πρώτη σεζόν. «Όλη αυτή η ιστορία του Blackwater μας πάει πίσω στην πρώτη σεζόν. Είχαμε αυτή τη μάχη με τον Tyrion και καταλήξαμε να μην μπορούμε να τη γυρίσουμε,» λέει ο Benioff. «Υποσχεθήκαμε τότε στους εαυτούς μας ότι θα γυρίσουμε τη μεγάλη μάχη».

Η μεγάλη μάχη που ονειρεύτηκαν λοιπόν αποτέλεσε το προτελευταίο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου. Παρόλα αυτά, το να πραγματοποιηθεί τελικά μια σύγκρουση τόσο μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη της σειράς, ήταν πρόκληση από οικονομικής άποψης, αλλά και παραγωγής.

«Ο Dave και ο Dan δημιούργησαν το δυσκολότερο επεισόδιο της σεζόν», λέει ο συγγραφέας των βιβλίων της σειράς, George R.R. Martin.

Στο δεύτερο βιβλίο, A Clash of Kings, η ‘Μάχη του Blackwater’ είναι ένας πόλεμος σε στεριά και θάλασσα, κατά τη διάρκεια του οποίου ανατινάσσεται ένας ολόκληρος στόλος, και ο οποίος περιγράφεται σε έξι κεφάλαια. Η τηλεοπτική μεταφορά του ήταν μια πραγματική πρόκληση, αλλά ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η προσπάθεια  των παραγωγών να πείσουν το HBO να πληρώσει γι’ αυτή.

Χρειάζεστε ένα εκατομμύριο δολάρια;

Σύμφωνα με το E! Online, ένα μέσο επεισόδιο του Game of Thrones στοιχίζει στο κανάλι περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας έτσι τη σειρά μία από τις πιο ακριβές τηλεοπτικές παραγωγές. Το ‘Blackwater’ δεν ήταν ένα συνηθισμένο επεισόδιο, έτσι οι δημιουργοί πήγαν στο HBO για να ζητήσουν χρηματοδότηση.

Benioff: « Είχαμε μία πολύ έντονη τηλεφωνική συνδιάσκεψη με το κανάλι. Ήταν άβολο. Είπαν: ‘Άρα μιλάτε για επιπλέον 500.000 δολάρια;’ Τους είπαμε: ‘Χμμμ όχι…’ ‘Τι χρειάζεστε; Ένα εκατομμύριο;’ ‘Χμμμμ….’

Weiss: «Νομίζω πως ζητήσαμε γύρω στα 2.5 εκατομμύρια και τελικά πήραμε 2 και κάτι. Για τηλεόραση αυτά είναι πολλά λεφτά.»

Το μέσο αμερικανικό τηλεοπτικό επεισόδιο κοστίζει συνήθως γύρω στα 2 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο το έξτρα κόστος για το ‘Blackwater’ στοίχισε όσο ένα συνηθισμένο επεισόδιο της αμερικανικής τηλεόρασης.

Οι δημιουργοί Dave Benioff και Dan “D.B.” Weiss

Πού πήγαν τα λεφτά

Μέρος του μεγάλου budget της σειράς διατίθεται για γυρίσματα σε τοποθεσίες σε περιοχές όπως η Βόρεια Ιρλανδία και η Κροατία. Για το επεισόδιο της ‘Μάχης του Blackwater’ το τεράστιο budget χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας σκηνής σε τρία μέρη που αποτελείται από μία μεγάλη ναυτική μάχη, μία παραθαλάσσια μάχη και την κατάληψη του κάστρου.

Τα γυρίσματα της σκηνής έγιναν στο Belfast, όπου, σύμφωνα με τον Benioff, γύριζαν κάθε βράδυ επί ένα μήνα.

Το υπόλοιπο ποσό μοιράστηκε στη δημιουργία των πλοίων, των ειδικών εφέ και στα κοστούμια και την εκπαίδευση πάνω από 250 κομπάρσων.

Κατασκεύασαν επίσης εξολοκλήρου ένα μαχητικό πλοίο, βασισμένο σε σχέδια πλοίων του 14ου αιώνα.

Έχτισαν επίσης τις επάλξεις του κάστρου, όπου οι πολεμιστές μπορούσαν να κρυφτούν από τους εχθρούς που πλησιάζουν.

Πολλά μέλη του cast, συμπεριλαμβανομένου και του Peter Dinklage, είπαν ότι δε χρειάστηκε να προσποιηθούν ότι βρίσκονται σε μάχη, αφού η απίστευτη λεπτομέρεια των σκηνικών και μόνο, έδινε αυτή την εντύπωση.

Ακόμη, έφτιαξαν μια δεξαμενή νερού με βάθος περίπου 1.5 μέτρο, για τους κασκαντέρ που έπιαναν φωτιά.

Χρησιμοποιήθηκε ένας τεράστιος αριθμός ειδικών εφέ για την αναπαράσταση του στόλου και της έκρηξης και για τη δημιουργία εκατοντάδων έξτρα πολεμιστών.

Στην παρακάτω σκηνή, από τα περίπου εκατό άλογα, μόνο τα 13 είναι αληθινά.

Ο Benioff δήλωσε ότι η σκηνή της μάχης χρειάστηκε περισσότερα ειδικά από οποιοδήποτε επεισόδιο της σειράς.

«Προσπαθούμε να αποφεύγουμε την εκτενή χρήση VFX στη σειρά, αλλά με το ‘Blackwater’ δεν είχαμε άλλη επιλογή,»  είπε. «Ο Steve και ο Rainer (μέλη της ομάδας των οπτικών εφέ), έχουν μια ομάδα μάγων των οπτικών εφέ και αυτό που κατάφεραν είναι κατά τη γνώμη μου από τα καλύτερα ειδικά εφέ στην ιστορία της τηλεόρασης.»

Η παραγαωγή της σειράς τώρα έχει υποσχεθεί μια καινούργια μεγάλη μάχη, που δε θα δούμε όμως μέχρι το τέλος της τέταρτης σεζόν.

Για την ιστορία, το επεισόδιο της ‘Μάχης του Blackwater’ παρακολούθησαν 3.38 εκατομμύρια θεατές στην Αμερική, κατατάσσοντάς το τελευταίο σε τηλεθέαση σε ολόκληρη τη δεύτερη σεζόν. Το επόμενο επεισόδιο από αυτό και τελευταίο του κύκλου, σημείωσε τα υψηλότερα νούμερα, συγκεντρώνοντας 4.2 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Διαβάστε περισσότερα για: ,