Tribeca Film Festival: από την Νέα Υόρκη στην παγκόσμια αναγνώριση. - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Tribeca Film Festival: από την Νέα Υόρκη στην παγκόσμια αναγνώριση.

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 25-3-2014 |

Tribeca Film Festival, ή αλλιώς το φεστιβάλ που ξεκίνησε σχεδόν αθόρυβα, χωρίς κανείς να το πιστεύει και πλέον ανήκει στη λίστα των διασημότερων φεστιβάλ του κόσμου.

Το Tribeca Film Festival είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002, από τους Lane Rosental, Robert DeNiro και Craig Hatkoff, σαν μία απάντηση στα δεδομένα μη εμπιστοσύνης της περιοχής μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου στο World Trade Center και την υποβάθμιση της ομώνυμης περιοχής Tribeca, στην νοτιότερη πλευρά του Μανχάταν, αν και δημοσιεύματα θέλουν τις εργασίες του φεστιβάλ. να έχουν ξεκινήσει πολύ πριν.

Η αποστολή του φεστιβάλ, είναι το να καταφέρει να ενώσει την κοινωνία των ταινιών και το ευρύ κοινό, με το να επαναπροσδιορίσει την έννοια του κινηματογραφικού φεστιβάλ. Το φεστιβάλ προσπαθεί να καθιερώσει τη Νέα Υόρκη σαν μέγιστο κινηματογραφικό κέντρο αλλά και να συμβάλει στο να ανεβάσει τη φήμη της τρομοκρατικά χτυπημένης περιοχής. Καθαρά με όρους σινεμά όμως ήθελε και θέλει να επιτύχει στο να δώσει βήμα σε ανεξάρτητες παραγωγές από όλο τον κόσμο.

Οι εργασίες του φεστιβάλ περιλαμβάνουν: επιτροπή που ψηφίζει τις αφηγηματικές ταινίες, κατηγορίες ντοκιμανταίρ και ταινιών μικρού μήκους. Η καινοτομία του όμως έγκειται σε άλλες κατηγορίες. Restored Classics series, κλασσικές ταινίες από την αρχή επεξεργασμένες που παρουσιάζονται με την τελευταία τεχνολογία, Καλύτερη Νεουορκέζικη σειρά, υπό την επίβλεψη και εποπτεία του Martin Scorsese, συζητήσεις με κοινό και επιτροπή για την πορεία του κινηματογράφου, μίνι φεστιβάλ οικογενειακών δραστηριοτήτων και ταινιών, αλλά και πρεμιέρες τοπικές ή ακόμα και παγκόσμιες.

Μερικά ιστορικά στοιχεία για το φεστιβάλ:

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε μετά από σχεδιασμό 120 ημερών, με τη βοήθεια 1300 εθελοντών, με την παρουσία 150.000 θεατών. Μεγάλες ταινίες έδωσαν το παρόν σε αυτή τη πρώτη χρονιά. Star Wars Episode II: Attack of the Clones, About a Boy, Insomnia, Spider-Man 3.

Την επόμενη κιόλας χρονιά οι αριθμοί διπλασιάστηκαν. 300.000 θεατές συμμετείχαν στις εργασίες του φεστιβάλ. Οι συμμετοχές στις κατηγορίες των ντοκυμανταίρ, των ανεξάρτητων ταινιών και των ταινιών μικρού μήκους αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω διπλάσιων συμμετοχών. Εγκαινιάζονται συζητήσεις κοινού, μουσικές συναυλίες, stand up comedy events εκτός διαγωνιστικού τμήματος, και υπαίθριες προβολές ταινιών κατά μήκος του ποταμού Hudson. To μινι οικογενειακό φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές για τα παιδιά, αφηγήσεις παραμυθιών, δημιουργικά εργαστήρια, και διαδραστικά παιχνίδια, σε μία “γιορτή” που πέραν των θεατών του φεστιβάλ, συγκέντρωσε γύρω στους 250.000 ανθρώπους.  Στο τέλος του φεστιβάλ εκείνης της χρονιάς, ο De Niro αγοράζει το Tribeca Cinema, μία αίθουσα τέχνης για τις μεταμεσονύχτιες προβολές των ανεξάρτητων ταινιών, σήμα πλέον κατατεθέν του φεστιβάλ, αλλά και της Νέας Υόρκης.

Οι πιο επιτυχημένες χρονιές ήταν τα 2006 και 2007. 8600 συμμετοχές από ταινίες, και 1500 προβολές. Ταινίες και ντοκυμανταίρ από όλον τον κόσμο. Οι συζητήσεις του κοινού φιλοξενούν μεγάλα ονόματα του σινεμά, Spielberg, Jackson, Fincher, μερικοί από τους σκηνοθέτες. Εγκαινιάζεται η παρουσίαση μουσικών, είτε νέων είτε δουλειές από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Οι ανεξάρτητες ταινίες είχαν την τιμητική τους. Οι 1000 και πλέον ταινίες παρουσιάστηκαν σε αίθουσες σε όλη τη Νέα Υόρκη, και πλέον αρχίζει να στηρίζει παραγωγές, για την έξοδό και συμμετοχή τους και σε άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, και συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Rome Film Fest. Στα διαγωνιστικά τμήματα, 169 ταινίες, από 1950 συμμετοχές,  99 μικρού μήκους, από 4100 συμμετοχές, αριθμοί τριπλάσιοι από εκείνους του 2002. Επίσης παρουσιάστηκαν 90 παγκόσμιες πρεμιέρες, 9 Παναμερικανικές, 6 για τις Η.Π.Α. και 28 για τη Νέα Υόρκη.

Το 2010, ιδρύεται η Tribeca Enterprises, εταιρεία διαχείρισης του φεστιβάλ, αλλά και εταιρεία παραγωγής ταινιών.

Το 2011, το φεστιβάλ έκανε άνοιγμα και σε άλλες μορφές διασκέδασης, με το L.A. Noire να είναι το πρώτο βιντεοπαιχνίδι που προβάλλεται σαν άξιο κομμάτι τέχνης.

Πλέον συμμετέχουν στις εργασίες 3 εκατομμύρια άνθρωποι, και τα κέρδη ανέρχονται σε 600 (!) εκατομμύρια ετησίως.

Φέτος είμαστε στο 13 ετήσιο φεστιβάλ, και ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο να είναι γρουσούζικο, αλλά αυτό σίγουρα δεν θα ισχύσει για τους Νεοϋορκέζους. Η λίστα με τις φετινές συμμετοχές έχει ήδη ανακοινωθεί, με τα μεγαλύτερα ονόματα να είναι εκείνα των Joss Whedon, Jon Favreau, Courteney Cox, αλλά και εκείνο του Roman Polanski. Η έναρξη θα είναι στις 16 Απριλίου και η λήξη του στις 27 του ίδιου μήνα.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την πλήρη λίστα συμμετοχών για φέτος.

 

Διαβάστε περισσότερα για: , ,