Το πρώτο 4D σινεμά είναι εδώ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το πρώτο 4D σινεμά είναι εδώ

Ειδήσεις | 28-3-2014 |

Κι ενώ νομίζατε όλοι ότι οι κινηματογράφοι θα σταματήσουν στις 3 διαστάσεις, το πρώτο 4D σινεμά έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ. Η Κορεάτικη εταιρία CJ 4DPlex υπέγραψε συμβόλαιο με τα Regal Cinemas L.A. Live Stadium 14 στο κέντρο του Los Angeles, για να εγκαταστήσει στο κινηματογράφο μία ακόμη διάσταση. Τι είναι όμως η τέταρτη διάσταση που έρχεται στο σινεμά;

Τις παραδοσιακές ταινίες τις βλέπουμε σε δύο διαστάσεις, δηλαδή σε μία οθόνη. Με τα γυαλιά και την τεχνολογία αποκτήσαμε την τρίτη διάσταση σε αυτά που βλέπουμε. Έτσι η τέταρτη διάσταση δεν είναι δυνατόν να είναι κι αυτή σε κάτι που βλέπουμε καθώς δεν γίνεται να δούμε πάνω από τρεις διαστάσεις. Μπορούμε όμως να αισθανθούμε πράγματα. Μπορούμε δηλαδή να αισθανθούμε την κίνηση, τον άνεμο, τη βροχή, την ομίχλη, το νερό, το κούνημα και άλλα τέτοια. Κάπως έτσι οι κινηματογράφοι τεσσάρων διαστάσεων θα προσπαθήσουν να μας βρέξουν, να μας κρυώσουν και γενικά να μας κάνουν να αισθανθούμε στο πετσί μας αυτά που βλέπουμε.

Προσωπικά είχα την εμπειρία 4D στο Madame Tuessads στο Λονδίνο, όπου προβαλλόταν όταν το επισκέφτηκα πριν από τρία χρόνια ένα βίντεο με ήρωες τις Marvel (Avengers). Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία να σου έρχονται σταγόνες νερού, να νιώθεις τον αέρα ή τα αντικείμενα που πετάγονται προς την κατεύθυνσή σου, αλλά και να νιώθεις μαχαιριές και δονήσεις στο πίσω μέρος τις καρέκλας σου. Είναι όμως και λίγο γελοίο κατά την γνώμη μου…

Ταινίες όπως το  Captain America: The Winter Soldier, το Noah και το How to Train Your Dragon 2 απέκτησαν σύμφωνα με πηγές 4D εκδόσεις, ενώ σε περιορισμένη 4D έκδοση είχαμε και τα  Gravity, Frozen, Iron Man 3 and The Hobbit: The Desolation of Smaug. Όπως έγραψε το Hollywood Reporter το 4D δεν θεωρείται μεγάλη προσθήκη στην κινηματογραφική εμπειρία, ενώ το σινεμά στο Los Angeles που θα το εγκαταστήσει θα το κάνει μόνο σε μία αίθουσα 100 θέσεων που θα ανοίξει τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Ερωτηματικό είναι ακόμη το κόστος της 4D εμπειρίας.

Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν το 4D με μετριοπάθεια, έτσι αρκετοί κινηματογράφοι αναμένεται να μετατρέψουν μόνο κάποια από τα καθίσματα των αιθουσών τους σε 4D, να προσθέσουν μόνο σε περιορισμένο αριθμό – πιο ακριβών – καθισμάτων τα εφέ της δόνησης, του αέρα, του νερού κλπ.

Δείτε ένα βίντεο σχετικό με την τέταρτη διάσταση: