Το “12 Years a Slave” κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Spirit Awards - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το “12 Years a Slave” κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Spirit Awards

Βραβεία | 5-3-2014 |

Το «12 Χρόνια Σκλάβος» σάρωσε τα Film Independent Spirit Awards, κερδίζοντας το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους και ακόμη τέσσερα, μεταξύ των οποίων το βραβείο Σκηνοθεσίας (Steve McQueen), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Lupita Nyong’o) και Σεναρίου (John Ridley).

Ο Matthew McConaughey απέσπασε το βραβείο της Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας, για το ρόλο του ως ακτιβιστή φορέα του AIDS στην ταινία Dallas Buyers Club, και η Cate Blanchett αυτό της Καλύτερης Γυναικείας, υποδυόμενη τη νευρωτική Jasmine στην ταινία του Woody Allen, Blue Jasmine.

Ο McConaughey παραλαμβάνοντας το βραβείο του είπε σχετικά με τον low-budget ανεξάρτητο κινηματογράφο ότι «Δεν υπάρχει χρόνος για να είναι κανείς εντελώς συγκεντρωμένος και αυτό δίνει κάποιου είδους ελευθερία. Μερικές φορές κάνουμε μόνο μια λήψη».

Ο Jeremy Renner και ο Matthew McConaughey.

Ο Steve McQueen κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας για το 12 Years a Slave και το αφιέρωσε στον Solomon Northup, η ζωή του οποίου (που εξέδωσε σε βιβλίο) αποτέλεσε τη βάση για το ιστορικό δράμα του McQueen. «Ο Michael Fassbender», είπε μεταξύ των άλλων, «είναι μία ιδιοφυία. Δεν υπάρχει τίποτα που δε θα έκανε, τίποτα που να μην μπορεί να κάνει.» Ευχαρίστησε επίσης τον πρωταγωνιστή Chiwetel Ejiofor, την «ψυχή» του φιλμ, καθώς και τον «Κύριο Brad Pitt», και έκανε μνεία στο θρύλο του ανεξάρτητου κινηματογράφου John Cassavetes, που τον ενέπνευσε ως κινηματογραφιστή.

Στη Lupita Nyong’o απονεμήθηκε το βραβείο του Β’ Γυναικείου Ρόλου, για τη συγκινητική ερμηνεία της στο ρόλο της σκλάβας Patsey στο 12 Years a Slave, ενώ ο Jared Leto βραβεύτηκε στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού για το ρόλο της διεμφυλικής φορέα του AIDS, στην ταινία Dallas Buyers Club.

Στο λόγο αποδοχής του βραβείου της η Nyong’o είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί πλήρως τη διαφορά των ανεξάρτητων ταινιών και αυτών των στούντιο, αλλά μετά κατάλαβε ότι «Στα ανεξάρτητα φιλμ είναι που γίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα». Ανέφερε επίσης ότι ήταν τα γενέθλιά της: «όχι και άσχημος τρόπος να γιορτάσει κανείς», ομολόγησε, κλείνοντας το λόγο της ευχαριστώντας τη μαμά της που στήριξε την επιλογή της να γίνει ηθοποιός.

H Lupita Nyong’o αγκαλιάζει τον Steve McQueen

Ο Leto διασκέδασε το κοινό με την τεράστια λίστα ευχαριστιών που είχε ετοιμάσει, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους Ansel Adams, Kurt Cobain και Mozart, τα σπιτικά burritos, «όλες τις γυναίκες με τις οποίες έχω συνευρεθεί και όσες πιστεύουν ότι έχουν συνευρεθεί μαζί μου», αυτούς που φτιάξανε το vegan βούτυρο και αυτούς που φτιάχνουν γόβες νούμερο 45 καθώς και τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων του πλανήτη.

Τέλος αφιέρωσε το βραβείο του στα 36 εκατομμύρια ανθρώπων που πέθαναν από AIDS και τα 35 εκατομμύρια αυτών που ζουν με αυτό.

Τα Independent Spirit Awards είναι βραβεία αφιερωμένα στους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές και ανεξάρτητα φιλμ. Για να είναι μια ταινία υποψήφια δεν πρέπει το budget της παραγωγής της να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Η φετινή 29η τελετή διεξήχθη το Σάββατο 1η Μαρτίου, μία μέρα δηλαδή πριν την τελετή απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην παραλία της Santa Monica στο Los Angeles.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τους νικητές:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ: “12 Years a Slave

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ: Matthew McConaughey, “Dallas Buyers Club

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ: Cate Blanchett, “Blue Jasmine

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Steve McQueen, “12 Years a Slave

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Morgan Neville, “20 Feet From Stardom”

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: John Ridley, “12 Years a Slave

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Sean Bobbitt, “12 Years a Slave

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Lupita Nyong’o, “12 Years a Slave

ΒΡΑΒΕΙΟ JOHN CASSAVETES: “This Is Martin Bonner”

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ: “Blue Is the Warmest Color

ΒΡΑΒΕΙΟ ROBERT ALTMAN: “Mud”

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Β’ ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Jared Leto, “Dallas Buyers Club

ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: “Fruitvale Station”

ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Bob Nelson, “Nebraska

ΒΡΑΒΕΙΟ PIAGET PRODUCERS: Toby Halbrooks and James M. Johnston

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ: Nat Sanders, “Short Term 12″

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,