Είδαμε αρκετές γυναίκες στις κορυφαίες ταινίες του 2013; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Είδαμε αρκετές γυναίκες στις κορυφαίες ταινίες του 2013;

Απόψεις, Ειδήσεις | 13-3-2014 |

Το 2013 ήταν πραγματικά ένα επιτυχημένο έτος για τις γυναίκες ηθοποιούς και τους γυναικείους κινηματογραφικούς ρόλους. Οι Sandra Bullock, Cate Blanchett, Jennifer Lawrence και πολλές ακόμη, απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι οι γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν τις ταινίες υψηλού budget στην επιτυχία. Όμως πόσο διαφορετικός ήταν ο περασμένος χρόνος συγκριτικά με τους προηγούμενους;

Τα αποτελέσματα της έρευνας “It’s A Man’s (Celluloid) World” που διεξήγαγε το Κέντρο Μελέτης των Γυναικών σε Τηλεόραση και Κινηματογράφο, του Σαν Ντιέγκο (San Diego State’s Center for the Study of Women in Television and Film), δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δυστυχώς οι γυναίκες παραμένουν δραματικά ‘υπο-εκπροσωπούμενες’ ως πρωταγωνίστριες και κατέχουσες μεγαλύτερους ή μικρότερους ρόλους στις 100 ακριβότερες παραγωγές του 2013 (μόνο το 33% των χαρακτήρων ήταν γυναίκες), συγκριτικά με το συνολικό γυναικείο πληθυσμό των ΗΠΑ. Το ποσοστό έχει ανέβει μόλις 5% σε σχέση με τα νούμερα του 2002, όπου οι γυναικείοι ρόλοι αποτελούσαν το 28%. Δείτε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας εδώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 15% του συνόλου των πρωταγωνιστικών ρόλων, 29% των βασικών ρόλων και ένα 30% όλων των ομιλούντων χαρακτήρων. Μόνο των 13% των μεγάλων παραγωγών έχουν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών σε βασικούς ρόλους, ή περισσότερους γυναικείους χαρακτήρες από αντρικούς.

Όσον αφορά τώρα στα χολιγουντιανά πρότυπα ηλικίας και ομορφιάς, στην πλειοψηφία τους οι γυναικείοι ρόλοι προορίζονται για γυναίκες νεότερες από τους συναδέλφους τους στους αντίστοιχους ανδρικούς. Οι γυναίκες επίσης, κατέχουν μάλλον ρόλους μανάδων-νοικοκυρών-συζύγων, παρά ηγετικούς ή επιχειρηματιών για παράδειγμα. (Σκεφτείτε την περίπτωση του American Hustle, ή ακόμα χειρότερα του Frozen της Disney, που στο τέλος και των δύο οι γυναίκες θέλουν απλά να “κερδίσουν το αγόρι”).

Διαβάστε επίσης εδώ για τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Hollywood (καλά μαντεύετε, είναι άντρες).

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με τα ποσοστά επί τοις εκατό των γυναικείων και ανδρικών ρόλων στο Hollywood, το 2002, το 2011 και το 2013.

Διαβάστε περισσότερα για: ,