Εκτός Θέματος 5: Η Mila Kunis και η παραπληροφόρηση για την ναζιστική Ουκρανία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 5: Η Mila Kunis και η παραπληροφόρηση για την ναζιστική Ουκρανία

Eκτός Θέματος | 9-3-2014 |

Σήμερα θα βγούμε πραγματικά εκτός θέματος καθώς το απαιτούν οι περιστάσεις και τα γεγονότα στην Ουκρανία. Όλα ξεκίνησαν όταν κάποια Ελληνικά μέσα έβγαλαν την είδηση ότι η ηθοποιός Mila Kunis δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από έναν εκ των ηγετών του ναζιστικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ακολούθησαν φωτογραφίες με ρατσιστικούς χαιρετισμούς, ρεπορτάζ φιλοουκρανικά ή φιλορωσικά και ένα χάος στην ενημέρωση από τα Ελληνικά και τα ξένα media. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δημοσιογράφος για να καταλάβει ότι η παραπληροφόρηση που έχουμε δεχτεί τις τελευταίες μέρες είναι τεράστια. Απλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο αρκούν. Για να δούμε λοιπόν… 

Screenshot from 2014-03-09 10:38:49

Όλα αρχίζουν λοιπόν με το παραπάνω άρθρο σε μία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες “ενημερωτικού” περιεχομένου του Ελληνικού διαδικτύου. Το άρθρο λοιπόν με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2014, τιτλοφορείται  Θύμα ρατσιστικής επίθεσης η Mila Kunis: Την αποκάλεσαν “βρωμο-Εβραία”. Η συνταγή γνωστή, μια είδηση για κάποια σαν την Mila Kunis που θα φέρει εγγυημένα κάποια χιλιάδες κλικ χωρίς προσπάθεια, δημοσιεύεται χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς διασταύρωση. Έλα μου ντε που όμως η είδηση που αναφέρει το άρθρο ανήκει χρονικά στο μακρινό Δεκέμβρη του 2012, ενάμισι και πλέον δηλαδή χρόνο μακριά…

Για του λόγου του αληθές:

Screenshot from 2014-03-09 10:54:57

Προφανώς όχι μόνο το συγκεκριμένο site έκανε το συγκεκριμένο λάθος. Μία επίσκεψη στο google για λέξεις κλειδιά Μιλα Κούνις εβραία, μόνο εκνευρισμό για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης μπορεί να σας προκαλέσει. Σίγουρα το συγκεκριμένο γεγονός είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς εκατοντάδες ειδήσεις ψεύτικες ή από την κατάψυξη, δημοσιεύονται καθημερινά στο Ελληνικό web, αναδημοσιεύονται από sites, από εφημερίδες ή φτάνουν ακόμη και στα δελτία τηλεοπτικών σταθμών. Με την Ουκρανία όμως το πράγμα παραέγινε σε σημείο που τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης με ελάχιστες εξαιρέσεις ήταν γεμάτα ψεύτικες ειδήσεις, άρθρα επί άρθρων που να σχολιάζουν αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις, και άλλα εντελώς αντιεπαγγελματικά για κάποιον που θέλει να λέγεται δημοσιογράφος. Ένας ελάχιστα έμπειρος με το διαδίκτυο άνθρωπος μπορεί να δει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα.

Όπως είπα η Mila Kunis ήταν μόνο η αρχή. Όλοι μας έχουμε δει σίγουρα την φωτογραφία με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας να χαιρετά ναζιστικά. Μιλάω για την παρακάτω φωτογραφία, για τους ελάχιστους που δεν την έχουν δει.

giatsenoyk-0

H φωτογραφία για κάποιο λόγο είχε τεράστια πέραση στο Ελληνικό διαδίκτυο, κυρίως το αριστερό. Κανείς δεν έψαξε να βρει βέβαια από που προέρχεται η φωτογραφία, αν είναι φωτομοντάζ και κανείς δεν έψαξε να δει στοιχειωδώς το παρελθόν του κυρίου Arseniy Yatsenyuk, πρωθυπουργού της Ουκρανίας. Ο Yatsenyuk (Γιατσένιουκ) λoιπόν σύμφωνα με την wikipedia είναι μαντέψτε… Εβραίος. Πολλά έχουνε δει τα μάτια μας βέβαια και δεν θα απέκλεια η ανθρώπινη ηλιθιότητα να μην σταματά σε σημείο που ένας Εβραίος να χαιρετά ναζιστικά. Όμως ακόμα και με την ίδια την φωτογραφία κάτι δε πάει καλά. Ο Γιατσένιουκ είναι ασυνήθιστα χαμογελαστός για κάποιον που κάνει ναζιστικό χαιρετισμό, ενώ και το χέρι του, πιο πολύ μοιάζει να χαιρετά καθώς το μεγάλο του δάχτυλο δεν είναι μαζί με τα άλλα. Ας δούμε λοιπόν την ίδια φωτογραφία τραβηγμένη από μία άλλη οπτική γωνία:

Screenshot from 2014-03-09 11:18:05

Δείτε εδώ και το βίντεο (κάπου στο 26.20).

Κάποιος θα πει συνεπώς ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είναι αθώος του ναζιστικού χαιρετισμού. Έλα που όμως ανάμεσα στους ανθρώπους που στέκονται δίπλα του είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο ηγέτης του κόμματος Σβόμποντα, της τοπικής Χρυσής Αυγής δηλαδή…

Ολόκληρες εκπομπές αναλώθηκαν στο αν ήταν ναζιστικός ή όχι ο χαιρετισμός, που τείνω να πιστεύω ότι δεν ήταν. Ταυτόχρονα όμως χάνουμε την ουσία που είναι ότι πρωθυπουργός της Ουκρανίας δέχτηκε να κάνει κυβέρνηση με ένα ακροδεξιό κατά πολλούς ναζιστικό κόμμα, την ίδια ώρα που η Ευρώπη χειροκροτά την ανατροπή του προηγούμενου προέδρου και αποδοκιμάζει την ίδια ανατροπή στην Κριμαία.

Κάποιους τους εκπλήσσει βέβαια αυτό, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ στήριξε με ζήλο μάλιστα μια κυβέρνηση με ένα ακροδεξιό κόμμα στους κόλπους της. Μη σκέφτεστε άλλη χώρα, για την Ελλάδα μιλάω και για το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, ένα κόμμα καθαρά ακροδεξιό, με ναζιστές στους κόλπους του (λέγε με Πλέυρη), ενώ και ο συντηρητικός πόλος της χώρας, η ΝΔ βρίσκεται τώρα στην κυβέρνηση εμφανίζεται με τα γνωστά ακροδεξιά και με ιδέες που σε τίποτα δεν διαφέρουν από αυτές των τύπων της Σβόμποντα.

Το τι γίνεται στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να το μάθει κανείς. Το ποιοι ήταν οι snipers που πυροβολούσαν διαδηλωτές θα παραμείνει ένα ερώτημα το ίδιο περίπλοκο να απαντηθεί με το ποιος χρησιμοποίησε τα δολοφονικά αέρια εναντίον παιδιών στην Συρία. Όταν μιλάμε για πόλεμο και για συμφέροντα είναι δύσκολο να βρει κάποιος τον καλό και τον κακό, την αλήθεια και το ψέμα. Κάποιοι όμως δεν το προσπαθούν καν…

Να κλείσω το εντελώς εκτός κινηματογραφικού θέματος σημερινό άρθρο με την επιστολή Ουκρανών κινηματογραφιστών που κάνουν έκλυση ενότητας:

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,
Για πολλά χρόνια, ολόκληρες δεκαετίας πορευτήκαμε μαζί, δουλέψαμε μαζί σας φτιάχνοντας ταινίες σε ένα κοινό πολιτιστικό και κινηματογραφικό πεδίο.
Και τώρα κάτι συμβαίνει που θα ήταν αδύνατον να φανταστούμε ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες μας: ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος, ένα πόλεμος που από λεπτό σε λεπτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μια ανατριχιαστική πραγματικότητα από την οποία θα είναι αδύνατον να αποδράσουμε.
Θέλαμε να σας πούμε, φίλοι μας: Δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις και να αποδεχτείς τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση από την ηγεσία του ρωσικού κράτους. Στα πρόσφατα χρόνια εγκαθιδρύθηκε ένα καθεστώς στην Ουκρανία, τα μέλη του οποίου ενεπλάκησαν στην εξόντωση του εθνικού μας πλούτου, στην καταστροφή του δικαστικού μας συστήματος και στην υποτίμηση της ηθικής, όπως και στην πλήρη αδιαφορία για τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό κατέληξε στην επανάσταση του λαού, μια επανάσταση που οδήγησε στην πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στην αποχώρηση του από τη χώρα.
H επανάσταση στην πλατεία Μαϊντάν, σύμβολο της αλλαγής, ένωσε ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας και πίστης. Είναι ενωμένοι πιστεύοντας στην πρόοδο της χώρας, στις δημοκρατικές αξίες, στην υψηλή κουλτούρα. Αυτές οι εικόνες που ο ρωσικός Τύπος προσπαθεί να κρύψει, με τη δικαιολογία ότι αποτελούνται από “φασίστες” και “εθνικιστές”, δεν είναι παρά ένας προπαγανδιστικός μύθος. Η εθνικιστική και η ρητορική του μίσους όρισαν την ιδεολογία της επανάστασης. Και είναι τελείως ψευδές το συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε καταπάτηση των δικαιωμάτων και συλλήψεις ρωσόφωνων ανθρώπων.
Είναι ακόμη πιο πικρό να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όμηροι της φιλοδοξίας των πολιτικών που ακολουθούν τους δικούς τους στόχους, απομακρυσμένοι από αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει το λαό.
Είμαστε άραγε τόσο αδύναμοι να σταματήσουμε αυτή τη δύναμη, βρισκόμαστε άραγε αντιμέτωποι με περίπτωση ότι η χώρα μας πρέπει να καταστραφεί; Σας καλούμε να πείτε “ΟΧΙ” στα σχέδια της διχοτόμησης του λαού μας, στα σχέδια της ανάπτυξης μίσους που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιδράσει καταστροφικά στη σπουδαία και μεγαλοπρεπή μας τέχνη.
Πιστεύουμε στη λογική, πιστεύουμε στη δύναμη της αλήθειας και της μνήμης που μας ενώνει με τους πιο ισχυρούς δεσμούς.
Έχοντας πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας

Όσο κι αν έχει αναμειχθεί το φασιστικό στοιχείο στην τωρινή κατάσταση της Ουκρανίας, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το όλο θέμα άρχισε με τον πρώην πρόεδρο να αρνείται να υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ για απελευθέρωση της βίζας για τους Ουκρανούς στα ταξίδια τους στην ΕΕ. Αυτό είναι που ένωσε, και δικαίως κατά την γνώμη μου, χιλιάδες Ουκρανούς στους δρόμους, το δικαίωμα του να πάει κάποιος στο εξωτερικό χωρίς χαρτούρα μηνών, ώστε να βρει ένα καλύτερο μέλλον. Άσχετα το πως εξελίχθηκε η κατάσταση με την συμμετοχή του ακροδεξιού και του ναζιστικού στοιχείου.

Διαβάστε περισσότερα για: ,