"Crowd Funding" ή αλλιώς, "Εσύ αποφασίζεις" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

“Crowd Funding” ή αλλιώς, “Εσύ αποφασίζεις”

Ειδήσεις | 10-3-2014 |

Τα τελευταία χρόνια όλο και καινούριες ορολογίες μπαίνουν στην καθημερινή αλλά και κινηματογραφική μας ζωή. Tweets, trends, likes, comments, 3D, 4D, IMAX… Ήρθε ο καιρός να προσθέσετε και άλλη μία στη λίστα σας. Το “Crowd Funding”.

Τι είναι τελικά; Crowdfunding είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Το να ενισχύεται οικονομικά ένα project από το πόσο “ανοιχτοχέρηδες” είναι το κοινό που ενδιαφέρεται. Και ενώ η συγκεκριμένη πρακτική ξεκίνησε για οργανισμός, πολιτικές καμπάνιες, για συλλογή χρημάτων φαρμακευτικής περίθαλψης απόρων κτλ, πέρασε σιγά σιγά και στο σινεμά.

Πότε; Μην εκπλαγείτε! Το 1998. Ο Mark Tapio Kines, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έβαλε σε εφαρμογή την συγκεκριμένη ιδέα, προκειμένου να βρει πόρους για να γυρίσει την πρώτη του ταινία “Foreign Correspondents“. Κατάφερε να συγκεντρώσει 150.000 δολάρια, και τώρα επανέρχεται στην ίδια λογική για να συγκεντρώσει χρήματα για την τρίτη του ταινία “Dial 9 to get out”.

Η χρονιά καταλύτης για την όλη ιδέα ήταν το 1997. Κινηματογραφικά στούντιο ενέδωσαν σε νέες τεχνολογίες, Amazon και Yahoo! αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους στη βιομηχανία, κάνοντας τα καλύτερα promo.

Την επόμενη λοιπόν, χρονιά, και ενώ ο Kines, είναι στα τελευταία στάδια της ταινίας του, “μένει από βενζίνη”, και ενώ ο ίδιος έχει άκρες να απευθυνθεί, οι πόρτες κλείνουν η μία μετά την άλλη, καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει το project οικονομικά στα τελευταία του στάδια.  Web desinger ο ίδιος, διαμορφώνει το site της ταινίας, το ανεβάζει, και ξεκινάει τηλέφωνα και mails σε όλες του τις επαφές.

Το πρώτο check ήρθε από κάποιον άγνωστο που ήθελε να βοηθήσει, αλλά το χέρι στη τσέπη έβαλε βαθιά μία οικογένεια από τον Καναδά, η οποία εξαιτίας της συμπάθειας τους για κάποιον από τους πρωταγωνιστές της ταινίας του, καταθέτει 25.οοο δολάρια και γίνονται οι πρώτοι film crowd-funders. Σιγά – σιγά φτάσαμε στο 1999, όπου το “Foreign Correspondents” φτάνει τα 150.000 δολάρια, αλλά φτάνει και στην προσοχή των ΜΜΕ. Η ορολογία μέχρι στιγμής ήταν “συλλογή χρημάτων μέσω web”, και τότε ήταν που καταχωρήθηκε ο όρος για τον οποίο συζητάμε σήμερα.

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά με την όλη διαδικασία, το 1999-2000 η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, και οι επενδύσεις μέσω crowd-funding παίρνουν την κάτω βόλτα. Τα πράγματα όμως άρχισαν να αλλάζουν ξανά κάπου ανάμεσα σε 2003 και 2004.

Το ArtistShare, τοποθετεί την ιδέα στη μουσική βιομηχανία. Το 2004 ο σκηνοθέτης Franny Armstrong από την Βρετανία ξεκινάει 5ετή καμπάνια για το ντοκιμαντέρ “The Age of Stupid“, με την λογική της συλλογής επενδύσεων. Το 2004, επίσης, στη Γαλλία 2 σκηνοθέτες γυρίζουν την πρώτη τους sci-fi μικρού μήκους. Και μετά έρχονται στο προσκήνιο Kiva.org, Indiegogo.com, Kickstarter.com για να φτάσουμε μία ολόκληρη 10ετία μετά, να μιλάμε για κάτι τόσο πια μέσα στο mainstream, και της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ο τρόπος είναι διπλός. Μπορείς να δώσεις χρήματα σε ένα δημιουργό είτε με τη μορφή της δωρεάς είτε με τη μορφή της επένδυσης. Στην πρώτη περίπτωση βοηθάς το όραμα κάποιου. Στη δεύτερη μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχεις και κέρδος.

Ο κόσμος και το κοινό συνεχίζει να υποστηρίζει δημιουργούς, τους οποίους δεν έχει αφομοιώσει η βιομηχανία του θεάματος. Ανεξάρτητοι δημιουργοί από όλο τον κόσμο, έχουν πια την ευκαιρία να δείξουν κατευθείαν τη δουλειά τους στο κοινό που σκοπεύει να τους υποστηρίξει. Και έτσι χωρίς μεσάζοντες, χωρίς promo και χωρίς σκοπιμότητα, (έστω αρχικά για να λέμε και την αλήθεια), οι εκάστοτε καλλιτέχνες, δίνουν κατευθείαν στο κοινό και στους παραγωγούς που τους στηρίζουν τη δουλειά για την οποία ξόδεψαν.

Και ας μην ξεχνάμε ότι οι “επενδυτές” κερδίζουν προνόμια όταν βοηθούν το αγαπημένο τους project. Ανάλογα μα τα χρήματα που δίνουν μπορούν να κερδίσουν από κούπες και μπλουζάκια υπογεγραμμένα από τους συντελεστές, μέχρι συμμετοχή στα γυρίσματα και το όνομα τους στα credits των ταινιών.

Τις προηγούμενες ημέρες σας ενημερώσαμε μέσω του CineFreaks ότι η πρώτη ταινία που κατάφερε να περάσει στα χέρια του κολοσσού της Warner, η οποία ξεκίνησε με αυτή τη διαδικασία ήταν η “Veronica Mars”. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Μία νέα πραγματικότητα έχει ξεκινήσει ήδη. Και αν κάποιος από εσάς έχει ένα project έτοιμο, ποτέ δεν ξέρεις. Το kickstarter σας περιμένει. Τολμήστε το!

Διαβάστε περισσότερα για: