Απαγορεύεται να είσαι "Nymphomaniac" στην Τουρκία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Απαγορεύεται να είσαι “Nymphomaniac” στην Τουρκία

Ειδήσεις | 5-3-2014 |

Ο λόγος για το επικών διαστάσεων “Nymphomaniac” του Lars von Trier, το οποίο οι Τούρκοι θεατές δεν θα δουν στις αίθουσες της γειτονικής χώρας.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας μαζί με το εκεί συμβούλιο υπεύθυνο για τα θέματα του κινηματογράφου, απαγόρευσαν την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες υποστηρίζοντας ότι λόγω των αποκαλυπτικών σεξουαλικών σκηνών, συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ταινιών πορνό και όχι της τέχνης, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του. Το συμβούλιο αποτελείται  από μέλη των υπουργείων Εσωτερικού και Παιδείας, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, οι οποίοι είδαν την ταινία πριν την προκαθορισμένη της έξοδο, προκειμένου να αποφανθούν για το κατά πόσο καλύπτει τα τουρκικά  standards προβολής στις αίθουσες.

Διαφωνίες όμως σχετικά με την απόφαση υπάρχουν και μέσα στο ίδιο το συμβούλιο.

Ο Cem Erkul, γενικός διευθυντής του συμβουλίου δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP:”Η ταινία συγκαταλέγεται στην κατηγορία πορνό εξαιτίας των σαφέστατα πορνογραφικών σκηνών, καθώς επίσης και για την προβολή βιαιότητας απέναντι στις γυναίκες”.

Δήλωση στην οποία έρχεται να αντιδράσει ο Yamac Okur, επίσης μέλος του συμβουλίου και ιδρυτής του Altyazi Cinema Magazine, καταξιωμένου περιοδικού στα θέματα σινεμά στην Τουρκία, μέσω του λογαριασμού του στο twitter:”Η απόφαση ισοδυναμεί με λογοκρισία. Είναι απαράδεκτο να αποκλείονται ταινίες από τις αίθουσες”

Δήλωση που έρχεται να υποστηρίξει ο Nuri Bilge Ceylan, νικητής του τιμητικού βραβείου σκηνοθεσίας στις Κάννες το 2008, με το “Three Monkeys”, επίσης μέσω twitter:”Καταδικάζω την απαγόρευση της ταινίας, από τη στιγμή που υπάρχει ήδη πολιτική σχετικά με το ηλικιακό όριο των θεατών”.

Πριν από τη σύσκεψη κυβέρνησης και συμβουλίου, αναμενόταν η ταινία να κατοχυρωθεί ως “18 και άνω”, μην επιτρέποντας έτσι σε νεαρότερο κοινό την είσοδο στο σινεμά.

Το “Nymphomaniac Vol.1” αναμενόταν να βγει στις αίθουσες της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου, με το Vol.2 να ακολουθεί στις 21 του ιδίου μήνα. Απαγόρευση όμως που δεν επηρεάζει την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης τον ερχόμενο Απρίλιο.

Είναι η δεύτερη φορά που τέτοια απόφαση επηρεάζει την διανομή της ταινίας στις αίθουσες. Η πρώτη ήταν πριν λίγο καιρό στη Ρουμανία, με το εκεί συμβούλιο να επιθυμεί την απαγόρευση εξόδου κυρίως του vol.2, αλλά η Independenţa Film, εταιρεία υπεύθυνη της διανομής στις ρουμανικές αίθουσες, κατάφερε να κερδίσει, και έτσι η ταινία προβλήθηκε κανονικά.

Διαβάστε περισσότερα για: ,