Η προβολή του “Νώε” του Aronofsky απαγορευμένη σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η προβολή του “Νώε” του Aronofsky απαγορευμένη σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής

Ειδήσεις | 8-3-2014 |

Δεν μπορεί να βρει ησυχία η Paramount καθώς προκύπτουν συνεχώς προβλήματα, όσον αφορά στην κυκλοφορία του Noah και την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των πιστών σε Δύση και Ανατολή (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ, και δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ).

Η καινούργια ταινία του Darren Aronofsky, Noah, που είναι εμπνευσμένη από τη βιβλική ιστορία του Νώε και της κιβωτού του, δε χαίρει ανταπόκρισης στη Μέση Ανατολή, καθώς αντιτίθεται στον ισλαμικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η οποιαδήποτε απεικόνιση ενός προφήτη.

Την περασμένη Πέμπτη, τα συμβούλια λογοκρισίας του Κατάρ, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενημέρωσαν την Paramount ότι δε θα επιτρέψουν την έκδοση του φιλμ. Παρόμοια αντιμετώπιση αναμένεται και από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Κουβέιτ, σύμφωνα με πηγές μέσα από την Paramount.

Στην Αίγυπτο, το ηγετικό πολιτιστικό ίδρυμά των Σουνιτών Μουσουλμάνων, Al-Azhar, με δήλωσή του διατείνεται ότι η ταινία πρέπει να απαγορευθεί στη χώρα.

«Το Al-Azhar απορρίπτει την προβολή οποιασδήποτε παραγωγής που αναφέρεται και απεικονίζει προφήτες και αγγελιαφόρους του Θεού, καθώς και τους συντρόφους του Προφήτη Μοχάμεντ», αναφέρει η δήλωση. «Έτσι λοιπόν, το Al-Azhar ανακοινώνει την απαγόρευση της επερχόμενης ταινίας σχετικά με τον αγγελιαφόρο του Θεού, Νώε- ειρήνη σ’αυτόν».

Το ίδρυμα δήλωσε επίσης ότι οποιοδήποτε τέτοιο φιλμ «αντιτίθεται στην πίστη και τις βασικές αρχές του ισλαμικού νόμου», προσθέτοντας ότι οι εν λόγω ταινίες ανταγωνίζονται τα «αισθήματα των πιστών».

Πηγές προερχόμενες από την Paramount αναφέρουν ότι η εταιρεία ήξερε ότι θα είχε να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα στις Μουσουλμανικές χώρες.

Ο Noah έχει διστακτικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στην Αίγυπτο στις 26 Μαρτίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν την επίσημη κυκλοφορία του στις ΗΠΑ, όπου επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα με ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες για τη “σκοτεινή” εικόνα του Νώε, το ρόλο του οποίου παίζει ο Russell Crowe.

Σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τις διάφορες θρησκευτικές ομάδες, η Paramount συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να αλλάξει τον τρόπο που προμοτάρει την ταινία, ώστε καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για μια δημιουργική και όχι μια κυριολεκτική απεικόνιση της ιστορία της Βίβλου.

Διαβάστε περισσότερα για: ,