Αντίστροφη μέτρηση για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αντίστροφη μέτρηση για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 11-3-2014 |

Σύντομη, αλλά επεισοδιακή ήταν η φετινή συνέντευξη τύπου για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στη συμπρωτεύουσα από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου 2014. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις -ομιλίες, συζητήσεις, masterclass, έκθεση- το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

«Η επικοινωνία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα». Με αυτή τη φράση του Peter Wintonick ξεκίνησε την παρουσίασή του ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, επισημαίνοντας ότι το μέλλον του κινηματογράφου είναι η επικοινωνία με την πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο τμήμα του φετινού “Docs for Kids”, που περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ για τους μικρούς θεατές, ο κος Εϊπίδης εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν οι 45.000 θεατές των περασμένων χρόνων.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα κριτήρια επιλογής των ντοκιμαντέρ που προβάλλονται φέτος ήταν, όπως και κάθε χρόνο, τόσο η τεχνική αρτιότητα, αλλά κυρίως η ιδέα, η πρόταση που κάνει η ταινία, ενώ υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ είναι το 3ο σημαντικότερο της Ευρώπης.

Τέλος, ο διευθυντής του Φεστιβάλ αναφέρθηκε αναλυτικά στο φετινό προϋπολογισμό της διοργάνωσης που αγγίζει τις 650.000 ευρώ, με τις 400.000 να προέρχονται από το ΕΣΠΑ, οι 80.000 από τη Media, οι 15.000 από την Aegean, οι 10.000 από τη Fisher και οι 20.000 από χορηγίες σε είδος. Το υπολειπόμενο ποσό των 125.000 αναμένεται να καλυφθεί από τα εισιτήρια και την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού.

Και εκεί ήταν που άρχισαν να ανάβουν τα αίματα. Όχι, οι διαφωνίες δεν ξέσπασαν με αφορμή την αναφορά στο budget, αλλά την ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την παραίτηση του Γιάννη Μπουτάρη από τη θέση του Προέδρου του Φεστιβάλ, καθώς επικαλέστηκε πηγές που αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραιτήθηκε εξαιτίας διαφωνίας του με την οικονομική διαχείριση, αλλά και τη μεταφορά της έδρας του Φεστιβάλ στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Εϊπίδης διέψευσε σε έντονο ύφος τους ισχυρισμούς, τονίζοντας παράλληλα, ότι το Φεστιβάλ αναγκάζεται να εδρεύει στην πρωτεύουσα προκειμένου να βρίσκεται κοντά στις εταιρείες διανομής ταινιών, αλλά και στα κέντρα εξουσίας και αποφάσεων. Συμπληρωματικά, ο κος Εϊπίδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που εγείρονται από τη χηρεία της θέσης του Προέδρου, καθώς δυσχεραίνεται η λήψη αποφάσεων που απαιτούν έγκριση και τόνισε την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος.

Δείτε τις ελληνικές συμμετοχές στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα για: ,