Η τελετή έναρξης του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η τελετή έναρξης του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ | 15-3-2014 |

Άδεια καθίσματα, παρουσίες άλλα και μια ηχηρή… απουσία είχε η χθεσινοβραδινή τελετή έναρξης του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

Ο Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καλωσόρισε τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς. “Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι μια διοργάνωση που, με την αδιάκοπη υποστήριξη του κοινού της πόλης και των συνεργατών μας, κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτατα, καταλαμβάνοντας μία σημαντική θέση στον διεθνή χώρο των φεστιβάλ.” είπε. ” Όλοι μας έχουμε δικαίωμα πρόσβασης στην ανεξάρτητη εναλλακτική ενημέρωση που παρέχει το ντοκιμαντέρ. Είναι οι εικόνες του κόσμου μας άμεσες και ανεπηρέαστες από σκοπιμότητες. Στόχος, η επαφή με τα γεγονότα ανά τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα και η προβολή ανθρωπίνων ιστοριών που διασκεδάζουν, ενημερώνουν ή συγκινούν”.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, στα αφιερώματα και τις παράλληλες προβολές και τόνισε τη σημασία του Φεστιβάλ: “Παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας, το Φεστιβάλ συνεχίζει να εξελίσσεται. Η διεθνής επιτυχία του θεσμού προβάλλει θετικά την Θεσσαλονίκη και εκτός συνόρων, σαν σημαντικό πόλο έλξης και πολιτισμού”.

Έπειτα κάλεσε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ, για το οποίο δήλωσε:  “Πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει ένα θεσμό με ιδιαίτερη δυναμική για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αγκαλιάστηκε από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό της Θεσσαλονίκης”.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί, πως ο κύριος Μπουτάρης είναι ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον οποίο αντικατέστησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του οργανισμού. Ωστόσο ο κύριος Σμαραγδής, για άγνωστο λόγο, απουσίαζε από την τελετή έναρξης.

Αμέσως μετά, ο κύριος Εϊπίδης κάλεσε στη σκηνή του Ολύμπιον τη σκηνοθέτιδα Νάστια Ταράσοβα, για να προλογίσει το ντοκιμαντέρ της με τίτλο Λίναρ. Η δημιουργός εξήγησε ότι πρόκειται για την πρώτη της ταινία, για την οποία χρειάστηκαν πέντε χρόνια να ολοκληρώσει. “Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δραματική ιστορία, την οποία ωστόσο ελπίζω να την απολαύσετε”, είπε.

Διαβάστε περισσότερα για: ,