Σκηνοθέτες έτοιμοι να χρεωκοπήσουν λόγω ΕΡΤ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σκηνοθέτες έτοιμοι να χρεωκοπήσουν λόγω ΕΡΤ

Ειδήσεις | 26-2-2014 |

Έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από τότε, που ο Πάνος Χ. Κούτρας με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η παραγωγή της νέας του ταινίας έστειλε επιστολή απόγνωσης, σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όμως δεν είναι ο μοναδικός. Αρκετοί Έλληνες σκηνοθέτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, αφού η ΕΡΤ, ένας φορέας που ουσιαστικά πλέον δεν υπάρχει, είχε αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης των ταινιών τους.

Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ οι υποχρεώσεις της μεταβιβάστηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως “αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανεξάρτητους παραγωγούς – δημιουργούς”, όπως καταγγέλουν η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, σημειώνοντας πως βρίσκονται πολύ κοντά στη χρεωκοπία. Τα οφειλόμενα αφορούν τιμολόγια, που έχουν ήδη κοπεί, και εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ και αφορά ακόμα και πνευματικά δικαιώματα παραγωγών, που προβλήθηκαν από τα κρατικά κανάλια, για τα οποία θα πρέπει να καταβάλουν και ΦΠΑ, κάτι που φυσικά αδυνατούν να κάνουν για χρήματα, που δεν έχουν εισπράξει.

Ο Πάνος Χ. Κούτρας και η Ελένη Κοσσυφίδου στην επιστολή που έστειλαν και ουσιαστικά βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνουν πως δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη ταινία τους “Xenia”, μια διεθνή συμπαραγωγή με χρηματοδότηση από φορείς του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ελλάδας και φυσικά να τη καταθέσουν σε διεθνή φεστιβάλ. Μάλιστα πολλοί από τους Ευρωπαίους συμπαραγωγούς απειλούν να αποχωρήσουν από τη χρηματοδότηση…

Με πληροφορίες από τη Καθημερινή.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,