Τα ρεκόρ του... θείου Όσκαρ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα ρεκόρ του… θείου Όσκαρ

Αφιερώματα | 24-2-2014 |

Έχουν περάσει πάνω από 86 χρόνια από τότε, που ο Louis B. Mayer, αφεντικό της MGM και κατά πολλούς δημιουργός του star system του Hollywood έριξε την ιδέα για τα ετήσια βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το Χρυσό Αγαλματίδιο άλλες φορές αποτελεί επιστέγασμα μιας λαμπρής καριέρας στον κινηματογράφο και άλλες φορές ένα δυναμικό ξεκίνημα. Εκατοντάδες οι ηθοποιοί και οι συντελεστές, που το παρέλαβαν όπως και οι στιγμές που μπορεί να θυμάται κανείς, από τις τελετές απονομής. Λίγες μέρες πριν την 86η απονομή ας δούμε ποια είναι τα σημαντικότερα ρεκόρ των Όσκαρ.

Οι ταινίες που τα σάρωσαν

titanic-11431

Το 1959 ο William Wyler σκηνοθετεί τον Charlton Heston ως Judah Ben Hur, έναν πλούσιο Χριστιανό της Ιερουσαλήμ, που πέφτει θύμα προδοσίας από τον παιδικό του φίλο Mesalla και κατηγορείται άδικα για επίθεση εναντίον του Ρωμαίου διοικητή. Φυλακίζεται και στέλνεται ως δούλος μακριά από τη πατρίδα του. Ο Wyler κερδίζει το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Heston εκείνο του Α ανδρικού ρόλου και το Ben Hur το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και ακόμα 8 (!) χρυσά αγαλματίδια σε τεχνικές κατηγορίες, συγκεντρώνοντας 11 συνολικά από τις 12 υποψηφιότητες, ένα ρεκόρ που θα έπρεπε να περάσουν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να το “πιάσει” μια άλλη ταινία.

Ήταν το 1997 όταν ο James Cameron σκηνοθέτησε το ρομάντζο  ανάμεσα στην πλούσια 17χρονη (στον ρόλο) Kate Winslet και το νεαρό φτωχόπαιδο Leonardo DiCaprio στο ξεκίνημα της καριέρας του με φόντο τον Τιτανικό. Η αφίσα του Τζακ και της Ρόουζ στη πρύμνη του Τιτανικού στόλιζε για κάμποσα χρόνια τα παιδικά, εφηβικά (και όχι μόνο) δωμάτια των κοριτσιών σε μια ταινία, που πέρα από το στόρι θυμόμαστε το soundtrack με τη φωνή της Celine Dion να γίνεται επιτυχία, τα εφέ της (αναμενόμενο για ταινία του Cameron) και τα 11 Όσκαρ από τις 14 υποψηφιότητες. Ο Τιτανικός αναδείχθηκε Καλύτερη Ταινία, χάρισε το πρώτο Όσκαρ σκηνοθεσίας στον Cameron και σάρωσε στις τεχνικές και μουσικές κατηγορίες, άλλα δεν είχε την ίδια τύχη σε εκείνες των ερμηνειών, αφήνοντας την Kate Winslet και την Gloria Stuart με τις υποψηφιότητες Α και Β Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα.

Δεν χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, άλλα μόλις έξι χρόνια για να ισοφαριστεί το ρεκόρ του Ben Hur και του Τιτανικού. Το 2003 η Επιστροφή του Βασιλιά κλείνει την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, που μπορεί να πήρε επίσης 11 Όσκαρ, άλλα το ρεκόρ της δεν περιορίζεται σε αυτό. Η ταινία του Peter Jackson πήρε το βραβείο σε κάθε κατηγορία, που ήταν υποψήφια! Καλύτερη Ταινία (η πρώτη φαντασίας που παίρνει το βραβείο), Σκηνοθεσία, Διασκευασμένο Σενάριο, Μοντάζ και από εκεί και πέρα – όπως θα περίμενε κανείς – οι τεχνικές κατηγορίες άλλα και οι μουσικές, αφού τη τριλογία συνόδευε ένα αξιόλογο soundtrack. Συνολικά ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών πήρε 17 Όσκαρ, αν συνυπολογίσουμε τα 4 της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού και τα 2 των Δύο Πύργων.

H… Eve των πολλών γυναικείων (και όχι μόνο) υποψηφιοτήτων

all-about-eve

Ο Τιτανικός πέρα από το ρεκόρ των κερδισμένων, κρατά και το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων για Όσκαρ. Άλλα δεν είναι μόνος του σε αυτή τη πρωτιά, αφού 14 υποψηφιότητες έχει συγκεντρώσει το 1951 και το All About Eve. H ταινία του Joseph L. Mankiewicz κέρδισε τελικά 6 χρυσά αγαλματίδια, εκείνο της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ήχου, Κοστουμιών και Β Ανδρικού Ρόλου για τον George Sanders. Αξιοσημείωτο πως είχε από δύο υποψηφιότητες για το Α και Β Γυναικείο Ρόλο, με τις Anne Baxter  και Bette Davis να είναι υποψήφιες για το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου και τις Celeste Holm και Thelma Ritter  για εκείνο του Β Γυναικείου Ρόλου.

Eδώ να αναφέρουμε και το Dreamgirls, που το 2006 είχε μεν 8 υποψηφιότητες (κέρδισε τελικά 2 Όσκαρ) άλλα δεν ήταν υποψήφια Καλύτερη Ταινία, ενώ στο άλλο άκρο έχουμε το Grand Hotel του Edmund Goulding που το 1932 είχε μία και μοναδική υποψηφιότητα, εκείνη για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το οποίο και κέρδισε.

Οι “Big Five Winners”

happened

Παραπάνω αναφερθήκαμε στις ταινίες που κέρδισαν τα περισσότερα Όσκαρ. Καμία όμως από αυτές δεν κατάφερε να κερδίσει και στις πέντε μεγάλες κατηγορίες, δηλαδή να αναδειχθεί Καλύτερη Ταινία και επιπλέον να κερδίσει τα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Σεναρίου (Πρωτότυπου ή Διασκευασμένου), Α Ανδρικού και Α Γυναικείου Ρόλου.

Για πρώτη φορά το πέτυχε το It Happened One Night του Frank Capra το 1935, όταν κέρδισε και στις 5 μεγάλες κατηγορίες, που ήταν υποψήφιο. Ο Capra πήρε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Robert Riskin εκείνο του διασκευασμένου σεναρίου και ο Clark Gable  και η Claudette Colbert  μοιράστηκαν τη χαρά της βράβευσης για τους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους, με τη δεύτερη να είναι και η πρώτη Γαλλίδα ηθοποιός που παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο.

Και πάλι χρειάστηκε να περάσουν σαράντα χρόνια, ο Miloš Forman να σκηνοθετήσει τη Φωλιά του Κούκου, σε παραγωγή Saul Zaentz και Michael Douglas και να πάρει το Όσκαρ στις πέντε μεγάλες κατηγορίες. Σε αντίθεση με το Συνέβη Μια Νύχτα, η Φωλιά του Κούκου ήταν υποψήφια σε ακόμη 4 κατηγορίες. Ο Jack Nicholson κερδίζει το πρώτο από τα τρία Όσκαρ, που έχει πάρει μέχρι σήμερα, η Louise Fletcher το μοναδικό της, ενώ ο Brad Dourif στην επίσης μοναδική του υποψηφιότητα για τον Β Ανδρικό Ρόλο χάνει από τον George Burns του The Sunshine Boys.

Ο πιο πρόσφατος Big Five Winner είναι ο Χάνιμπαλ, και για την ακρίβεια η Σιωπή των Αμνών που το 1991 αναδεικνύεται Καλύτερη Ταινία, o Ted Tally παίρνει μαζί του το Όσκαρ Σεναρίου, ο Jonathan Demme  εκείνο της σκηνοθεσίας, η εκπληκτική και σε αυτή την ταινία Jodie Foster  το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου τρία χρόνια μετά το πρώτο της, για το Accused. Το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου πηγαίνει στον καθηλωτικό σε εκείνη τη ταινία Anthony Hopkins, που κερδίζει το μοναδικό του Όσκαρ για έναν ρόλο, που μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ και του μικρότερου σε διάρκεια, που βραβεύεται!

Και οι βραβεύσεις-υποψηφιότητες “σταθμοί”  στην ιστορία των Όσκαρ

beauty-and-the-beast-1991

Μερικές βραβεύσεις και υποψηφιότες, που αποτελούν σταθμούς για τα Όσκαρ. Αναφέραμε πιο πάνω την Επιστροφή του Βασιλιά, που ήταν η πρώτη ταινία φαντασίας που αναδείχθηκε Καλύτερη Ταινία. Αξίζει να αναφέρουμε όμως και την Πεντάμορφη και το Τέρας, που ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που διεκδίκησε το αγαλματίδιο στη συγκεκριμένη κατηγορία, αν και τελικά έχασε από τη Σιωπή των Αμνών. H ταινία της Disney κέρδισε παρόλα αυτά τα Όσκαρ Μουσικής και Τραγουδιού, ενώ ήταν επίσης και υποψήφια για Όσκαρ Ήχου.

Kαι από μια ταινία για μικρούς πάμε σε μια ταινία αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους, όπως το Μidnight Cowboy την πρώτη Κατάλληλη για Άνω των 18 ταινία, που όχι μόνο ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ταινία άλλα κέρδισε και το Όσκαρ το 1969. Εκτός από αυτό κέρδισε και τα Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφια για ακόμη 4, με δύο υποψηφιότητες για Α Ανδρικό Ρόλο από τους Dustin Hoffman και John Voight, υποψήφια για Β Γυναικείο Ρόλο από την Sylvia Miles και Καλύτερο Μοντάζ για τον Hugh Robertson.

Αντίστοιχα το Avatar του James Cameron ήταν η πρώτη 3D υποψήφια Καλύτερη Ταινία το 2009 και μάλιστα μαζί με το Up της Pixar, που ήταν επίσης 3D σε μια χρονιά που μπορεί να έχασαν το συγκεκριμένο βραβείο, άλλα σημάδεψε το Hollywood καθώς ήταν το ξεκίνημα μιας ξέφρενης πορείας 3D παραγωγών και επανεκδόσεων. Για την ιστορία το Avatar ήταν υποψήφιο για 9 Όσκαρ και κέρδισε τελικά 3 από αυτά σε Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Φωτογραφία και Εφέ, ενώ και το Up από τις 5 υποψηφιότητες του αναδείχθηκε Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων και πήρε και το Όσκαρ Μουσικής. Καλύτερη Ταινία της χρονιάς το The Hurt Locker της Kathryn Bigelow, ως κατάληξη μιας μάχης στήθος με στήθος ανάμεσα στο Cameron και τη πρώην σύζυγο , που τελικά τη βρήκε νικήτρια.

Για το τέλος δύο ρεκόρ, που άφησαν αρνητικά συναισθήματα στους συντελεστές των ταινιών, άλλα αξίζει να τα αναφέρουμε. Το The Turning Point του Herbert Ross το 1977 και το The Color Purple του Steven Spielberg το 1985 διεκδίκησαν από 11 Όσκαρ, άλλα τελικά δεν πήραν κανένα…

Δείτε εδώ τη σελίδα μας για τα Βραβεία Όσκαρ του 2014

Διαβάστε περισσότερα για: ,