Nazif Mujic: o νικητής της περσινής Αργυρής Άρκτου αναζητά πολιτικό άσυλο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Nazif Mujic: o νικητής της περσινής Αργυρής Άρκτου αναζητά πολιτικό άσυλο

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 7-2-2014 |

Ανάμεσα στους περσινούς νικητές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου εντοπίζαμε το όνομα του Nazif Mujic, ενός Ρομά, μη επαγγελματία ηθοποιού, που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Ηθοποιού για τον ρόλο του στην ταινία του Danis Tanovic “An Episode in the Life of an Iron Picker”. Εκεί υποδυόταν ουσιαστικά τον εαυτό του, στην ιστορία ενός φτωχού συλλέκτη σιδερικών στη Βοσνία, που όταν η έγκυος γυναίκα του απέβαλε και αναζήτησαν ιατρική βοήθεια τους έδιωχναν από τα νοσοκομεία επειδή δεν είχαν χρήματα.

Η ταινία του Tanovic πέρα από το βραβείο του Mujic κέρδισε άλλο ένα στην Berlinale, εκείνο της Κριτικής Επιτροπής και ήταν και η επίσημη πρόταση της Βοσνίας για το βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας πέρυσι. Η συνέχεια όμως δεν ήταν τόσο λαμπρή για τον πρωταγωνιστή της.

Επιστρέφοντας στη Βοσνία οι συνάδελφοι του θεωρώντας τον “μεγάλο σταρ” τον υποβίβασαν στην αποκομιδή σκουπιδιών. Ένας τραυματισμός στη πλάτη τον ανάγκασε να εγκαταλείψει ακόμα και αυτή τη δουλειά. Δεν μπορεί πλέον να αγοράσει ούτε φαγητό. Αποφάσισε έτσι να επιστρέψει στο Βερολίνο, όχι για να περπατήσει ξανά στο κόκκινο χαλί, άλλα για να ταΐσει την οικογένεια του, αναζητώντας άσυλο, το οποίο η Γερμανική Κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει.

Στο πλευρό του στάθηκαν οι διοργανωτές της Berlinale. Του πλήρωσε έναν δικηγόρο για θέματα μετανάστευσης και εκείνος προχώρησε στις ενέργειες, που απαιτούνται για να του δοθεί άδεια παραμονής, μια αίτηση που αυτό το διάστημα εξετάζεται. Για ανθρωπιστικούς λόγους, η Γερμανική Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δεν θα απελάσει τον Mujic και την οικογένεια του, πριν το πέρας του βαρύ Βοσνιακού χειμώνα.

“Δεν ήρθα για να γίνω πλούσιος” δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου της Berlinale. “Θέλω μια κανονική δουλειά, για να ταΐσω την οικογένεια μου. Θα τους δώσω και την Αργυρή Άρκτο αν αυτό είναι αρκετό για να μου επιτρέψουν να μείνω”.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει δέκτες αρκετών προτάσεων εργασίας για τον Nazif Mujic, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ιστορία του. Προς το παρόν βέβαια εκείνος ζει σουρεαλιστικές καταστάσεις. Το απόγευμα στο κόκκινο χαλί της Berlinale και το βράδυ στο καταφύγιο προσφύγων για να κοιμηθεί.

“Το gala ήταν εκπληκτικό, ένιωσα σαν να περπατούσα στα σύννεφα” δήλωσε ο Mujic, αναπολώντας την χθεσινή βραδιά στην τελετή έναρξης με την προβολή του The Grand Budapest Hotel του Wes Anderson. Άλλα μετά το βλέμμα του συννεφιάζει όταν σκέφτεται ότι η αίτηση για άδεια παραμονής, μπορεί να απορριφθεί. Αν γίνει αυτό, λέει πως θα προσπαθήσει ξανά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν επιστρέφει στη Βοσνία.

“Η Βοσνία με πρόδωσε” είπε. “Δεν γυρίζω πίσω. Προτιμώ να κρεμαστώ!”

Δείτε το trailer της ταινίας, που πρωταγωνίστησε ο Nazif Mujic.

[via]

Διαβάστε περισσότερα για: ,