Εκτός Θέματος 4: ο Ian McKellen έξω από την ντουλάπα & οι νομοθέτες της Arizona - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 4: ο Ian McKellen έξω από την ντουλάπα & οι νομοθέτες της Arizona

Eκτός Θέματος | 28-2-2014 |

Λίγο πολύ το σημερινό κείμενο είναι μια συνέχεια του προηγούμενου Εκτός Θέματος για το coming out, με αφορμή την Εllen Page. Ο Ιan McKellen λοιπόν έκανε σχετικές δηλώσεις για το δικό του coming out με αφορμή την Page. 

O McKellen βρέθηκε στην Νέα Υόρκη όπου μαζί με τον Patrick Stewart που κάθεται δίπλα στον McKellen στο βίντεο πρωταγωνιστούν σε ένα θεατρικό. Οι δύο ηθοποιοί όπως και η Ellen Page πρωταγωνιστούν – βασικά επιστρέφουν – στην νέα ταινία των X-Men, X-Men Days of Future Past. Μια που μιλήσαμε λοιπόν για τους X-Men ας αρχίσουμε με το σχετικό σημείο της συνέντευξης του McKellen, που είπε ότι πήρε τον ρόλο του Mangeto, καθώς οι διαφορετικότητα των μεταλλαγμένων παραλληλίζεται με αυτήν των gay. Συγκεκριμένα:

“Θυμάμαι να μου λέει (ο επίσης ανοιχτά gay Bryan Singer) πως οι μεταλλαγμένοι είναι σαν τους γκέι. Βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας χωρίς λόγο. Και όπως σε όλα τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο δρόμο του Ξαβιέ – που σημαίνει ότι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και θα είναι περήφανοι για αυτό που είναι – ή θα διαλέξουν την άλλη πλευρά που χρησιμοποιεί βία για τα δικαιώματά της. Και αυτό είναι αλήθεια. Μέσα στο κίνημα για τα δικαιώματα των γκέι έχω βρεθεί πολλές φορές στο ίδιο δίλημμα. … Η Marvel μου είπε ότι σύμφωνα με στατιστικές νεαροί Εβραίοι, μαύροι και γκέι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών των κόμικς των “Χ-Men”. Είναι άνθρωποι που νιώθουν λίγο σαν μεταλλαγμένοι. … Συνεπώς όλο αυτό οδήγησε σε ένα χαρούμενο τέλος, με την αποκάλυψη της Ellen Page.”

Συνεχίζοντας η συνέντευξη ο Ιan McKellen αναφέρθηκε στο δικό του coming out:

“Ήμουν πάντοτε ανοιχτά γκέι. Είχα σειρά συντρόφων και πηγαίναμε παντού μαζί και ήμασταν αποδεκτοί, στο Λονδίνο του ’60 και του ’70. Βέβαια ποτέ κάνοντας μεγάλο θόρυβο, χωρίς ποτέ να έχουμε ονειρευτεί πως θα μπορούσαμε να παντρευτούμε, χωρίς ποτέ να έχουμε ονειρευτεί ότι θα μπορούσαμε να υπογράψουμε σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς ποτέ να έχουμε ονειρευτεί πως αν θέλαμε θα μπορούσαμε να υπηρετήσουμε στο στρατό. Υπήρχαν συγκεκριμένα πράγματα που δεν ήταν επιτρεπτά και φοβάμαι πως απλά τα αγνόησα γιατί περνούσα ωραία με το να είμαι ένας ηθοποιός. Οταν όμως η βρετανική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο κατά των γκέι, περίπου όπως έγινε τώρα στην Ρωσία, συνειδητοποίησα πως έπρεπε να κάνω το coming out μου δημόσια. Όποιος κάνει coming out στη δημόσια ζωή, το κάνει πρώτα για τον εαυτό του και η ζωή του βελτιώνεται αυτόματα. Αυτό συνέβη με μένα. Ο κόσμος έγινε ένα ελαφρώς καλύτερο μέρος. (…) Λυπάμαι όσους νιώθουν την ανάγκη να λένε ψέματα για τον εαυτό τους. Δεν οδηγεί σε μια χαρούμενη ζωή. Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον γκέι που έκανε coming out και το μετάνιωσε.  Οπότε, η συμβουλή μου προς όποιον δε το έχει κάνει – είτε είναι δάσκαλος, είτε πολιτικός, είτε ιερέας, είτε ηθοποιός – είναι να κάνει το coming out του.” 

Να θυμίσω κάπου εδώ και την πολύ καλή μινι σειρά Vicious, όπου ο McKellen παίζει ένα alter-ego του, έναν ηλικιωμένο gay ηθοποιό.

Αφήνοντας τον “Γκανταλφ-Μαγκνίτο”. Δέχτηκα με χαρά ένα σχόλιο, ότι ήταν λάθος που χαρακτήρισα το coming out της Jodie Foster, παρολίγον coming out. Προφανώς και η Foster έκανε το coming out της, αλλά επίσης προφανώς δεν ήταν σε καμία περίπτωση σαν αυτό της Ellen Page, που ήταν ένα πολιτικό coming out. Λίγο πολύ η Foster είπε ότι το να πει το οτιδήποτε είναι reality show και δεν θα της άρεσε. Θα μπορούσε όμως να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της από το “Stone age”, τα αρχαία χρόνια, οπότε και είπε ότι έκανε το coming out της. Προφανώς βέβαια αλλιώς να μιλάς στις Χρυσές Σφαίρες και αλλιώς στον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Ellen Page.

Η ουσία όμως παραμένει. Ακόμα και η Jodie Foster oμολόγησε ότι είναι αγχωμένη γι’ αυτό το coming out, είπε ότι η ατζέντισσα της έχει ακόμα πιο πολύ άγχος γι’ αυτήν την αποκάλυψη, ενώ το κλασσικό τρέμουλο στην φωνή που έχω εγώ σε κάθε παρουσίαση ή συνέντευξη, δε έλλειψε από μία τόσο έμπειρη star του Hollywood. Αυτός ήταν και ο σκοπός του προηγούμενου άρθρου, όπου μπορείτε να βρείτε και τα βίντεο με την Foster, την Page και τον Miller. Το ότι δηλαδή η παγκόσμια κοινωνία μας έχει κάνει τους ανθρώπους αυτούς να έχουν τόσο φόβο και άγχος γι’ αυτό που είναι. Φόβος που φτάνει σε ενοχές σε πολλές περιπτώσεις και σε ψυχολογικά προβλήματα σε άλλες όπως είπε και η Page. Ο Ian McKellen από την άλλη πλευρά δεν έχει τέτοιο άγχος και αυτό φαίνεται στον τρόπο που δίνονται οι απαντήσεις του και στο πως παρακινεί τους gay να κάνουν το δικό τους coming out. Ίσως να είναι τα παραπάνω χρόνια εμπειρίας, ίσως η διαφορετική ιδιοσυγκρασία, όμως σίγουρα νομίζω ότι παραμένει δυστυχώς εξαίρεση στον κανόνα.

Για να έρθω στο δεύτερο υπο-θέμα αυτού το Εκτός Θέματος, που δεν είναι άλλο από ένα νόμο που παραλίγο να περάσει το τοπικό κοινοβούλιο της Αριζόνα. Ο νόμος είναι στην ουσία ένα νέο απαρτχάιντ εναντίον των gay, καθώς λέει ότι είναι θρησκευτικό δικαίωμα κάποιου να αρνηθεί υπηρεσίες σε κάποιον άλλον, σε περίπτωση που επιτάσσει κάτι τέτοιο η θρησκεία του. Ο δημοσιογράφος τονίζει ότι ο Χριστός για παράδειγμα δεν είχε πει κάτι εναντίον των oομοφυλόφιλων, ενώ είχε πει πράγματα εναντίον του διαζυγίου, οπότε ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε κάποιον που έχει πάρει διαζύγιο. Σε ένα τόσο απλό σχόλιο ο υπερ-συντηρητικός πολιτικός  κολλάει και δε ξέρει τι να απαντήσει, λέγοντας ότι ο δημοσιογράφος του την έχει στημένη. Πραγματικά ένα βίντεο που με έκανε να λυπηθώ για τους συντηρητικούς των ΗΠΑ, ενώ δυστυχώς και στην Ελλάδα δεν ζούμε πολύ μακριά από τέτοιες καταστάσεις, όταν η χώρα – η κυβέρνηση μάλλον – προτιμά να πληρώσει πρόστιμο για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ παρά να επεκτείνει το νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , ,