Εκτός Θέματος 2: Dustin Hoffman για τις γυναίκες και την Tootsie - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 2: Dustin Hoffman για τις γυναίκες και την Tootsie

Eκτός Θέματος | 2-2-2014 |

Θα έχετε διαπιστώσει ότι μας απασχολεί πολύ τελευταία ο ρόλος της γυναίκας στον σύγχρονο κινηματογράφο. Θυμηθείτε τα άρθρα μας για το γυμνό, καθώς και αυτά για την θέση της γυναίκας στο Hollywood και το αντίστοιχο infographic. Στο σημερινό εκτός θέματος φιλοξενούμε τον Dustin Hoffman σε κάποιες δηλώσεις του για την ταινία του 1982 Tootsie, όπου έπαιξε τον άνεργο ηθοποιό που παίρνει τον ρόλο μιας γυναίκας σε μία τηλεοπτική σειρά. Πως αισθάνθηκε παίζοντας μια γυναίκα και ποιες προϋποθέσεις έθεσε για να το κάνει. 

Ο Hoffman λέει στο παραπάνω βίντεο “Λίγο πολύ όλοι έχουν αναρωτηθεί πως θα ήταν αν γεννιόσουν ως το διαφορετικό φύλο από αυτό που είσαι. Αλλά η ερώτηση εδώ είναι διαφορετική. Αν γεννιόσουν γυναίκα, πως εσύ, θα ήσουν διαφορετικός. Αυτή την ερώτηση θέλαμε να απαντήσουμε με το Tootsie, επί δύο χρόνια καθώς γραφόταν το σενάριο, πριν καν βρούμε σκηνοθέτη. Έτσι πήγα σε ειδικούς make up artists και τους είπα κάντε με να δείχνω σαν γυναίκα. Είχαμε αποφασίσει ότι αν δε γίνεται να δείχνω σαν γυναίκα, δε θα κάναμε την ταινία. Αν δε μπορούσα να περπατήσω στους δρόμους της Νέας Υόρκης ντυμένος σαν γυναίκα χωρίς κανείς να καταλάβει ότι δεν είμαι μία. Όταν φτάσαμε σε αυτό το σημείο που σαν γυναίκα κοιτάχτηκα στον καθρέφτη, ήμουν σοκαρισμένος που δεν ήμουν ελκυστική. Έτσι τους είπα, τώρα που με κάνατε γυναίκα, κάντε με και όμορφη, θεωρούσα πως αφού ήμουν γυναίκα θα έπρεπε να ήμουν όσο πιο όμορφη γινόταν. Όταν μου είπαν ότι δε γίνεται να κάνουν κάτι παραπάνω, είχα μια ιδέα. Πήγα σπίτι στην γυναίκα μου και άρχισα να κλαίω και της είπα ότι πρέπει να κάνω αυτήν την ταινία και μου λέει γιατί; Γιατί πιστεύω ότι είμαι μια ενδιαφέρουσα γυναίκα, της απάντησα. Όμως όταν θα συναντούσα αυτήν την γυναίκα σε ένα πάρτι, δεν θα της μιλούσα καθώς δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο ομορφιάς που έχουμε στο μυαλό για μια γυναίκα.”

“Υπάρχουν τόσες ενδιαφέρουσες γυναίκες που δεν είχα την τύχη να συναντήσω και να μιλήσω σε αυτή τη ζωή, λόγω του στερεότυπου που μου επιβλήθηκε. ” είπε ο Hoffman, και συγκινημένος συμπλήρωσε, “(Το Tootsie) δεν ήταν ποτέ μια κωμωδία για μένα.”

Δείτε το βίντεο της αποκάλυψης της Tootsie. Αν δεν έχετε δει την ταινία καλύτερα να μη το δείτε, αλλά να προγραμματίσετε με αυτό κάποια από τα επόμενα movie nights σας.

 

Το πρότυπο της γυναίκας που έχουμε στο μυαλό μας όλοι, ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες, είναι αυτό που ίσως κάνει την κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη να είναι τόσο σεξιστική. Αφήστε τα Bechdel test και όλα αυτά και αναρωτηθείτε: Πότε είναι η τελευταία φορά που είδατε μια άσχημη γυναίκα σε ταινία;

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,