Διάκριση για το "Στο Σπίτι" του Αθανάσιου Καρανικόλα στο Βερολίνο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Διάκριση για το “Στο Σπίτι” του Αθανάσιου Καρανικόλα στο Βερολίνο

Βραβεία, Φεστιβάλ | 15-2-2014 |

Με το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στις βαλίτσες της επιστρέφει η ταινία Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα από την Berlinale. Πρόκειται για ένα βραβείο, που απονέμεται από μέλη της Καθολικής και Προτεσταντικής εκκλησίας σε αρκετά κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως για παράδειγμα και εκείνο των Καννών. 

Η συγκεκριμένη βράβευση ήταν για το τμήμα του Φόρουμ, ενώ για το Διαγωνιστικό τμήμα η ίδια επιτροπή βράβευσε το Kreuzweg, μια ταινία που αναφέρεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στη θρησκεία. Από το Panorama βραβεύτηκαν τα  Calvary και Triptyque.

Βραβεία έδωσε και το Γαλλο-Γερμανικό Γραφείο Νεότητας, η κριτική του οποίου αποτελείται από έναν Ισραηλινό, τρεις Γερμανούς και τρεις Γάλλους σινεφίλ, όλοι σε ηλικία ανάμεσα σε 20 και 26, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Γάλλος σκηνοθέτης Denis Dercourt. Νικητής του βραβείο το Anderswo (Anywhere Else) του Ester Amrami, ενώ τιμητική αναφορά υπήρξε στο nebel (βάτραχος) του Nicole Vögele.

Tέλος απονεμήθηκαν και τα βραβεία κοινού για το Panorama, με το Difret να είναι ο μεγάλος νικητής ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν το Hoje eu quero voltar sozinho (The Way He Looks) από τη Βραζιλία και το Patardzlebi (Brides) αντίστοιχα με παραγωγή σε Γεωργία και Γαλλία. Τα τρία βραβεία στη κατηγορία του ντοκιμαντέρ πήγαν στο Der Kreis (The Circle) από την Ολλανδία, το Finding Vivian Maier από τις ΗΠΑ και το Meine Mutter, ein Krieg und ich (My Mother, a War and Me) από τη Γερμανία.

To Στο Σπίτι δεν ήταν η μόνη ελληνική ταινία, που πήρε βραβείο τις τελευταίες ώρες στο Βερολίνο. Τη Κρυστάλλινη Άρκτο για τις μικρού μήκους ταινίες απέσπασε η ταινία Mike του Πέτρου Σιλβέστρου στο τμήμα Generation 14plus.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,