Το σινεμά στη μόδα

Απόψεις | 17-1-2014 |
Aπό την Ingrid Bergman και την Rita Hayworth μέχρι την Audrey Hepburn και τη Marilyn Monroe, διάσημοι που παρέλασαν από τη μεγάλη οθόνη δημιούργησαν το δικό τους στιλ και κατάφεραν επηρεάζοντας γενιές ολόκληρες να νικήσουν το χρόνο. Είτε ως φανταστικοί χαρακτήρες είτε ως πραγματικά πρόσωπα μέχρι σήμερα αποτελούν πρότυπα προς μίμηση στο στιλ ενώ εξακολουθούν να εμπνέουν σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς. Προσμετράμε το βλέμμα της Elizabeth Taylor, τη φιγούρα της Liza Minnelli, τον αέρα της Katharine Hepburn, τη γοητεία της Faye Dunaway, τη φινέτσα της Grace Kelly· η λίστα είναι μεγάλη.
Η σχέση αυτή ήταν τελικά αμφίδρομη. Ήδη στις πρώτες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές φαίνεται η κυριαρχία της ενδυμασίας των πρωταγωνιστών κι έτσι η προώθηση του σχεδιαστή γινόταν αυτόματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αμερικανός Adrian Adolph Greenberg. Ο Adrian συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του, ανάμεσά τους και οι Greta Garbo, Katharine Hepburn, Joan Crawford. Ιδιαίτερα γνωστός για τα κόκκινα γοβάκια στο Wizard of Oz (1939), ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σχεδιάζοντας για τη σύζυγο του Rudolph Valentino και την ταινία A Sainted Devil (1924). Η καριέρα του απογειώθηκε όταν βρέθηκε κοντά στον Cecil B. DeMille, τον οποίο και ακολούθησε αργότερα στην MGM. Μέχρι να ανοίξει τελικά δικό του οίκο είχε συμμετάσχει σε πάνω από 250 φιλμ. Αξέχαστα θα παραμείνουν τα φορέματα της Anna Karenina στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος το 1935.
Η Audrey Hepburn ήταν το αγαπημένο μοντέλο του Hubert de Givenchy. Ο ιδρυτής του διάσημου οίκου υψηλής ραπτικής είναι υπεύθυνος για την εξαιρετική επαγγελματική γκαρνταρόμπα της ηθοποιού. Το κέρινο ομοίωμά της άλλωστε στο μουσείο της Μadame Τussaud στο Λονδίνο επιβεβαιώνει τη δύναμη του ρόλου της ως Holly Golightly. Λέγεται πως αποτέλεσε έμπνευση για το χαρακτήρα της Blair Waldorf στη σειρά Gossip Girl.
Πολύ αργότερα, η Ruth Morley έντυσε την Diane Keaton στο Annie Hall (1977) με ένα τόσο διαφορετικό και καινοτόμο ανδρόγυνο look, που είχε τρομερή απήχηση.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται ηθοποιοί που οφείλουν τη φήμη του ονόματός τους στην εντυπωσιακή τους εμφάνιση. Δε θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφέρουμε τη Elizabeth Hurley. Η τότε συνοδός του Hugh Grant ήρθε στο δημοσιογραφικό προσκήνιο χάρη στο μαύρο Versace φόρεμα με τις χρυσές παραμάνες που την περιέβαλλε στην πρεμιέρα της ταινίας Four Weddings and a Funeral (1994). Το φόρεμα έμεινε στην ιστορία· το ξαναείδαμε πρόσφατα από την Lady Gaga.
Κι όσο για το άλλο φύλο, εντάξει, μπορεί να μην έχει επανέλθει ακόμη το λευκό κοστούμι του Travolta, όλο και κάπου όμως συναντάμε την αφάνα του. Η μεγαλύτερη μορφή όμως που έχει να επιδείξει το ανδρικό στιλ είναι ο 007. Ο Bond – James Bond – αναπαραστάθηκε για πρώτη φορά το 1962 και μέχρι σήμερα δε χρειάστηκε να αλλάξει τίποτα, παρά μόνο τα εκάστοτε gadgets του. Και είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σμόκινγκ, ένα όπλο (Walther PPK συγκεκριμένα) και μια ωραία γυναίκα δίπλα του.
Φυσικά όλη αυτή η επιρροή δε θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη και από τη σύγχρονη βιομηχανία. Σε κάθε χολλυγουντιανή εκδήλωση οι παρεβρισκόμενοι σταρ βάζουν στην τσέπη τους αστρονομικά ποσά δοσμένα απλόχερα από τον εκάστοτε οίκο που θα αναλάβει να τους ντύσει και να τους στολίσει. Σήμερα, ενώ αναπαράγεται όλο και συχνότερα η εμμονή με τη μόδα, από το Clueless του 1995 και τη γέννηση και εξέλιξη της Sarah Jessica Parker, δεν διακρίνονται ανάλογες μορφές. Ίσως να φταίει που η τελευταία δεκαετία δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά της, ίσως και γι’αυτό να αναβιώνουμε τα παλιά «καλά» χρόνια. Ίσως πάλι να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάτι στους συγχρόνους μας και τελικά να ανταμειφθούν με το χρόνο. Κι ίσως κάποτε ένας νέος Δρίβας να γράψει με τη σειρά του ποιήματα για την Jolie, τη Lawrence κι άλλες νεώτερες κινηματογραφικές υπάρξεις.