Όταν η Meryl Streep έκραξε τον Walt Disney και εκείνος... απάντησε - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όταν η Meryl Streep έκραξε τον Walt Disney και εκείνος… απάντησε

Ειδήσεις | 11-1-2014 |

Η διαδικασία όπου ένας ή μία ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος θα παραλάβει ένα βραβείο ή κάποιος άλλος θα κληθεί να δώσει ένα βραβείο έχει μια ιδιαίτερη στιγμή: εκείνη που είτε αυτός που δίνει είτε αυτός που παραλαμβάνει το βραβείο θα πει δυο λόγια. Αυτά τα δυο λόγια, μπορεί να συνθέτουν μιαν απίστευτη κοινοτυπία, από αυτές που έχουν καταντήσει πια ανέκδοτο (“Ευχαριστώ τον μπαμπά μου, την μαμά μου και τον σκύλο μου”), να περιορίζονται σε έξυπνες ή λιγότερο έξυπνες ατάκες (πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Justin Timberlake έπρεπε να αναφέρει πως η Jessica Biel του έμαθε να βάζει τα πιάτα στο πλυντήριο, για να μας πείσει πως δεν χώρισαν…), ή να αποτελούν διαμάντια, που χρήζουν παραπάνω σχολιασμού και ανοίγουν μεγάλες συζητήσεις, ενίοτε και τον ασκό του Αιόλου. Όπως έκανε η Meryl Streep πρόσφατα, όταν… έκραξε τον Walt Disney.

Η δημοφιλής ηθοποιός ανεβαίνει στην σκηνή για να δώσει τιμητικό βραβείο στην Emma Thompson, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Ένωση Κριτικών και από την πρώτη στιγμή δείχνει προετοιμασμένη. Ζητά από το κοινό να ψηφίσει δια βοής αν θέλει να κάνει μια ακόμα κοινότυπη αναφορά στην Thompson, που πρωταγωνιστεί στην ταινία Saving Mr. Banks στον ρόλο της P.L. Travers, δημιουργού της Mary Poppins, ή να γκρινιάξει λίγο. Και ο κόσμος επιλέγει το δεύτερο, και η Mary Streep βγάζει έναν λόγο-δριμύ κατηγορώ μεν, προσεκτικά διατυπωμένο δε, ενάντια στον “μισογύνη” και “μέλος του αντι-σημιτικού λόμπι” Walt Disney.

meryl-streep-emma-thompson-lgΟ Γουόλτ Ντίσνεϊ από την άλλη, ο οποίος και αυτός χάρισε και χαρίζει τόση χαρά σε εκατομμύρια παιδιά κάθε ηλικίας, πόσο γνωρίζουμε ότι υπήρξε κι αυτός ρατσιστής; Οτι ίδρυσε και στήριξε ένα από τα πρώτα αντι-Εβραϊκά λόμπι της κινηματογραφικής βιομηχανίας; Κι ότι αναμφισβήτητα υπήρξε μισογύνης, με απόδειξη την πολιτική της εταιρίας του.” ανέφερε μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε  την απάντηση του στην αίτηση μιας γυναίκας να εργαστεί ως σκιτσογράφος στην εταιρεία του:Αγαπητή δεσποινίς Φορντ. Λάβαμε την αίτησή σας στο τμήμα σκίτσου και ζωγραφικής. Ομως δεν προσλαμβάνουμε γυναίκες για καμία δημιουργική εργασία στην εταιρεία μας. Ο σχεδιασμός και το σκιτσάρισμα των καρτούνς γίνεται αποκλειστικά από άνδρες. Για αυτό το λόγο δεν παίρνουμε υπόψη μας αιτήσεις από κορίτσια για το εκπαιδευτικό σχεδιαστικό μας πρόγραμμα. Η μόνη θέση εργασίας για γυναίκες στα γραφεία μας είναι αυτή των ανθρώπων που ξεπατικώνουν τα σχέδια των αντρών σε ριζόχαρτο και γεμίζουν τις γραμμές με μελάνι – πάντα ακολουθώντας πιστά οδηγίες…”.

Αντίθετα μόνο τα καλύτερα είχε να πει για την Emma Thompson και την πρόσφατη ερμηνεία της: “Οχι μόνο δεν είναι κακότροπη, είναι κυριολεκτικά μία αγία.  […] Είμαι εδώ, παρόλο που κανείς δε θα μπορούσε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, με την ευφυΐα και το κοφτερό πνεύμα της Εμα Τόμσον. Είναι συγγραφέας. Μία πραγματική συγγραφέας. Τη διακατέχει η ορμή του συγγραφέα για την προσεχτικά επιλεγμένη λέξη. Κι όμως. Μερικές από τις πιο σαγηνευτικές στιγμές της ερμηνείας της στην «Μαγική Ομπρέλα» ήταν βουβές. Τις έπιανες στον αέρα – έτσι όπως εκείνη άλλαζε, όπως μεταμόρφωνε την ηρωίδα της, όπως παρουσιάζε μπροστά σου το πώς φορούσε μια το δημόσιο και μια το ιδιωτικό της πρόσωπο.”

Διαβάστε επίσης Σεξισμός και οι πιο ακριβοπληρωμένοι στο Hollywood.

Φυσικά υπήρξε και η αναμενόμενη αντίδραση από πλευράς Disney. Aπό το Walt Disney Family Museum  βγήκε μια ανακοίνωση, με στόχο να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της ηθοποιού. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ρόλος των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας του Disney την δεκαετία του 1930 δεν διέφερε σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση στον Αμερικανικό επιχειρηματικό χώρο. Επικαλείται μάλιστα ομιλία του Walt Disney το 1941, όπου αναφέρει πως “αν μια γυναίκα αποδίδει στην δουλειά όσο ένας άνδρας, τότε αξίζει και όσο ένας άνδρας” και σε ένα άλλο σημείο, πως “Οι γυναίκες της τέχνης έχουν το δικαίωμα των ίδιων ευκαιριών ανέλιξης με τους άνδρες και πραγματικά πιστεύω πως μπορούν να προσφέρουν κάτι σε αυτή την εταιρεία (σ.σ. εννοεί την Disney), που οι άνδρες δεν μπορούν”.

disney

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στο αντισημιτικό σχόλιο: “Ο Walt Disney δεν ήταν άγιος. O Walt ήταν ένας άνθρωπος, που έκανε λάθη, που είχε τις καλές και τις κακές στιγμές στην ζωή του. Η κόρη του Diane αναφέρθηκε πολλές φορές σε αυτό, δηλώνοντας ΄αυτό που έκανε ΕΚΕΙΝΟΝ άνθρωπο είναι το ίδιο που κάνει ΕΣΕΝΑ άνθρωπο΄. Ο Walt πλήρωσε τις αποτυχίες του, άλλα είχε ταυτόχρονα το πνεύμα της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και αισιόδοξη ματιά για να προχωρά μπροστά”.

Τον Walt Disney υπερασπίστηκαν και άνθρωποι, που συνεργάστηκαν μαζί του, όπως ο σκιτσογράφος Floyd Norman, που δήλωσε πως “Δεν ήταν τέλειος άνθρωπος, ούτε περιμέναμε πως θα ήταν. Σταδιακά αναγνώρισε πως οι γυναίκες μπορούν να ανταγωνιστούν τους άνδρες. Ήξερε πως το ταλέντο δεν είχε χρώμα ή εθνικότητα και έκρινε τους ανθρώπους από την ικανότητα τους να κάνουν σωστά και καλά την δουλειά τους.”

Όσον αφορά την άποψη του για τους Εβραίους, ο βιογράφος του Neal Gabler, είχε αναφέρει πως κάποια στιγμή ο Walt Disney είχε συμμετάσχει σε μια αντικομμουνιστική και αντισημιτική ομάδα και πλήρωσε το τίμημα. Βρισκόταν δίπλα σε ανθρώπους με ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις και η φήμη κόλλησε πάνω του και δεν κατάφερε να την αποβάλλει κατά την διάρκεια της ζωής του”.

Ποιος έχει δίκιο; Η κρίση δική σας!