High Infidelity #269.6: Sensibly Anticipated Movies of 2014

High Infidelity, Ειδήσεις | 16-1-2014 |
Ένα μικρό αφιέρωμα, σπασμένο σε χαριτωμένα High Infidelities, για τις ταινίες που έρχονται με τη νέα χρονιά. Μαζέψαμε ούτε λίγο ούτε πολύ 200 και κάτι ψιλά ταινίες απ’ τα πολυαναμενόμενα της καινούργιας σεζόν και τις παρουσιάζουμε σε ένα λαχταριστό preview, που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί μέχρι να αρχίσετε να τις κατεβάζετε απ’ τ ανοίξουν στις αίθουσες και τα φεστιβάλ του κόσμου. Η σειρά είναι απολύτως τυχαία.
Au Fil d’Ariane του Robert Guédiguian
Με τους: Ariane Ascaride, Gérard Meylan, Jean-Pierre Darroussin, Adrien Jolivet, Anaïs Demoutier, Youssouf Djaoro
Περί τίνος πρόκειται: Η Αριάδνη έχει τα γενέθλιά της. Τα κεράκια στην τούρτα είναι αναμμένα. Οι φίλοι της όμως της είπαν ότι δεν θα έρθουν κι έτσι αυτή, μόνη, παίρνει το αυτοκίνητό της κι αρχίζει μια περιπλάνηση στην Μασσαλία του Guédiguian.
Είναι αξιοζήλευτη η ευκολία με την οποία ο Guediguian έπλασε σε πάγια πρόσωπα και τοποθεσίες ένα καθαρά προσωπικό σινεματικό κόσμο. Αν και υπάρχουν σαφή σημεία αναφοράς στον γαλλικό κοινωνικό κινηματογράφο του πρόσφατου παρελθόντος, το έργο του (που μ’ αυτήν εδώ μετράει αισίως 18 μεγάλου μήκους παρακαταθήκες) φέρει σ’ όλη του την έκταση, έντονη την προσωπική του σφραγίδα. To Au Fil d’ Ariane σηματοδοτεί τη νιοστή (σιγά μην κάτσω να τις μετρήσω) συνεργασία του με τους τρεις ηθοποιούς-φετίχ του, την Ariane Ascaride, το Gérard Meylan και το Jean-Pierre Darroussin.
Deux Nuits του Denys Arcand
Με τους: Mélanie Thierry, Marie-Josée Croze, Melanie Merkosky, Edith Scob
Περί τίνος πρόκειται: Ένας παντρεμένος αρχιτέκτονας πηγαίνει σε ένα συνέδριο στο Τορόντο και περνάει δύο βραδιές με μια κατά πολύ νεότερή του γυναίκα.
Το L’âge des ténèbres και η μακρά αποχή επιβεβαιώνουν πως ο 72χρονος πλέον Arcand βρίσκεται σε κάμψη. Οφείλεις ωστόσο να παρακολουθείς τη φιλμογραφία του, γιατί δεν ξέρεις πότε μπορεί να προκύψει το επόμενο ουρανοκατέβατο Les invasions barbares. Όχι εδώ πάντως.
Women Stories
Με τους: Πολλούς και διάφορους
Περί τίνος πρόκειται: Ιστορίες από γυναίκες για γυναίκες.
Κανονικά εδώ θα έπρεπε να βρίσκεται το καινούργιο πειραματικό project της Asia Argento. Αλλά αφού το κορίτσι μας το έβαλε στον πάγο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, αναγκαστικά το αντικαθιστούμε με αυτή τη συλλογή από shorts που ολοκληρώνεται αυτόν τον καιρό προς φεστιβαλική κατανάλωση. Στην ταινία θα περιέχονται διαφορετικές ιστορίες γυναικών, από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Την αποκάλυψη για το project έκανε σε συνέντευξη της η Argento (στην εικόνα σε ένα οικογενειακό στιγμιότυπο), που σκηνοθετεί ένα απ’ τα οκτώ συνολικά shorts της συλλογής.
Oculus του Mike Flanagan
Με τους: Katee Sackhoff, Karen Gillan, Brenton Thwaites, James Lafferty
Περί τίνος πρόκειται: Μια κοπέλα προσπαθεί να αποδείξει πως ένοχος για τον φόνο για οποίο καταδικάστηκε ο αδερφός της, είναι μια μεταφυσική οντότητα.
Η μεγάλου μήκους εκδοχή του υπερεπιτυχημένου μέσου μήκους φιλμ “Oculus: The Man With the Plan”, που σύστησε το Flanagan στο τρομολάγνο κοινό του το 2006. Η ταινία έχει ήδη προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ, απ’ όπου απέσπασε θερμά σχόλια απ’ τους οπαδούς του είδους. Με το Oculus φαίνεται να παγιώνεται ένα κάποιο στυλ στις ταινίες του σκηνοθέτη (η διαλυμένη οικογένεια ενάνατια στο μεταφυσικό). Σε ανάλογο μοτίβο κινείται και το επερχόμενο Somnia που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης για το 2015. Εκεί, έχοντας για πρωταγωνιστές τους Kate Bosworth και Thomas Jane, αναμένεται να ξεκολλήσει απ’ το indie και να καθιερωθεί σε “υψηλότερα κλιμάκια” της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
While We’re Young και ένα ακόμη του Noah Baumbach
Με τους: Ben Stiller, Amanda Seyfried, Naomi Watts το While We’re Young, με την Greta Gerwig το άλλο.
Περί τίνος πρόκειται: Ένα σκηνοθέτης κι η γυναίκα του τσιλάρουν γνωρίζοντας ένα πιο νεαρό ζευγάρι.
Δηλώνουμε ενθουσιασμένοι με κάθετι καινούργιο ανακοινώνει ο Baumbach απ’ την εποχή του Kicking and Screaming (μην κοιτάτε που τότε ήμαστε μόνο 11 χρονών). Για φέτος μπορούμε να είμαστε σίγουροι ό,τι θα πάρουμε διπλή δόση απ’ το εξυπνακίστικο σύμπαν του, αφού πέρα απ’ το While We’re Young (που απ’ τους πρωταγωνιστές και τη σύνοψη μονάχα, είναι σα να το βλέπουμε να παίζει ολόκληρο μέσα στη γκλάβα μας), το ζεύγος Baumbach/Gerwig έχει ολοκληρώσει από πέρυσι το καλοκαίρι τα γυρίσματα μιας άτιτλης ακόμη ταινίας. Κι ενώ το While We’re Young φαίνεται να είναι ο φυσικός διάδοχος του Greenberg, στο έτερο ελπίζουμε για μια θέσει πνευματική συνέχεια του περσινού Frances Ha.
The Monuments Men του George Clooney
Με τους: Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville, Cate Blanchett και τον ίδιο τον σκηνοθέτη.
Περι τίνος πρόκειται: Μια ομάδα στρατιωτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναλαμβάνει να κλέψει έργα τέχνης απ’ τους ναζί και να τα επιστρέψει στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.
Αναπάντεχα επίκαιρο μετά και τη σύλληψη του Cornelius Gurlitt στο Μόναχο, το Monuments Men αποτελεί το ψιλο-απίστευτο πραγματικό χρονικό μιας παράτολμης ομάδας επιλέκτων του συμμαχικού στρατού, όπως καταγράφεται στο βιβλίο του Robert M. Edsel, The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History. Η ταινία καλείται να ανανεώσει την πίστη μας στον σκηνοθέτη Clooney (που έχει κλονιστεί είναι η αλήθεια μετά τις δύο τελευταίες δουλειές του – τρεις αν μετρήσουμε το Men Who Stared at Goats του στενού του συνεργάτη Grant Heslov). Πρώτος καλός οιωνός στη μέχρι τώρα πορεία της, η απόφαση των παραγωγών να εμπιστευτούν τον Clooney και να καθυστερήσουν λίγο την ταινία προς όφελος ενός πιο ολοκληρωμένου post-production. Επιθυμία της Fox ήταν αρχικά η ταινία να κυκλοφορήσει βία τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε το στούντιο να διεκδικήσει ότι μπορεί από υποψηφιότητες στα επερχόμενα Oscars.
The Smell of Us του Larry Clark
Με τους: Michael Pitt, Alex Martin, Lukas Ionesco, Diane Rouxel
Περί τίνος πρόκειται: Για μια παρέα αυτοκαταστροφικών skateάδων λυμαίνονται την Πόλη του Φωτός.
Το πορτρέτο μιας γενιάς που σε λίγο ενηλικιώνεται, αλλά μεγάλωσε χωρίς ηθικές αρχές, χωρίς συναισθήματα και χωρίς φιλοδοξίες (Wasted Youth anyone?). Την ιδέα για την ταινία πιστώνεται ο Mathieu Landais, τον οποίο ο Clark συνάντησε σε μια έκθεση στο Παρίσι. Η ανάμειξη του Γάλλου ποιητή προχώρησε ακόμη περισσότερο, αφού συνέγραψε τελικά το σενάριο με το σκηνοθέτη. Είναι η πρώτη φορά που ο Clark κάνει ταινία μακριά απ’ την πατρίδα του. Απ’ ότι φαίνεται επέστρεψε για να μείνει και το Marfa Girl δεν ήταν ένα πυροτέχνημα στην μακρά αποχή του.
The Tiger και Animal Rescue του Michael Roskam
Με τους: Brad Pitt, Gabriel Caste το πρώτο, Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, Matthias Schoenaerts, John Ortiz και James Frecheville το δευτέρο.
Περί τίνος πρόκειται: To Animal Rescue είναι μια ιστορία φόνου που ξεκινάει με την εξαφάνιση ενός pit-bull. To Tiger είναι μια ιστορία επιβίωσης στην οποία ένας ζωολόγος έχει να αντιμετωπίσει τον αφιλόξενο χειμώνα της στέπας και μια φονική Τίγρη της Σιβηρίας.
Ίσως το breakthrough της χρονιάς με το επικείμενο διπλό χτύπημα του Michael Roskam, που όπως βλέπετε κι απ’ τους τίτλους εξακολουθεί να αντλεί έμπνευση απ’ το ζωικό βασίλειο. Μετά την υποψήφια για Oscar Μοσχαροκεφαλή (Rundskop – 2011), ο 42χρονος Φλαμανδός ανέλαβε την ανάπτυξη του φιλόδοξου Animal Rescue, σε μια μεταφορά νουβέλας του υπερβολικά cine-friendly Dennis Lehane. Ήδη η ταινία έχει συγκεντρώσει τόνους μακάβριου buzz χάρη στην τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του James Gandolfini (θυμηθείται απλά τι έγινε με το Enough Said). Και σα να μην έφτανε ο εκλιπών, το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνουν δύο απ’ τα πιο hot εισαγωμένα ονόματα του Hollywood, ο Tom Hardy κι η Noomi Rapace. Για το Tiger δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι θα βγει μέσα στο ’14, δεν ορκιζόμαστε καν ότι ο Roskam θα είναι τελικά ο σκηνοθέτης. Βασισμένο στο βιβλίο του John Vaillant “The Tiger: A True Story of Vengeance and Survival”, το φιλμ μοιάζει να είναι μια ιστορία επιβίωσης απέναντι στη φύση, στην παράδοση ταινιών όπως το Edge, το Never Cry Wolf ή το πιο πρόσφατο The Grey. Η ιστορία κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον του Brad Pitt, που εκτός από τον πρώτο ρόλο είναι και ένας απ’ τους βασικούς παραγωγούς του project. Μαζί του επίσης, το εδώ και χρόνια δίδυμο των Ari Handel και Darren Aronofsky (που για πολύ λίγο σκέφτηκε να το αναλάβει ο ίδιος). Το σενάριο φέρει τη βαριά υπογραφή του Guillermo Arriaga. Ό,τι κι αν γίνει τελικά, και μόνο που όλοι οι παραπάνω εμπιστεύτηκαν ιδέες και χρόνο στον Roskam, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για το κινηματογραφικό μέλλον του Βέλγου…
Το άτιτλο ακόμη νέο project του Lisandro Alonso
Με τους: Viggo Mortensen, Ghita Nørby
Περί τίνος πρόκειται: Ένας πατέρας και η κόρη του σε ένα ταξίδι με αφετηρία τη Δανία και προορισμό (;) ένα βασίλειο πέρα απ’ τα όρια του γνωστού σε μάς πολιτισμού.
Αφού έγινε χωρίς να το θέλει σημαιοφόρος ενός ολόκληρου ανύπαρκτου κινήματος (κοινώς μιας φιλολογικής εφεύρεσης των κριτικών για να έχουν κάτι να κουβεντιάζουν όταν βαριούνται), ο Alonso επιστρέφει με μια υπερβατική ιστορία που τον φέρνει πίσω στην πατρίδα του και τη Γη του Πυρός. Με το Liverpool να γίνεται το πιο εξαντλητικό παράδειγμα αυτού που αργότερα ονομάστηκε Slow Cinema (sic), o σκηνοθέτης μας έπεισε ότι στο haute σινεμά του ο προορισμός είναι αυτός που μετράει κι όχι το ταξίδι. Κι αφού απ’ την σύνοψη φαίνεται ότι το πραγματικό ταξίδι για πρώτη φορά τελείται εντός του κάδρου και δεν προηγείται της ταινίας του, είμαστε πολύ περίεργοι για το που τελικά θα φτάσει, υπό την καθοδήγηση του Alonso, ένας διεθνής star του διαμετρήματος του Viggo Mortensen.
Calvary του John Michael McDonagh
Με τους: Brendan και Domhnall Gleeson, Chris O’Dowd, Kelly Reilly, Aidan Gillen, Dylan Moran, Isaach De Bankolé, M. Emmet Walsh, Killian Scott, Orla O’Rourke
Περί τίνος πρόκειται: Μια εξομολόγηση φέρνει τον παπά Brendan Gleeson σε πολύ δύσκολη θέση.
Γνωστός και ως ο άλλος McDonagh, ο John-Michael (αδερφός του πολυτραγουδισμένου Martin) κατάφερε με το The Guard να φτιάξει κάτι αρκετά παραπάνω από ένα αξιοπρεπές υποκατάστατο του πολύτιμου In Bruges. Η ιδέα για το Calvary του ήρθε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης του ταινίας, γι’ αυτό και το ύφος του αναμένεται να είναι ανάλογο μ’ αυτό του μαυροκωμικού The Guard. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης συμπληρώνει πάντως, πως αυτή τη φορά έχει δώσει μεγαλύτερο βάρος στη σοβαρή/δραματική πλευρά του σεναρίου του και πως ενώ καταλαβαίνει ότι στο σινεμά υπάρχουν αρκετές ιστορίες που συνδέουν τους παπάδες με την κακοποίηση, αυτός ήθελε να πρωτοτυπήσει αφηγούμενος μια ανάλογη περίπτωση, στην οποία ο παπάς θα είναι ο καλός. To καστ που περιέχει πέρα απ’ τον αυτονόητο Gleeson (μαζί με το γιο του), από Ιρλανδούς και Βρετανούς ρολίστες που κάνουν καριέρα δευτεραγωνιστή στο Hollywood (O’Dowd, Reilly) μέχρι arthouse darlings (Isaach De Bankolé, Marie-Josée Croze), μαρτυρά και το βεληνεκές της ταινίας. Και για του λόγου το αληθές, πρεμιέρα σε λίγες μέρες στο Sundance, έπονται προβολές σε Βερολίνο και Δουβλίνο, σε κανονική διανομή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Αυστραλία από τον Απρίλιο. Για διανομή στις Η.Π.Α. (και στη χώρα) ακόμη ούτε λόγος. Εμείς πάντως ανυπομονούμε…
Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος με τις 200+ ταινίες για το 2014: