Εκτός Θέματος No1: Matt Damon: "Χρειαζόμαστε ανυπακοή" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος No1: Matt Damon: “Χρειαζόμαστε ανυπακοή”

Eκτός Θέματος | 19-1-2014 |

Σε αυτήν την νέα στήλη του Cinefreaks “Εκτός Θέματος” μένουμε εκτός θέματος σινεμά, ασχολούμαστε δηλαδή με εντελώς άσχετα με το σινεμά θέματα. Θέματα ωστόσο που πολλές φορές εμπνέουν το σινεμά, και άλλες αφορούν ανθρώπους του σινεμά. Στην πρώτη έκδοση της στήλης φιλοξενούμε ένα βίντεο με τον Matt Damon, που το 2012, όπου διαβάζει Howard Zinn τονίζοντας: “Χρειαζόμαστε ανυπακοή και όχι υπακοή.”

O Damοn ανεβαίνει στην σκηνή για να υπενθυμίσει στο κοινό ένα λόγο του Howard Zinn, καθηγητή πολιτικής επιστήμης σε πανεπιστήμιο της Βοστώνης  και ιστορικό.

O Damon ξεκινά λέγοντας: “Ξεκινώ την σκέψη μου αρκετές φορές με το ότι όλα τα πράγματα στον κόσμο είναι λάθος, ότι οι λάθος άνθρωποι είναι στην φυλακή, και ότι οι λάθος είναι εκτός της φυλακής, ότι οι λάθος άνθρωποι κυβερνούν και οι λάθος άνθρωποι δεν έχουν καμία δύναμη. Ότι ο πλούτος σε αυτόν τον κόσμο είναι έτσι μοιρασμένος ώστε δεν χρειάζεται μια μικρή αναδόμηση αλλά μια δραστική ανακατανομή του πλούτου. Ξεκινώ με όλα αυτά και σκέφτομαι την κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα, το ότι όλα είναι ανάποδα από ότι θα έπρεπε. Αλλά αν δεν σκεφτείς, αν για παράδειγμα δεις τηλεόραση ή διαβάσεις άρθρα, θα πάρεις την εντύπωση ότι τα πράγματα πάνε καλά, ή ότι κάποια μικρά πράγματα είναι λάθος.”

“Όταν όμως απομακρυνθείς από αυτά και συνειδητοποιήσεις σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος θα είναι τρομοκρατημένος.” συνεχίζει ο Damon. “Έτσι θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τα πράγματα που είναι πραγματικά λάθος. Για παράδειγμα η ανυπακοή των πολιτών (civil disobedience). Όταν λες ότι το θέμα μας είναι η ανυπακοή είναι σαν να λες ότι το πρόβλημα μας είναι η ανυπακοή των πολιτών. Δεν είναι αυτό όμως το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η υπακοή των πολιτών.”

Έτσι η υπακοή των πολιτών είναι αυτό που οδήγησε στις πιο δραματικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Άνθρωποι που υπάκουαν έκαναν τον Χίτλερ δυνατό και άνθρωποι που υπακούν έχουν δώσει εξουσία πάνω στον εαυτό τους με παρακολουθήσεις όπως αυτές που έκανε J Edgar Hoover (είδαμε και ταινία γι’ αυτόν πέρυσι με τον DiCaprio) ή η KGB. Ή τώρα το NSA θα έλεγε ίσως ο Zinn, αν το κείμενο ήταν πιο πρόσφατο ή αν ο ίδιος ήταν στην ζωή. Σαν απλοί άνθρωποι δεν έχουμε καμία σχέση με τον αρχηγό της CIA, όσο έχει εκείνος με τον αρχηγό της Σοβιετικής μυστικής αστυνομίας.

Ο νόμος και η τήρησή του μας έχει κάνει μια πιο χαώδη και άδικη κοινωνία σε σχέση με το αν δεν υπήρχε νόμος, λέει στο κείμενό του ο Zinn. Οι άνθρωποι για να κυνηγήσουν την ευτυχία τους και να κάνουν αυτό που το σύνταγμα τους επιτάσσει θα πρέπει να παραβούν τον νόμο. Θα πρέπει να δείξουν ανυπακοή και όχι υπακοή.

Δείτε όλο το βίντεο για περισσότερα.

Πείτε την γνώμη σας για το βίντεο στα σχόλια.

 

Διαβάστε περισσότερα για: