Διαβάσαμε το comic Blue is the warmest color - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Διαβάσαμε το comic Blue is the warmest color

Απόψεις | 27-12-2013 |

Η αίσθηση  που αφήνει στο τέλος της ανάγνωσής του, αυτό το κόμικ, είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του…Μια ζεστασιά γεμάτη με μπλε χρώμα….

Γεμάτη συναισθήματα, αγάπης, πάθους και ζωής, με μπλε αποχρώσεις…Όπως είναι τα μαλλιά της Έμα, της μίας από τις 2 ηρωίδες του κόμικ αυτού.

Η ιστορία της Julie Maroh είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστή, από την πασίγνωστη πλέον ταινία “Η ζωή της Αντέλ“, η οποία βραβεύτηκε και με το Χρυσό Φοίνικα, στο Φεστιβάλ των Κανών και συζητήθηκε όσο καμία άλλη, αυτή τη χρονιά.

Η ιστορία είναι πάνω  κάτω ίδια με αυτή της ταινίας, αν και υπάρχουν αρκετές διαφορές στην πλοκή και στον τρόπο που αναπτύσσονται τα συναισθήματα της Εμά και της Κλεμεντίν (όπως είναι το όνομα της κινηματογραφικής Αντέλ, στο κόμικ, απλά ο σκηνοθέτης πίστεψε πως η Κλεμεντίν έπρεπε να γίνει Αντέλ, λόγω της απόλυτης ταύτισης της Αντέλ Εξαρχόπουλος με την Κλεμεντίν).

Screenshot from 2013-12-26 21:10:49

Η Κλεμεντίν, λοιπόν, μαθήτρια λυκείου, ανακαλύπτει τον εαυτό της μέσα από την αγάπη της για την Εμά, μία φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών, με μπλε μαλλιά, η οποία γεμίζει κάθε πτυχή του είναι της και την διαμορφώνει σαν άνθρωπο αλλά και ξεδιαλύνει τις σεξουαλικές τις προτιμήσεις. Η σχέση τους περνάει διάφορα στάδια, πάθους, εμμονής, ενοχών, απογοήτευσης, φθοράς, όπως κάθε ανθρώπινη σχέση αλλά η ταύτισή των συναισθημάτων τους, η αιώνια αγάπη, τις στοιχειώνει παντοτινά, ακόμα και όταν οι περιστάσεις θα τις αναγκάσουν να απομακρυνθούν η μία από την άλλη.

Τα υπέροχα σκίτσα της Maroh, με το ιδιότυπο χιούμορ που τα πλαισιώνει και τα μπλε χρώματα που χρησιμοποιεί σ’αυτή την πολύχρωμη νουβέλα, μας παρασύρουν σ’ ένα ταξίδι αισθήσεων, παραισθήσεων, ζωής και πάνω απ’όλα αγάπης….

Η συγγραφέας, εξέφρασε κάποιες ενστάσεις για το πώς μεταφέρθηκε το κόμικ στην ταινία,αλλά πάντα οι απόψεις διίστανται για τις μεταφορές των βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Και σίγουρα ο καθένας θα κρίνει τι τον εκφράζει περισσότερο και αν τον γεμίζει η ταινία ή το κόμικ.

Το βιβλίο- κόμικ πήρε τα εξής βραβεία:

  • Βραβείο Νέου Δημιουργού 2008, Quinzaine BD deBruxelles.
  • Βραβείο Νέου Συγγραφέα 2010, Salon de la BD et Arts graphiques, Roubaix.
  • Βραβείο Πολιτικής Αγωγής 2010, Festival de Blois.
  • Βραβείο Κοινού 2011, Festival international d’ Angoulême.
  • Βραβείο Καλύτερου Άλμπουμ 2011, Festival de la BD d’ Alger.

Το συγκινητικό τέλος του κόμικ, είναι αυτό που συγκλονίζει περισσότερο, καθώς και τα λόγια της Εμά στην Κλεμεντίν: “Η αγάπη δεν κοιτάζει φύλο, χρώμα, ύψος, αλλά υπάρχει για να δίνει δύναμη και να αλλάζει τον κόσμο….”

Καλές γιορτές, λοιπόν, γεμάτες ωραία κόμικ, ταινίες και αγάπη!

Δείτε την σελίδα του εκδότη για την Ελληνική βερσιον του κομικ εδώ.

Διαβάστε τις πρώτες Ελληνικές σελίδες του κομικ εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για: ,