Το φαινόμενο του crowd-funding πηγαίνει σινεμά

Απόψεις, Ειδήσεις | 8-12-2013 |
Λεφτά δεν υπάρχουν… Αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Οι επενδυτές δίνουν πλέον χρήματα όταν ξέρουν ότι θα έχουν σίγουρο κέρδος, δηλαδή σπάνια, κάτι που έχει επηρεάσει ορατά πλέον και την τέχνη και κατά συνέπεια και τον χώρο του σινεμά, είτε το δούμε ποιοτικά ή ακόμα και ποσοτικά.
Ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης είναι το crowd-funding. Η ιδέα απλή. Θέλεις να κάνεις κάτι και δεν έχεις τα χρήματα, λες στον κόσμο του internet τι είναι αυτό που θες και καλείς σε χρηματοδότηση από το κοινό. Βέβαια για να κάνεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχεις όχι μόνο μία καλή ιδέα, αλλά και τον τρόπο παρουσίασης ώστε να κάνεις κάποιους να δώσουν τα χρήματά τους για να πραγματοποιηθεί. Το crowd-funding ή αλλιώς χρηματοδότηση από το κοινό όπως μεταφράζεται στα Ελληνικά, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους συγκέντρωσης χρημάτων ή εύρεσης επενδυτών για διάφορα project τελευταία με τα περισσότερα να σχετίζονται με την τεχνολογία και πολλές νέες εταιρίες ή νέα προιόντα να ξεπετάγονται με τους δημιουργούς να απολαμβάνουν την στήριξη του κοινού έχοντας μια καλή ιδέα αλλά όχι τα χρήματα για να την πραγματοποιήσουν.
Η ιδέα επεκτείνεται όλο και πιο πολύ και στον χώρο του κινηματογράφου και αλλού, όπως η ενημέρωση, η μόδα, τα παιχνίδια ο χορός αλλά ακόμη και η λογοτεχνία.
Το θέμα είναι να πείσεις το κοινό να σου δώσει τα χρήματα του. Σίγουρα ένα προϋπάρχον κοινό βοηθάει πολύ. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η προσπάθεια να δημιουργηθεί ταινία για την αρκετά δημοφιλή σειρά Veronica Mars. H σειρά έκανε τρεις επιτυχημένες σαιζόν το 2004 μέχρι το 2007 και στην συνέχεια ακυρώθηκε αν και είχε ένα κοινό κοντά στα τρία εκατομμύρια τηλεθεατές που την παρακολουθούσαν φανατικά. Η έφηβη Veronica Mars, αρχίζει να λύνει υποθέσεις μυστηρίου καθώς ο πρώην αστυνομικός πατέρας της, μετά από ένα φιάσκο, χάνει την θέση του και γίνεται ιδιωτικός ντετέκτιβ. Εκείνη τον βοηθά στο ελεύθερο χρόνο της από το σχολείο, όπου είναι το περιθωριακό παιδί που δεν κάνει παρέα με σχεδόν κανέναν, ενώ η μαμά της έχει φύγει από το σπίτι μετά την απόλυση του πατέρα της. Στην εξέλιξη της σειράς βλέπουμε την Veronica να μεγαλώνει, να πηγαίνει κολέγιο και γίνεται εθισμένη στη αδρεναλίνη όπως θα την πει κάποιος αστυνομικός σε ένα επεισόδιο.
Το Veronica Mars κόπηκε απότομα καθώς ετοιμαζόταν η τέταρτη σαιζόν του, όμως έξι σχεδόν χρόνια μετά από τo κόψιμο οι συντελεστές της σειράς έφτιαξαν μια σελίδα στο site kickstarter, όπου ανέβασαν το βίντεο που θα δείτε παραπάνω.
Στο βίντεο οι συντελεστές παρακάλεσαν τους fans της σειράς να συνεισφέρουν χρήματα για να γίνει πραγματικότητα μία ταινία για την Veronica Mars που θα συνέχιζε και θα έδινε ένα όμορφο φινάλε στην ηρωίδα. Οι άνθρωποι της σειράς ζήτησαν 2 εκατομμύρια δολάρια από το κοινό ώστε να γίνει η ταινία πραγματικότητα. Έτσι 91.585 άτομα έκαναν δωρεές μπαίνοντας στην σελίδα (δείτε εδώ). Σύμφωνα με τους κανόνες του site o καθένας από τους 91.585 μπορούσαν να δώσουν από ένα δολάριο και πάνω, ενώ το project μπορεί να μείνει online συγκεκριμένο χρόνο, συνήθως 2 μήνες για να συγκεντρώσει ένα μπάτζετ που χρειάζεται ή ακόμη και παραπάνω. Έτσι ενώ η ταινία ζητούσε 2.000.000 δολάρια πήρε τελικά 5.702.153, κάνοντας το απόλυτο ρεκόρ crowd funding για το σινεμά.
Αυτή η τεράστια ανταπόκριση έκανε τους ηθοποιούς να φτιάξουν το παραπάνω βίντεο αντί trailer της ταινίας όταν άρχισαν τα γυρίσματα, σαν ευχαριστώ στους υποστηρικτές της.
Πέρα από το kickstarter λίγο πολύ ίδια δουλειά κάνει και το indiegogo.com. Εδώ μπορείτε να δείτε κάποια από τα πιο πετυχημένα κινηματογραφικά project της σελίδας. Πιο χαρακτηριστικό είναι το project του James Franco, για την μεταφορά του βιβλίου του Palo Alto Stories σε ταινία. Ο ηθοποιός ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο προσπαθώντας να πείσει το κοινό να δωρήσει χρήματα για την δημιουργία των ταινιών. Όπως λέει έχει βρει ήδη τους σκηνοθέτες για την δημιουργία ταινιών και αγαπά πραγματικά τις συγκεκριμένες ιστορίες, ωστόσο δε μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνος του τις ταινίες και γι’ αυτό ζητά την βοήθεια του κοινού.
“Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις ταινίες. Δεν εξαρτάσαι από κανέναν και έχεις την απόλυτη ελευθερία. Τα έσοδα των ταινιών θα πάνε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα” είπε ο Franco, βάζοντας και άλλο ένα σημαντικό θέμα στην εξίσωση του crowd funding. Οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής και διανομής επενδύουν όλο και λιγότερο σε καλλιτεχνικές ταινίες και έτσι δυστυχώς δεν βλέπουμε πλέον παρά πολύ λίγες προσωπικές ταινίες που έχουν γυριστεί με τον ιδρώτα των συντελεστών τους στην κυριολεξία. Βέβαια θυμηθείτε ότι και το κοινό έχει σημαντικές ευθύνες γι’ αυτό το τελευταίο καθώς οι εισπράξεις ταινιών που είναι είτε για τα σκουπίδια ή τελοσπάντων δε προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στην τέχνη, ούτε καν στην ψυχαγωγία, φτάνουν τα κασέ των πρωταγωνιστών τους στα επίπεδα που αναλύσαμε στο άρθρο εδώ.
To project του κατόρθωσε να συγκεντρώσει 327.929 δολάρια φτάνοντας το 66% του στόχου του που ήταν τα 500.000 δολάρια. Δείτε το βίντεο που ανέβασε εκείνος για την στήριξη της εκστρατείας του.
Όπως είναι λογικό το crowd-funding έχει έρθει και στην Ελλάδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταινία Αδάμαστος που γυρίστηκε από σχεδόν αποκλειστικά crowd-funded έσοδα. Και το Κυπριακό Committed στηρίχτηκε σε μεγάλο ποσοστό στην βοήθεια του κόσμου, ενώ και μικρού μήκους ταινίες βρίσκουν πλέον τα αναγκαία χρήματα για την δημιουργία τους στο crowd-funding.
Μία τέτοια είναι και το Beast το οποίο είναι ανοιχτό προς χρηματοδότηση εδώ. Το Beast είναι η μικρού μήκους ταινία που θέλει να φτιάξει ένας από τους σεναριογράφους του Toy Story, βασισμένη στο διήγημα του George Orwell “Shooting An Elephant”. Η ιστορία θέλει τον Orwell στα χρόνια του στην Μπούρμα να δουλεύει σαν αστυνομικός, όταν στην περίοδο ζευγαρώματος των ελεφάντων ένας από αυτούς επιτίθεται σε έναν άνθρωπο και τον σκοτώνει. Ο Orwell βρίσκεται μπροστά στο γιγάντιο ζώο με εντολή να το εκτελέσει.
Βεβαίως δυστυχώς αν δεν έχεις την αναγνωρισιμότητα των παραδειγμάτων που αναφέραμε παραπάνω είναι δύσκολο κάποιος να πιστέψει σε σένα. Συνεπώς το έργο του δημιουργού χωρίς εμπειρία είναι σαφέστατα δυσκολότερο, όμως η διέξοδος που προσφέρει το crowd funding είναι ένα σημαντικό εργαλείο που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να κάνει μικρά θαύματα.
Εναλλακτικός τρόπος εύρεσης χρηματοδότησης, επενδυτικό και καλλιτεχνικό κίνημα εναντίον των μεσαζόντων, ή τρόπος να πραγματοποιούσουν οι δημιουργοί τα όνειρά τους; Το crowd funding ήρθε για να μείνει.