Λιτή η τελετή έναρξης του Aegean Docs - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Λιτή η τελετή έναρξης του Aegean Docs

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 9-12-2013 |

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου Aegean Docs ξεκίνησε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στην Μυτιλήνη. Οι πρώτες προβολές ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι ενώ η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στα πλαίσια της οποίας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού” του Μάρκου Γκαστίν. 

Στο ξεκίνημα της τελετής τον λόγο πήραν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Πολιτείας άλλα και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ. Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων τους, που αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ιδιαίτερα σύντομες,  η σημασία ενός τέτοιου φεστιβάλ στο Αιγαίο, τα οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη των νησιών από την πραγματοποίηση του και η δέσμευση ότι οι φορείς, που συνεργάζονται για τη διοργάνωση του (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), θα βάλουν τα δυνατά τους ώστε να γίνει θεσμός. Χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής δήλωσε πως είναι βέβαιος, πως αυτό το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θα αποκτήσει το όνομα και το χαρακτήρα που του αξίζει.

Έπειτα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού” του Μάρκου Γκαστίν (σε συνεργασία με την Κατερίνα Πατρώνη, τον Χάρη Ραφτογιάννη, τον Χριστόφορο Γεωργούτσου, την Νικολία Αποστόλου και τον Γιάννη Μισουρίδη). Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στην Ελλάδα και ακολούθησε την προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων υποψηφίων βουλευτών: του Γιάννη Ραγκούση για το ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Κωστόπουλου για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, της Ρένας Δούρου για τον ΣΥΡΙΖΑ και του Ηλία Παναγιώταρου για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά στον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδας, χωρίς συνεντεύξεις των “πρωταγωνιστών” που πέρα από τους τέσσερις υποψηφίους, που επιλέχθηκαν ήταν και απλοί πολίτες. Ο θεατής δηλαδή μπορεί να κρίνει από μόνος του… Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ έγινε συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φαίνεται πως ο κόσμος δεν έχει αγκαλιάσει το Aegean Docs, τουλάχιστον στην πρώτη του μέρα. Οι προβολές δεν πραγματοποιούνται σε γεμάτες αίθουσες, αν και η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ και οι νέοι θεατές είναι μικρό σχετικά ποσοστό του κοινού, κάτι που απασχολεί τους διοργανωτές. Ίσως μια κάπως διαφορετική προσέγγιση στο πρόγραμμα του φεστιβάλ άλλα και στην επικοινωνία του προς το κοινό να είναι απαραίτητη.

Το ντοκιμαντέρ “Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού” προβλήθηκε μέσω live streaming και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως θα συμβεί και με άλλα επιλεγμένα ντοκιμαντέρ του προγράμματος.

Σας θυμίζουμε πως πέρα από τις κανονικές προβολές θα υπάρξουν και ειδικές προβολές για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σεμινάρια.  Το Aegean Docs διοργανώνεται από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει ήδη προγραμματιστεί το 2ο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στη Χίο, αφού στόχος της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου είναι το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να περάσει και από άλλα νησιά του Αιγαίου.

aegean docs

 

Διαβάστε περισσότερα για: , ,