Στο Broken Circle Breakdown το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στο Broken Circle Breakdown το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Βραβεία, Ειδήσεις | 12-12-2013 |

Η Βελγοολλανδική παραγωγή σε σκηνοθεσία Felix Van Groeningen  Broken Circle Breakdown, που παίζεται στις Ελληνικές αίθουσες κέρδισε το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία υπέροχη δραματική κομεντί με μοναδικό Soundtrack, που αφηγείται τον τραγικό χαμό του παιδιού τους, όπως το βιώνει ένα νεαρό ζευγάρι.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο σκηνοθέτης Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν (Felix van Groeningen – φώτο) δήλωσε σχετικά: “το LUX είναι σημαντικό, σε κάνει να βλέπεις ταινίες που διαφορετικά δεν θα έβλεπες ποτέ”.

Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.
Οι άλλες δύο πραγματικά υπέροχες ταινίες που διαγωνίστηκαν για το Βραβείο LUX ήταν: το «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία) και “Ο Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία).

Μέσα από το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα luxprize.eu ή στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook.
Φέτος και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τις τρεις αξιόλογες υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX. Κι αυτό διότι εντάχθηκαν στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο πλαίσιο του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα η Βαλέρια Γκολίνο έδωσε φέτος το παρών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο παρουσίας της ταινία της «Μέλι». Μαζί της ήταν: ο γνωστός Ιταλός ηθοποιός (και παραγωγός της ταινίας) Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κριτικός και θεωρητικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος -μέλος της επιτροπής ειδικών που επιλέγουν τις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX – καθώς και ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
timthumb
Στο «Ραγισμένα Όνειρα» ο Φλαμανδός σκηνοθέτης Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, παρουσιάζει μία υπέροχη δραματική, ρομαντική και βαθιά συγκινητική ιστορία, με ενδιαφέρουσες θρησκευτικές προεκτάσεις. Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Βέλγου δημιουργού, ο οποίος μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα δυνατό θεατρικό έργο, με όχημα ένα υπέροχο Soundtrack ήχους κάντρι.Συγχαίροντας το νικητή και τους φιναλίστ, ο πρόεδρος Σουλτς σημείωσε πως: “Διδάσκοντας το ποιοι είμαστε και ποιοι θα μπορούσαμε να γίνουμε, οι ευρωπαϊκές ταινίες βοηθούν στη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας. Εσείς οι δημιουργοί δε μας έχετε ανάγκη, αλλά εμείς οι πολιτικοί σας έχουμε ανάγκη γιατί ιστορίες και συναισθήματα γεννούν ταυτότητα και οι ευρωπαϊκές ταινίες στηρίζουν την Ευρώπη σαν κοινότητα”.

 

Διαβάστε περισσότερα για: , ,