Ο αγώνας των τυφλών (δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο αγώνας των τυφλών (δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ)

Ειδήσεις | 3-12-2013 |

Το Σάββατο 7/12/2013 στις 19:30 με αφορμή την εθνική ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ και η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, σε συνεργασία με το Θέατρο Κωφών Ελλάδος παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ της Μαίρης Χατζημιχάλη-Παπαλιού:  Ο αγώνας των τυφλών σε μία δωρεάν προβολή. 

Το 1976, με το σύνθημα “ψωμί, παιδεία και όχι επαιτεία”, 300 περίπου άνθρωποι με προβλήματα όρασης καταλαμβάνουν τον «Οίκο Τυφλών» και με σειρά δυναμικών και οργανωμένων κινητοποιήσεων αξιώνουν την αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης και διαχείρισης, του οποίου τον αποκλειστικό έλεγχο είχε έως τότε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Οι οικότροφοι του ιδρύματος και οι συμπαραστάτες τους καταγγέλουν δημόσια τη διοίκηση για κακοδιαχείριση και ανάλγητη συμπεριφορά και υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την περιθωριοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία, διεκδικούν με συγκεντρώσεις, καταλήψεις και δικαστικούς αγώνες την παρέμβαση του κράτους, αλλά και την ενεργοποίηση των υπολοίπων πολιτών, σχετικά με τα αδιέξοδα της καθημερινής τους διαβίωσης. «Αξιώστε όλα σας τα δικαιώματα», μηνύει ο Μενέλαος Λουντέμης από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης όπου νοσηλεύεται, ο άγώνας πλέον έχει αναγορευτεί σε σπουδαία κοινωνική υπόθεση. Λίγες μέρες μετά, 20.000 και πλέον άνθρωποι δίνουν το «παρών» στο γήπεδο του Πανιωνίου εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους τυφλούς. Στο πλευρό των εξεγερμένων και ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί (όπως το BBC και η Deutsche Welle) δίνουν στο θέμα διεθνή διάσταση.

Με εργαλείο το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Ο αγώνας των τυφλών» που ολοκληρώθηκε μέσα στο 1977 και έκτοτε έκανε τον γύρο της Ευρώπης, τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων τυφλών έγιναν υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου. Σαρτρ, Μποβουάρ, Φουκό, Σινιορέ, Βεργόπουλος, Πουλαντζάς, Μοντάν, Γαβράς, Ζέη, Πετρόπουλος, Φασιανός, οι πλέον επώνυμοι από τους συμπαραστάτες.

Το 1979, τρία χρόνια μετά τη λήξη της κατάληψης του Οίκου Τυφλών και τη συμφωνία του Οκτώβρη ’76, ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοσιοποίησης και η μετατροπή του σε Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά.
Προβολή με υπότιτλους για Κωφούς.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «κρίση και αναπηρία».
Στην συζήτηση συμμετέχουν:
Μαίρη Χατζημιχάλη-Παπαλιού (Σκηνοθέτις)
Γιώργος Τσιάκαλος (Καθηγητής Παιδαγωγικού Α.Π.Θ.)
Κώστας Θεοδωρόπουλος (Κίνηση των 58)
Βασίλης Τσούπρας (Θεολόγος Κοινωνιολόγος)
Συντονίζει ο Αντώνης Ρέλλας (Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ).

Σάββατο 7/12/2013 στις 19:30.
Είσοδος ελεύθερη.

Θέατρο Κωφών Ελλάδος
Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου, Ψυρρή, Αθήνα.
Τηλέφωνο: 210 3214708.
Κινητό: 6985 765550 (μόνο SMS).
Το θέατρο είναι φιλικό και προσβάσιμο για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Περισσότερες πληροφορίες στα:
– Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία: Μηδενική Ανοχή
mideniki.anoxi@gmail.com
https://www.facebook.com/mideniki.anoxi
– Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία  disartmove@gmail.com
https://www.facebook.com/DisArtMove

1486772_10151795744373779_1180490074_n

Διαβάστε περισσότερα για: , ,