Σεξισμός και οι πιο ακριβοπληρωμένοι του Hollywood (Infografic) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σεξισμός και οι πιο ακριβοπληρωμένοι του Hollywood (Infografic)

Απόψεις, Ειδήσεις | 4-12-2013 |

Η Guardian δημοσίευσε πρόσφατα μία λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Hollywood. Το infographic που βλέπετε δείχνει άλλη μια οπτική του πόσο σεξιστικό είναι το σύστημα του Hollywood, απέναντι στις γυναίκες κοιτάζοντας το από διάφορες πλευρές.

To infographic (που μπορείτε να δείτε στο τέλος του post στο gallery σε μεγαλύτερη ανάλυση) προσπαθεί να μας πείσει ότι ο σεξισμός στο Hollywood καλά κρατεί. Για να το αποδείξει αυτό μας παρουσιάζει διάφορες στατιστικές όπως το πόσα χρήματα βγάζουν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες stars, πόσες σκηνές υπάρχουν με γυμνούς άντρες και πόσες με αντίστοιχα γυμνές γυναίκες, αλλά ακόμα και την απλή αναλογία αντρών και γυναικών στις ταινίες.

Η πρώτη λοιπόν στατιστική που βλέπουμε εδώ είναι το πόσα χρήματα κερδίζουν το χρόνο οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των ταινιών του Hollywood. Έτσι για πέρσι την λίστα με τους πρώτους δέκα βλέπουμε τους:

robert-downey-jr

1. Robert Downey Jr  75 εκατομμύρια δολάρια: με τον δημοφιλή ηθοποιό να εξαργυρώνει την επιτυχία του Iron Man που ήταν η πιο πετυχημένη εισπρακτικά ταινία της χρονιάς κερδίζοντας  κοντά στα 1,5 δις δολάρια. Ίσως κάποιος να πει ότι τα 75 εκατομμύρια είναι και πάλι πολλά καθώς οι ακόμη και ο δεύτερος στην λίστα παίρνει 15 λιγότερα. Όμως ο ξεγραμμένος πριν τον Iron Man ηθοποιός φαίνεται να μην πολυνοιάζεται για το τι θα πούμε, όπως εξάλλου θα έκανε και ο Iron Man.

channing-tatum-630

2. Channing Tatum  60 εκατομμύρια δολάρια: ο ηθοποιός που αποτελεί σίγουρα την μεγαλύτερη έκπληξη στην συγκεκριμένη λίστα, καθώς ούτε για τις υποκριτικές του ικανότητες έχει πείσει ούτε οι ταινίες του είναι εισπρακτικές επιτυχίες τύπου Iron Man μέχρι ώρας. Ωστόσο ο Magic Mike καταφέρνει να μένει τα τελευταία δύο χρόνια στην αφρόκρεμα του Hollywood με τον λογαριασμό του να είναι από τους πιο φουσκωμένους σε σχέση με τους συναδέλφους του.

hugh-jackman

3. Hugh Jackman 55 εκατομμύρια δολάρια: Ο Jackman που η δημοφιλία του σε γυναικείο αλλά και αντρικό πληθυσμό είναι αδιαμφισβίτητη δείχνει να αξιοποιεί και οικονομικά την καριέρα του όντας ο τρίτος πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Hollywood.

mark-wahlberg

4. Mark Wahlberg 52 εκατομμύρια δολάρια: Ο ηθοποιός που κάποιοι ίσως και να θεωρούν έκπληξη που βρίσκεται τόσο ψηλά, καθώς δεν εντυπωσιάζει με τις ερμηνείες του στις τελευταίες του ταινίες (είχε βέβαια την πρόταση για Oscar για το The Fighter πρόπερσι). Παραμένει ωστόσο πολύ δημοφιλής στο Hollywood και πληρώνεται αδρά για ταινίες του στυλ Ted (όπου πρωταγωνιστεί μαζί με έναν αρκούδο) και τα τελευταία Transformers.

alg-dwayne-johnson-jpg

5. Dwayne Johnnson 46 εκατομμύρια δολάρια: Ο γνωστός ως The Rock ποτέ δεν έπεισε και μάλλον ποτέ δεν θα πείσει σαν ηθοποιός. Όμως από ότι φαίνεται πληρώνεται ακριβά για τις υπηρεσίες του σε ταινίες όπως τα τελευταία Fast and Furious και  G.I.Joe. Έχει αναδειχτεί ένα από next best thing σε ότι αφορά το ξύλο στις ταινίες από ότι φαίνεται, και ρωτήστε Stalone, Schwatzeneger και σία, το άθλημα πληρώνει καλά.

Leonardo-DiCaprio

6. Leonardo di Caprio 39 εκατομμύρια δολάρια: Ο 39 χρονος έβγαλε πέρσι ένα εκατομμύριο για κάθε ένα από τα χρόνια του, όμως είναι από τους ηθοποιούς που δεδομένων των επιτυχιών του και των ταινιών που επιλέγει να πρωταγωνιστήσει θα περιμέναμε να δούμε πιο ψηλά στη λίστα, τουλάχιστον σε σχέση με ονόματα όπως ο Johnnson ή ο Tatum.

adam-sandler-movies

7. Adam Sandler 37 εκατομμύρια δολάρια:  Λίγοι κωμικοί έχουν τη διάρκεια του Adam Sandler που αν και οι ταινίες του είναι σε πολλούς (και σε μένα) αδιάφορες συνεχίζει να έχει δυσθεώρητο κασέ.

Tom-Cruise

8. Tom Cruise 35 εκατομμύρια δολάρια: O 51χρονος Cruise δείχνει ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν θα παραμένει ένα από τα πολύ γερά χαρτιά του Hollywood. Τι κι αν η ακαδημία τον αγνοεί επιδεικτικά από το 2000, οπότε και η τελευταία του υποψηφιότητα για Oscar, τι κι αν αρκετές ταινίες του φιγουράρουν υποψήφιες για βατόμουρα, ο Cruise συνεχίζει να βγάζει εκατομμύρια.

Denzel Washington Visits "Late Show With David Letterman"

9. Denzel Washington 33 εκατομμύρια δολάρια: Ο μόνος μαύρος της λίστας με τους 20 πιο ακριβοπληρωμένους! Ο Washington είναι από τις σταθερές αξίες του Hollywood και ένας από τους καλούς ηθοποιούς της λίστας, με πολλές βέβαια εμπορικές επιλογές που δικαιολογούν τα 33 εκατομμύρια που συγκέντρωσε πέρσι. Ένα θέμα βέβαια είναι ότι η Guardian ασχολήθηκε μόνο με την διάκριση σε άντρες και γυναίκες στην συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ ίσως μια έρευνα για το χρώμα του δέρματος των ηθοποιών που βλέπουμε στην οθόνη θα είχε κι αυτή ενδιαφέρον.

452762-AngelinaJolieAFP-1350466500-828-640x480

10. Angelina Jolie 33 εκατομμύρια δολάρια: την λίστα των δέκα κλείνει στην τελευταία θέση η Jolie, που μπορεί να πει ότι παίρνει περισσότερα χρήματα από τον άντρα της, όμως μάλλον είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις γυναικών του Hollywood με τόσο ψηλή αμοιβή.

Την λίστα με τους αμέσως επόμενους 20 έχουμε βέβαια και άλλες γυναίκες. Έτσι η Jennifer Lawrence που θριάμβευσε με το Oscar πέρυσι κέρδισε φέτος 26 εκατομμύρια και μάλλον θα έχει ανοδική πορεία τις επόμενες χρονιές. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν στα επόμενα Hunger Games η αμοιβή της θα αυξηθεί σε επίπεδα Downey Jr καθώς ίσως μόνο τα Hunger Games μπορούν να συγκριθούν λίγο με την εμπορική επιτυχία του Iron Man και των Avengers. Αλλά δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας της η 23χρονη Lawrence δε τα πάει κι άσχημα. Βέβαια αντίστοιχη επιτυχία σε εισπράξεις είχε και η επίσης 23χρονη Kristen Stewart που δεν είδε το λογαριασμό της να αυξάνεται πάνω από τα 22 εκατομμύρια το 2013, που αναλογικά με την φρενίτιδα που προκάλεσε το Twilight τα προηγούμενα χρόνια, δε το λες συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα αντρικά κασέ.

story_xlimage_2011_02_R23_Manhattan_83rd_Academy_Awards_JenniferLawrence_022

Αποδεικνύει αυτό σεξισμό? Όχι αναγκαστικά θα έλεγα. Μάλλον αποδεικνύει ότι οι άντρες αμείβονται περισσότερο από τις γυναίκες για την ίδια δουλειά και για τα ίδια αποτελέσματα και στο Hollywood, όπως και στις περισσότερες άλλες βιομηχανίες στο κόσμο. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Περιορίζοντας το θέμα μόνο στο Hollywood απλά χάνουμε την ουσία που είναι ο σεξισμός που υπάρχει στην παγκόσμια κοινωνία. Τα ίδια είχαμε πει και λίγες εβδομάδες πριν με το Bechdel test. Δεν είναι σεξιστική μια ταινία που δεν έχει γυναίκες, αλλά όταν η αναλογία των αντρών που δουλεύουν στο Hollywood είναι 5 σε 1 σε σχέση με τις γυναίκες μάλλον κάτι πάει στραβά. Αυτό αν λάβουμε υπόψη μας όλο το crew των ταινιών. Όσον αφορά τους ηθοποιούς η αναλογία πέφτει στο 2.25:1, αποδεικνύοντας ότι βλέπουμε πάνω από διπλάσιους άντρες ηθοποιούς σε σχέση με γυναίκες.

Ένα άλλο θέμα βέβαια είναι και η ηλικία των ηθοποιών. Ελάχιστοι ηθοποιοί καταφέρνουν να έχουν θέση στην λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων αφού περάσουν τα 50. Αλλά αφήνοντας την λίστα αυτή συναντούμε γυναίκες όπως η Diane Keaton που πριν λίγα χρόνια δήλωνε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για μια γυναίκα ηθοποιό να βρει δουλειά μετά από κάποια ηλικία. Να συμπληρώσω ότι αν δε σε λένε Meryl Streep ή Judi Dench, και είσαι γυναίκα πάνω από τα 55 στο Hollywood, απλά θεωρείσαι τελειωμένο χαρτί. Και δε μιλάμε απλά για ηθοποιούς που κέρδιζαν ρόλους με την εμφάνισή τους και μόνο, για να σας προλάβω, αλλά για πραγματικά μεγάλες ηθοποιούς που δεν βρίσκουν ταινία για να παίξουν καθώς οι ρόλοι που μπορούν να παίξουν είναι ελάχιστοι…

NEgWNZq

Το τελευταίο στατιστικό από την έρευνα: οι γυναίκες μένουν χωρίς ρούχα πολύ πιο εύκολα από τους άντρες. Συγκεκριμένα οι γυναίκες που παίζουν σε μια ταινία θα εμφανιστούν γυμνές στο 26,2% των περιπτώσεων, ενώ μόνο το 9.4% των αντρών θα εμφανιστούν χωρίς ρούχα. Και αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στο Hollywood. Μια ματιά σε διαφημίσεις θα μας πείσει.

Συμπέρασμα: δε μπορώ να πω ότι η έρευνα αυτή με εκπλήσσει, αλλά τα πράγματα είναι ίσως χειρότερα από όσο τα περίμενα. Και όσον αφορά το θέμα του σεξισμού αλλά και σε ότι αφορά τις αμοιβές των αστέρων του Hollywood. Ποιος δεν ζαλίστηκε με αυτά τα νούμερα; Και ποιος δε παραξενεύτηκε με πολλά από τα ονόματα που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις. Ίσως βέβαια να παραξενευτήκαμε και άδικα καθώς δεν είναι τυχαίο ότι οι καλύτερες ταινίας της κάθε χρονιάς πατώνουν στις εισπράξεις τα τελευταία χρόνια, με τις αντίστοιχες εντελώς εμπορικές ταινίες να πηγαίνουν εξαίσια. Τι κι αν ο Dwayne Johnnson δε θα πάρει ποτέ Oscar, δε νομίζω να νοιάζεται ιδιαίτερα με τόσα εκατομμύρια στον λογαριασμό του;

Εμείς πάλι μάλλον θα έπρεπε να προβληματιστούμε για τις κινηματογραφικές επιλογές μας που μας οδηγούν σε τέτοια νούμερα, αλλά και σε καθαρά φαινόμενα σεξισμού.

Διαβάστε περισσότερα για: ,