Η τελετή έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η τελετή έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ | 2-11-2013 |

Σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον, την Τελετή Έναρξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίασε η ηθοποιός Ελένη Ρουσσινού, μία εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας “Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά, η οποία και θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιώντας μάλιστα την ελληνική της πρεμιέρα.

Παρά τις παραδοσιακές μικρο-εντάσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των ομιλίων των επισήμων, η βραδιά κύλησε σε θετικό, φεστιβαλικό κλίμα, την οποία και συμπλήρωσε ιδανικά μία υπέροχη ταινία.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, εξέφρασε την ικανοποίησή του που “στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διάγει η χώρα το Φεστιβάλ δεν βαραίνει το εθνικό προϋπολογισμό, καθώς το 80% των εξόδων της διοργάνωσης προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια”.
Ακολούθησε ο ολιγόλεπτος χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος επαναβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στην κινηματογραφική παραγωγή και τους δημιουργούς της που “ανατέμνουν την κοινωνική πραγματικότητα” όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθηγητής Δημοσθένης Δαβέτας, χωρίς όμως να φαίνεται ότι κέρδισε την υποστήριξη του κοινού.
Σε αντίθεση με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που ουσιαστικά κήρυξε και επίσημα την έναρξη του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οποίος χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Ενδιαφέρον προκάλεσε και ο αυτοχαρακτηρισμός του ως “σινεμαδάκιας” ενώ παραλλήλισε το Φεστιβάλ με τους αγώνες Φόρμουλας, λέγοντας ότι: “από εκεί προκύπτουν όλες οι νέες ιδέες και τάσεις”…
Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε και ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν του οποίου η νέα ταινία “Νεμπράσκα” θα προβληθεί στην τελετή λήξης την επόμενη Κυριακή. Ο Πέιν είναι βέβαια και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Βέβαια ο μεγάλος “σταρ” της βραδιάς δεν ήταν άλλος από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε τόσο κατά την είσοδο του στην αίθουσα, όσο και όταν ανέβηκε για να μιλήσει στο βάθρο.
Ο Τζάρμους, κορυφαίος εκπρόσωπος του ανεξάρτητου Αμερικάνικου κινηματογράφου, κέρδισε το κοινό με την παρουσία του ενώ εντύπωση προκαλεί και ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη, ως «νονό» της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και της διεθνούς που προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είπε επίσης πως οι δυο τους γνωρίζονται χρόνια και πως είναι σίγουρος ότι οι υπόλοιποι συνεργάτες του από την ταινία θα τον ζηλεύουν που δεν κατάφεραν να έρθουν στο Φεστιβάλ.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η προβολή της νέας ταινίας του Τζιμ Τζάρμους “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί” (Only Lovers Left Alive).

Φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

 

Διαβάστε περισσότερα για: , ,