O Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας μιλάει για τον «Χειμώνα» του - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

O Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας μιλάει για τον «Χειμώνα» του

Συνεντεύξεις | 8-11-2013 |

Εμπνευσμένο από τις προσωπικές μνήμες του σκηνοθέτη, αλλά και εικόνες που ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες των αγαπημένων του συγγραφέων, Έντγκαρ Άλαν Πόε και Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, «Ο Χειμώνας», είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα. Το φιλμ προβάλλεται σε πρεμιέρα στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. O δημιουργός μίλησε στον Cinefreak Γιώργο Ρούσσο σε μια συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στο TVXS.

«Ο Χειμώνας» αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας σας. Ποια είναι η βασική ιδέα του σεναρίου και πως προέκυψε ο συγκεκριμένος τίτλος; Εμπεριέχονται αυτοβιογραφικά στοιχεία σε αυτό το ατμοσφαιρικό θρίλερ;

Η ιδέα ξεκίνησε από διάφορα παιδικά όνειρα. Ο κόσμος του φανταστικού με γοήτευε από πολύ μικρό και ήταν ένας καλός τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα και το σχολείο. Μεγάλωσα με τις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς, ιστορίες γεμάτες ήρωες, τέρατα, μαγεία και ξεβάσκαμα. Αυτές οι ιστορίες σε συνδυασμό με μια μακροχρόνια αγάπη για τους κόσμους του H.P Lovecraft, E.A. Poe, Arthur Machen, Lord Dunsany και Neil Gaimen ήταν από τα πρώτα εναύσματα που οδήγησαν στην δημιουργία του Χειμώνα. Βοήθησε  βέβαια που και η γυναίκα μου και παραγωγός της ταινίας Ελίζαμπεθ είχε τα ίδια μυαλά με μένα. Η ταινία είναι κυρίως ένα ταξίδι στην φαντασία του Νίκου, του κεντρικού χαρακτήρα της ταινίας.
Σχετικά με το όνομα, ο Χειμώνας και το χιόνι ειδικότερα για μένα είχε πάντα μια ιδιαίτερη μαγεία. Από τη μία είναι ένα πέπλο που καλύπτει την ασχήμια της πραγματικότητας έστω και εφήμερα. Από την άλλη μια περίοδο σκληρή και δύσκολη, ιδιαίτερα για τους οργανισμούς που δεν είναι αρκετά δυνατοί για να επιβιώσουν. Προσπαθήσαμε να περάσουμε και τις δυο αυτές όψεις του χειμώνα στην ταινία. Όσον αφορά τα αυτοβιογραφικά στοιχεία, η καλύτερη συμβουλή για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο κινηματογραφιστή είναι «ξεκίνα με αυτά που ξέρεις!»
Τα γυρίσματα έγιναν τόσο στην Ελλάδα (Σιάτιστα) όσο και στη Μ.Βρετανία (Λονδίνο). Τι σήμαινε αυτό για την παραγωγή και ποιες οι διαφορές στο να υλοποιείς παράλληλα μία ταινία εντός αλλά και εκτός συνόρων;

Ο συντονισμός ήταν πολύ δύσκολος ειδικά επειδή ήταν η πρώτη μας παραγωγή ταινίας μεγάλου μήκους σε Ελληνικό έδαφος και είχαμε πολύ περιορισμένους πόρους. Το καλό ήταν ότι το πάντρεμα του ταλέντου των συντελεστών μεταξύ των δύο χωρών έδωσε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ταινία που ίσως να μην υπήρχαν αν η παραγωγή ήταν καθαρά Ελληνική ή Αγγλική.
Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο σκηνοθέτη να πραγματοποιήσει την ταινία του στην Ελλάδα της κρίσης και ο ποιος ο ρόλος της πλατφόρμας Kickstarter στην υλοποίηση του project σας;
Νομίζω ότι η εμπειρία κάθε νέου κινηματογραφιστή είναι παρόμοια ανά τον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος χρηματική υποστήριξη στην πρώτη του ταινία, πόσο μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης. Η συνεισφορά μέσω του kickstarter μας βοήθησε σε μια περίοδο που πραγματικά είχαμε ανάγκη και χωρίς αυτήν ίσως να μην είχαμε καταφέρει να τελειώσουμε την ταινία. Ήταν μικρή μα πάρα πολύ σημαντική την περίοδο που ήρθε.
Στο φιλμ πρωταγωνιστεί ο πρωτοεμφανιζόμενος ως ηθοποιός, φωτογράφος Θοδωρής Αλμπάνης. Παράλληλα βλέπουμε και γνωστούς ηθοποιούς, όπως την Έφη Παπαθεοδώρου, καθώς και τον Βαγγέλη Μουρίκη, έναν σπουδαίο ερμηνευτή, που στην ταινία, υποδύεται τον πατέρα του ήρωα. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του καστ και πως βιώσατε εσείς τη συνεργασία μεταξύ νέων, αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών;

Προσπαθήσαμε μέσω του casting να βρούμε ηθοποιούς που να ταίριαζαν όσο το δυνατότερο στους χαρακτήρες που υποδύονταν. Η συνεργασία στο set μεταξύ νέων παιδιών και καταξιωμένων ηθοποιών ήταν φανταστική – δεν θα μπορούσαμε να ελπίσουμε σε μια καλύτερη ατμόσφαιρα. Όλοι πήραμε μαθήματα από τον Βαγγέλη Μουρίκη και την Έφη Παπαθεοδώρου – και οι δυο ήταν καταπληκτικοί και μας βοήθησαν αφάνταστα. Ήμασταν όμως και πολύ τυχεροί που βρήκαμε τον Θοδωρή Αλμπάνη – έναν άνθρωπο αναγεννησιακό θα έλεγα με φανταστικό έμφυτο ταλέντο.
Τη μουσική της ταινίας, υπογράφουν οι Active Member. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποιος ο ρόλος της μουσικής στην εξέλιξη του φιλμ;

Ξέρουμε τα παιδιά εδώ και αρκετά χρόνια – είχαμε πιο παλιά κάνει ένα low budget μουσικό βίντεο, το σκιάχτρο, και ψάχναμε μια ευκαιρία για να ξανασυνεργαστούμε. Τους δώσαμε το σενάριο και ο Μιχάλης άρχισε να γράφει μουσική. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον Χειμώνα χωρίς την συμμετοχή των παιδιών – είναι ένα τεράστιο μέρος της ταινίας και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την συνεισφορά τους.
Η ταινία σας «Ο Χειμώνας», κάνει πρεμιέρα στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Έχετε ξαναβρεθεί στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ κι αν ναι ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας;
Είναι μια τεράστια τιμή για μας ειδικά επειδή είναι η πρώτη μας κινηματογραφική προσπάθεια και εμπειρία στο χώρο του φεστιβάλ. Έχουμε μεγάλη αγωνία και ελπίζουμε να τα πάει καλά για να μπορέσουμε να φέρουμε τον Χειμώνα στις αίθουσες στην υπόλοιπη Ελλάδα μα και στο εξωτερικό.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Παράλληλα με τα project μας στον χώρο του animation αναπτύσσουμε δυο ακόμη σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους, μια αγγλική και μια ελληνική. Αν όλα πάνε καλά την Ελληνική σκοπεύουμε να την γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη και παντρεύει δυο από τις μεγαλύτερες μου αγάπες – το ρεμπέτικο και τον κόσμο του H.P. Lovecraft.
Διαβάστε περισσότερα για: ,