Έξι ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν στην Ινδία

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 24-11-2013 |
Σημαντική είναι η ελληνική παρουσία και συμμετοχή στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας, το οποίο από το 2004 διεξάγεται στη Γκόα. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, προβάλλονται συνολικά έξι ελληνικές ταινίες. Μία στο διαγωνιστικό τμήμα και πέντε στο πλαίσιο αφιερώματος στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Όλες οι ταινίες είναι παραγωγής 2011-2013.
Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει την ταινία “Χαρά” του Ηλία Γιαννακάκη, σε σενάριο και παραγωγή του ιδίου με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.). Πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα η οποία βγαίνει από ένα μαιευτήριο με ένα μωρό που δεν είναι δικό της, για το για το οποίο όμως θα φτάσει στα άκρα προκειμένου να το προστατέψει.
Η Χαρά βγαίνει από το μαιευτήριο με ένα μωρό στην αγκαλιά. Περνά τις μέρες της φροντίζοντας το νεογέννητο μωρό της. Καθημερινές εικόνες στοργής, εξοικείωσης, αφοσίωσης αλλά και γνωριμίας με το βρέφος στο ρυθμό ενός νανουρίσματος. Όλα μοιάζουν γνώριμα, οικεία. Η επαναλαμβανόμενη όμως έκτακτη είδηση για την απαγωγή ενός μωρού από το μαιευτήριο έρχεται να μας επαναφέρει βίαια στην πραγματικότητα.
Ο Jace, έχοντας γνωρίσει την ανθρώπινη σκληρότητα στο μέγιστο βαθμό από την πρώτη μέρα της ζωής του, ολομόναχος και ορφανός, στα επτά του χρόνια, ξεκινά έναν άνισο, αγώνα επιβίωσης. Σε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη εκμετάλλευση κυριαρχεί, αναγκάζεται να περάσει από τη ζωή στα φανάρια, στην κόλαση του αναμορφωτήριου κι από εκεί στον θαμπό κόσμο της διαφθοράς, της πορνείας και των ναρκωτικών.
Η ταινία J.A.C.E. με τον τίτλο, αρκτικόλεξο, σημαίνει: Just Another Confused Elephant – Το σύνδρομο του Μπερδεμένου Ελέφαντα, το οποίο περιγράφει τους νεαρούς ελέφαντες που μένουν ορφανοί από μικροί και εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Αυτό ακριβώς, είναι και το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται ο ψυχισμός του κεντρικού μας ήρωα.
“September” της Πέννυς Παναγιωτοπούλου σε σε σενάριο της ίδιας και της Κάλλιας Παπαδάκη
Η Άννα (Κόρα Καρβούνη), ζει με τον σκύλο της τον Μανού σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Όταν όμως ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο του σπιτιού της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της.
Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επανέρχεται, δέκα χρόνια μετά το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», με μία εξίσου αξιόλογη δημιουργία.
“Wild Duck” σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Σακαρίδη
Εγκλωβισμένος σε προσωπικά και οικονομικά αδιέξοδα, ο Δημήτρης (Αλέξανδρος Λογοθέτης) προσπαθεί να ορθοποδήσει αναλαμβάνοντας την εξιχνίαση μιας υπόθεσης υποκλοπών. Η έρευνα τον οδηγεί στην παρακολούθηση ενός διαμερίσματος και κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας των ενοίκων ολόκληρης της πολυκατοικίας.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, ακολουθεί την ιστορία του Δημήτρη. Ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σε έναν τοκογλύφο, αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του.
“Το Δέντρο και η Κούνια” σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Ντούζα
Στο κέντρο της ιστορίας μας βρίσκεται η Ελένη Καραπάνου (Μυρτώ Αλικάκη) καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της Κυριάκο (Ηλία Λογοθέτη) εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τότε που, αψηφώντας τις επιθυμίες του, άφησε την Ελλάδα, με σκοπό να εγκατασταθεί στην Αγγλία.
Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, η Ελένη παίρνει την δεκάχρονη κόρη της, Άννα (Ίρις Μήττα), και έρχονται στην Ελλάδα για Πασχαλινές διακοπές. Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα (Mirjanna Karanovic), είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της Μίρα (Ελένη Κουλέτση).
“Ματζουράνα” της Όλγας Μαλέα, σε σενάριο της ίδιας και του Απόστολου Αλεξόπουλου
«Μπορείς και καλύτερα» λέει συνέχεια η Μαίρη στην κόρη της, την Άννα, με σκοπό να τη βοηθήσει να αξιοποιήσει τα ταλέντα της και να αποκτήσει εφόδια. Η 11χρονη Άννα, ένα πραγματικά χαρισματικό παιδί, καταφέρνει να είναι πρώτη σε όλα. Φέτος το καλοκαίρι, η Άννα συμμετέχει σε μια εκπομπή μαγειρικής όπου έχει ήδη φτάσει στον ημιτελικό και όλοι περιμένουν ότι θα κερδίσει το μεγάλο έπαθλο.
Ιδρυτικός σκοπός του φεστιβάλ κινηματογράφου της Ινδίας είναι η προώθηση του ινδικού κινηματογράφου στο εξωτερικό αλλά και η υποστήριξη όλων των κινηματογραφικών ειδών, διαμορφώνοντας έτσι μία ποικιλία αισθητικής και περιεχομένου.
Το Φεστιβάλ στοχεύει στην προβολή της κινηματογραφικής τέχνης που προέρχεται από διαφορετικά έθνη καθώς και στην προώθηση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων παγκοσμίως. Φέτος στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μεταξύ άλλων και έξι ιδιαίτερες ελληνικές δημιουργίες.