Μια συζήτηση στην ζώνη της όχι και τόσο ελεύθερης σκέψης, που δεν έγινε ποτέ... - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μια συζήτηση στην ζώνη της όχι και τόσο ελεύθερης σκέψης, που δεν έγινε ποτέ…

Απόψεις | 5-11-2013 |

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση στο Free Thinking Zone με αφορμή την προβολή της ταινίας “Η 10η Μέρα” του Βασίλη Μαζωμένου, με θέμα τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Τα ονόματα των συμμετεχόντων προμήνυαν πως θα ακούγονταν απόψεις απ’ όλες τις πλευρές. Άλλα η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ. Για την ακρίβεια, δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί…

Στην συζήτηση, εκτός του σκηνοθέτη, θα συμμετείχαν οι οι Γρηγόρης Βαλλιανάτος (πολιτικός επιστήμων/δημ/φος), Γιάννης Ανδρουλιδάκης (δημ/φος /blogger), Στέλιος Ελληνιάδης (δημ/φος/στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ), Θανάσης Κούρκουλας  (Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών), Βασίλης Σωτηρόπουλος (Συνήγορος του Δημότη & της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων) και Νίκος Τσιμπίδας (δημ/φος της ΕΡΤ). Κάποια στιγμή μια μερίδα ατόμων κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του κυρίου Βαλλιανάτου στάθηκαν όρθιοι πίσω από το πάνελ φορώντας στο στήθος το Ροζ  Τρίγωνο, ένα σύμβολο, που αναγκάζονταν να φορούν οι ομοφυλόφιλοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως αντίδραση στο σχόλιο του δημοσιογράφου, έπειτα από την δολοφονία των μελών της Χ.Α. “Είμαστε όλοι Χρυσαυγίτες”.  Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης θέλοντας να δείξει την διαφωνία του με το συγκεκριμένο σχόλιο φόρεσε κι εκείνος το Ροζ Τρίγωνο.

Η ιδιοκτήτρια του χώρου διέκοψε την παρέμβαση του κυρίου Ανδρουλιδάκη λέγοντας πως δεν δέχεται να φορούν στο “μαγαζί” της (όπως η ίδια το χαρακτήρισε) ναζιστικά σύμβολα, ακόμα κι αν το Ροζ Τρίγωνο είναι τόσο ναζιστικό, όσο και το αστέρι του Δαυίδ… Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κύριος Βαλλιανάτος εξήγησε στην ιδιοκτήτρια πως το σύμβολο δεν είναι ναζιστικό. Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να το βγάλει, άλλα πρότεινε να αποχωρήσει από την συζήτηση, ο κύριος Μαζωμένος ζήτησε αυτή να συνεχιστεί με όλους τους συμμετέχοντες και η ιδιοκτήτρια επέμενε πως δεν επιτρέπει στον καθένα να φορά ότι θέλει στο “μαγαζί” της. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε ο κύριος Ανδρουλιδάκης και σε ένδειξη συμπαράστασης οι κύριοι Ελληνιάδης, Μαζωμένος και τελικά όλο το πάνελ. (δείτε βίντεο εδώ και εδώ)

Με λίγα λόγια η διαφωνία στο σχόλιο του κυρίου Βαλλιανάτου εκφράστηκε με καθ’ όλα ειρηνικό και ήρεμο τρόπο και το σημαντικότερο; Ο δημοσιογράφος δεν φιμώθηκε. Αντιθέτως η ίδια η οικοδέσποινα της συζήτησης, σε έναν χώρο που μάλιστα επέλεξε το “Ζώνη Ελεύθερης Σκέψης” ως ονομασία του, δεν της επέτρεψε να πραγματοποιηθεί. Είναι σημείο των καιρών φαίνεται μια στάση ζωής, όπως είναι η στήριξη στην ελευθερία σε όλες της τις εκφάνσεις (του λόγου, της σκέψης, του ατόμου), να εμπορευματοποιείται και να μετατρέπεται σε brand ενός “μαγαζιού”, ως μια βιτρίνα που θα πουλήσει καλύτερα.

Δεν έχω παραστεί σε κάποια, άλλα κατά καιρούς ακούω για πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις-συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο Free Thinking Zone, έναν πολύ όμορφο χώρο. Μόνο που, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ατυχής η επιλογή του ονόματος, για μια ζώνη όχι και τόσο ελεύθερης σκέψης…

Για όποιον ενδιαφέρεται η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τελικά με το ίδιο πάνελ την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 20:30 στην ΕΡΤ. Η ταινία 10η Μέρα θα ξεκινήσει να προβάλλεται από την ερχόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Δείτε εδώ την συνέντευξη του Βασίλη Μαζωμένου στο Cinefreaks.gr

H κεντρική φωτογραφία είναι από το προφίλ του κ. Ανδρουλιδάκη στο Facebook.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,