Το Cinefreaks.gr στο Φεστιβάλ του Mannheim-Heidelberg - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Cinefreaks.gr στο Φεστιβάλ του Mannheim-Heidelberg

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 9-11-2013 |

Στην Ελλάδα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μπορεί να σκιάζει κάθε άλλη κινηματογραφική επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, όμως ένα άλλο Φεστιβάλ κερδίζει τα βλέμματα της Ευρώπης μέχρι και την Κυριακή 10 του Νοέμβρη. Το Φεστιβάλ του Mannheim-Heidelberg στην 62η διοργάνωσή του, είναι από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης μετά από αυτά των Καννών, Βερολίνου, Λοκάρνο και Βενετίας, κερδίζοντας σίγουρα τον τίτλο του πιο εναλλακτικού Φεστιβάλ  με ανάδειξη κάποιων από τους πιο αναγνωρίσιμους σκηνοθέτες των τελευταίων χρόνων.

Jim Jarmusch, Thomas Vinterberg, Bryan Singer, Atom Egoyan, François Truffaut, Rainer Werner Fassbinder, Krzysztof Kieslowski, Lars von Trier και Rahmin Bahrani είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που ανέδειξε το Φεστιβάλ στα πρώτα τους βήματα.

Το Φεστιβάλ έχει ιστορία πάνω από εξήντα χρόνια, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει προστεθεί στο Mannheim που διοργάνωνε μόνο του το Φεστιβάλ μέχρι τότε, και το Heidelberg. Οι δύο πόλεις βρίσκονται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών, ενώ οι διοργανωτές παρέχουν δωρεάν μετακίνηση από τους κινηματογράφους της μίας πόλης στην άλλη. Το Mannheim-Heidelberg Film Festival είναι το παλαιότερο μετά από αυτό του Βερολίνου Φεστιβάλ στην χώρα και σε έξι συνολικά αίθουσες μας προσφέρει φέτος 17 ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, αλλά και αρκετές ακόμη στο πρόγραμμα διεθνείς ανακαλύψεις, ενώ δε λείπουν και οι εξωτερικές ταινίες με πολύ ενδιαφέρουσες προβολές, φεστιβαλικές και μη.

Το Φεστιβάλ πρόσφερε στο Cinefreaks την ευκαιρία να παρευρεθεί και η φιλοξενία των διοργανωτών ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Στα highlights η αίθουσα Digital Media όπου οι προσκεκλημένοι μπορούν να δουν όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ, καθώς είναι λογικό κάποιος να μη μπορεί να παραβρεθεί σε όλες τις προβολές που θα ήθελε. Έτσι τα σχεδόν νεκρά κινηματογραφικά πρωινά η αίθουσα γεμίζει.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ εξαιρετικές στην πλειονότητά τους, θα δημιουργήσουν σίγουρα ευχάριστο πονοκέφαλο στην κριτική επιτροπή της οποίας προεδρεύει φέτος ο István Szabó (Sunshine, Mephisto, Being Julia).

H ταινία έναρξης ήτα για φέτος το Inside Llewyn Davis των Ethan και Joel Coen που ικανοποίησε κοινό και κριτικούς (Ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο διαγωνιστικό των Καννών όπου κέρδισε το Grand Prix)  και θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο.

Πολλές οι ταινίες που μας εντυπωσίασαν με το Before Snowfall από Νορβηγία και Κουρδιστάν, το Class Enemy από την Σλοβενία, το My Mandala από την Ταιβάν, το Σουηδικό Home και το Αμερικανικό The Retrieval να ξεχωρίζουν μέχρι ώρας.

DSCN8597

Περισσότερα για το Φεστιβάλ σε λίγο και τις επόμενες μέρες, αλλά και μετά την αυριανή λήξη του.
To Cinefreaks ήταν εκεί στην συνέντευξη του Κουρδονορβιγού Hisham Zaman του Before Snowfall με θέμα τις παραδόσεις του Κουρδιστάν αλλά και την μετανάστευση (φωτο), καθώς και του Κουβανού Carlos Lechuga, του σκηνοθέτη της ταινίας Molasses με θέμα την σημερινή Κούβα.

Μείνετε συντονισμένοι.

DSCN8608

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,