Όταν το σινεμά βγαίνει αληθινό: Επιστημονική Φαντασία ή πραγματικότητα; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όταν το σινεμά βγαίνει αληθινό: Επιστημονική Φαντασία ή πραγματικότητα;

Απόψεις | 20-10-2013 |

Η επιστημονική φαντασία είναι ένα είδος που έχει συναρπάσει γενιές και γενιές κινηματογραφόφιλων. Συχνά βλέποντας μία ταινία sci-fi η ερώτηση που πλανάται είναι το “Καλά, γίνονται αυτά;”. Η απάντηση δεν είναι πάντα η ίδια καθώς άλλες ταινίες το παρακάνουν και άλλες όχι. Για παράδειγμα, είναι κομματάκι δύσκολο να παγιδευτεί κάποιος στο video game που παίζει και να μη μπορεί να βγει (βλέπε Tron). Όμως δεν είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα να γίνει κάτι τέτοιο για το μυαλό κάποιου παίχτη video games καθώς η νευροεπιστήμη σε συνδυασμό με την τεχνολογία κάνει πλέον θαύματα. Ποιος θα φανταζόταν για παράδειγμα ότι παίρνοντας εγκεφαλικά σήματα από έναν άνθρωπο θα μπορούσαμε να ανακατασκευάσουμε την εικόνα που βλέπει. Δείτε το video και θα καταλάβετε. Προχωρήστε στο τέλος αν βαριέστε τα τεχνικά.

Σκεφτείτε τώρα να είμαστε στον κινηματογράφο και να υπάρχει κάποια συσκευή που να μετατρέπει αυτό που ακούμε και βλέπουμε σε ψηφιακή εικόνα και να το αποθηκεύει στο smartphone μας! Η χαρά του απανταχού πειρατή. Και όποιος πει ότι υπερβάλω ας σκεφτεί ότι ο παλιός του υπολογιστής που σκονίζεται σε κάποια άκρη του σπιτιού επειδή ανέβαζε θερμοκρασία και έκλεινε, έχει έναν ή δύο επεξεργαστές, όταν κάποια smartphone πλέον έχουν τέσσερις…

Συνεπώς αν μπορούμε από ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ή κάποιο άλλο πιο εξελιγμένο επιστημονικό επίτευγμα, να ανακατασκευάσουμε την εικόνα που δίνουν τα μάτια στον εγκέφαλο, γιατί να μην μπορούμε να καταλάβουμε για παράδειγμα το τι σκέφτεται κάποιος, concept δεκάδων ταινιών, σειρών κλπ με μεταλλαγμένους, εξωγήινους ή άλλα “freaks” να έχουν παρόμοιες δυνατότητες. Ποιος ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας που θα ακολουθήσει το παράδειγμα του κινηματογράφου. Τα concept του Minority Report ή του Person of Interest ίσως να μην είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Βέβαια σίγουρα κάποια πράγματα παίρνουν παραπάνω χρόνο από ότι το ευφάνταστο μυαλό συγγραφέων και σεναριογράφων νομίζει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα γίνουν ποτέ. Ίσως μάλιστα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να πρέπει να πάρουν και κάποια εύσημα για το ψευδο-επιστημονικό τους δαιμόνιο.

Για την ακρίβεια, ο John Underkoffler, σύμβουλος τεχνολογίας του Steven Spielberg στο Minority Report εμπνευστής του user interface, του προγράμματος που χρησιμοποιούσε ο Tom Cruise στην ταινία, αποφάσισε να το δημιουργήσει στην πραγματικότητα:

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον κάποιοι λένε ότι ο Orwell στο 1984, έδωσε το παράδειγμα προς αποφυγή για μία αυταρχική κοινωνία, ενώ κάποιοι το χρησιμοποιούν τώρα σαν εγχειρίδιο. Η ταινία που μετέφερε το βιβλίο του Orwell στη μεγάλη οθόνη, βγήκε στις αίθουσες το 1984, σαν να έκανε πλάκα στον Άγγλο συγγραφέα, καθώς ούτε κάμερες ούτε μικρόφωνα θα μπορούσαν τότε να υπάρχουν παντού στον πλανήτη, σε κάθε γωνιά. Ο μεγάλος αδερφός έμοιαζε ακόμα και το 1984, οπότε τον τοποθέτησε ο Orwell, επιστημονική φαντασία. Αν και τα σημάδια για το τι θα μπορούσε να επακολουθήσει είχαν αρχίσει να φαίνονται πολύ πιο πολύ από ό,τι στην δεκαετία του πενήντα οπότε και γράφτηκε το βιβλίο.

Το παραπάνω βίντεο είναι ένα απόσπασμα από το περυσινό τρίτο επεισόδιο του Scandal, ένα επεισόδιο που βγήκε στον αέρα μόλις λίγους μήνες πριν ο κατάσκοπος του NSA Edward Snowden να δώσει στην εφημερίδα Guardian στοιχεία για το ότι το NSA παρακολουθεί εκατομμύρια Αμερικανούς, αλλά και Ευρωπαίους πολίτες. Στο Scandal γίνεται λίγο πολύ ακριβώς το ίδιο. Το Thorngate ένα πρόγραμμα έχει την δυνατότητα να χακάρει αστραπιαία και χωρίς ίχνος τον υπολογιστή, το κινητό, ή οτιδήποτε με κάμερα ή μικρόφωνο που συνδέεται σε κάποιου είδους δίκτυο και να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο το σήμα. Μπορεί να πρόκειται για το σενάριο μιας σειράς, όπως και άλλων πολλών σειρών ή ταινιών, όμως λίγο πολύ είναι πραγματικότητα. Ότι συνδέεται σε κάποιο δίκτυο έχει μεν κάποια ασφάλεια άρα δε μπορεί εύκολα να γίνει προσβάσιμο, όμως ότι κρυπτογραφείται, αποκρυπτογραφείται, άρα δεινητικά οι κάμερες στα smartphone μας, στα laptop, τις τηλεοράσεις ή όπου αλλού, μπορούν εύκολα η δύσκολα να μας παρακολουθούν. Το πόσο εύκολα εξαρτάται από τα μέσα που διαθέτει κάποιος για να κάνει κάτι τέτοιο. Από ότι φαίνεται το NSA τα έχει. Τις κάμερες και τα μικρόφωνα του Orwell, τα τοποθετήσαμε σε όλο το κόσμο μόνοι μας χωρίς να μας τα επιβάλει κανένας μεγάλος αδερφός.

Μένουν βέβαια πολλά πράγματα από τις αγαπημένες μας ταινίες που δεν έχουν γίνει και μοιάζουν ακόμα μακρινά. Το ταξίδι στο χρόνο ή οι εξωγήινοι είναι από τα κυριότερα τέτοια. Αλλά που ξέρετε μπορεί κάποτε να αποκτήσω και γω το δικό μου Delorean time machine, αφού πλέον μπορώ να αποκτήσω ένα έξυπνο ρολόι…

back-to-the-future-part-ii-original

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , ,