Χρηματοδότηση δυο ελληνικών συμπαραγωγών από το Eurimages - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Χρηματοδότηση δυο ελληνικών συμπαραγωγών από το Eurimages

Ειδήσεις | 24-10-2013 |

Δυο ελληνικές συμπαραγωγές συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 20 σχέδια που εξασφάλισαν  χρηματοδότηση από το Eurimages, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας από 14 έως τις 18 Οκτωβρίου. Συνολικά τα  σχέδια παραγωγής που παρουσιάστηκαν ανήλθαν στα 31. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο “Lobster” σε σενάριο του ίδιου και του Ευθύμη Φιλίππου, το οποίο ενθουσίασε τους συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας και αποτελεί μάλιστα ένα από τα πέντε σχέδια που εγκρίθηκαν ομόφωνα εξασφαλίζοντας 460.000€. Ποσό που αντιπροσωπεύει την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Από την ελληνική πλευρά, η παραγωγός εταιρεία είναι η Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, από την Ιρλανδία η Element Pictures, από τη Μ. Βρετανία η Element Pictures, η Limp  και η Scarlet Films, από τη Γαλλία η Haut & Court  και από την Ολλανδία η Lemming Film. Τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η αγγλική εταιρεία Protagonist Pictures ενώ τη διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο έχει εξασφαλίσει η Feelgood Entertainment. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Ιρλανδία.
Το “Lobster”, είναι η τέταρτη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου μετά την «Κινέτα», τον «Κυνόδοντα» και τις «Αλπεις». Παράλληλα σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του σκηνοθέτη, με τον Ευθύμη Φιλίππου, στο σενάριο (φώτο).

Το φιλμ, πραγματεύεται μια ιστορία αγάπης, σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν συμβατό σύντροφο μέσα σε σαρανταπέντε ημέρες.
Σε περίπτωση που αποτύχουν μετατρέπονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι αφήνονται στο Δάσος. Ένας άντρας δραπετεύει από το Ξενοδοχείο, φτάνει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί και αποφασίζει να μείνει μαζί τους. Εκεί όμως ερωτεύεται μια γυναίκα, το οποίο έρχεται ενάντια στους κανόνες αυτής της ιδιόμορφης κοινότητας.
Ο Γιώργος Λάνθιμος περιγράφει τις προθέσεις του, τους στόχους της ταινίας και αναλύει τις θεματικές, αλλά και τον τρόπο που θα τις προσεγγίσει, ως εξής:

«Το “The Lobster” είναι μια ιστορία για την αγάπη, δίχως να είναι μια συμβατική ερωτική ιστορία. Παρατηρεί τους τρόπους και τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι έρχονται κοντά και γίνονται ζευγάρια, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Είναι μια ιστορία για τα τρομακτικά αποτελέσματα της μοναξιάς, του φόβου να πεθάνεις μόνος, του φόβου ότι θα ζήσεις μόνος και πάνω απ όλα, του φόβου ότι θα ζήσεις με κάποιον άλλον. Το να πιέζουμε τον εαυτό μας να αγαπήσει κάποιον είναι ένα είδος βασανιστηρίου. Το να ψάχνουμε να βρούμε κάποιον να αγαπήσουμε είναι ένα διαφορετικό είδος βασανιστηρίου. Το “The Lobster”, προσπαθεί να ανακαλύψει συνώνυμα για την αγάπη σε λέξεις όπως φόβος, κανόνες, διορίες, ταίριασμα, συγχρονικότητα, αφέλεια, ευημερία, ψέμματα.»
Η δεύτερη ταινία με τίτλο “Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής” του Πανίκκου Χρυσάνθου σε σενάριο του ίδιου εξασφάλισε το ποσό των 180.000€. Την παραγωγή  έχει αναλάβει από την πλευρά της Κύπρου η Artimages Ltd. και από την ελληνική πλευρά η Καβουκιδης Telefilm και η ΕΡΤ.
Τα γυρίσματα θα γίνουν στην Κύπρο και θα ολοκληρωθούν σε δύο κύκλους. Ο πρώτος θα ξεκινήσει στα μέσα Νοέμβρη, ενώ ο δεύτερος την πρώτη Μαρτίου του 2014. H ιστορία εξελίσσεται στην Κύπρο, όπου ένας Ελληνοκύπριος κι ένας Tουρκοκύπριος στρατιώτης φυλούν σκοπιά στην πράσινη γραμμή, ο καθένας από τη δική του πλευρά.
Η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη, επικεντρώνεται στην ανάμεσα τους σχέση, η οποία αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων ενάντια στις αποφάσεις και τα αποτελέσματα του πολέμου.
Τέλος να σημειώσουμε ότι από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, παρέστη ο Αλέξης Γρίβας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages.
Διαβάστε περισσότερα για: , , , , ,